Nagyvilág

Korea kizárná Japánt a tárgyalásokról

Ellenezte Észak-Korea szombaton Japán részvételét a Phenjan atomprogramjáról folytatott, felújítani tervezett hathatalmi tárgyalásokon, mondván hogy a szigetország tulajdonképpen az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozik.

Észak-Korea kedden egyezett bele a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével folytatott, tavaly megrekedt tárgyalások felújításába. A megbeszéléseken Phenjant arra szeretnék rávenni, hogy politikai és gazdasági ösztönzőkért cserébe mondjon le nukleáris ambícióról. A tárgyalások tavaly ősszel szakadtak meg, mert Észak-Korea a pénzmosás és pénzhamisítás vádjával vele szemben bevezetett amerikai pénzügyi szankciók miatt nem volt hajlandó folytatni a párbeszédet.

Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője, akit a KCNA hírügynökség idézett, szombaton kijelentette: jobbnak látná, ha Japán távol maradna a hatoldalú tárgyalásoktól, s a megbeszélések kevesebb résztvevővel való folytatása kedvezne a tárgyalások sikerre vitelének. Phenjan álláspontja szerint mióta az Egyesült Államok képviselői részt vesznek a megbeszéléseken, nincs szükség Japán részvételére, hiszen a szigetország voltaképpen az Egyesült Államok egyik “szövetségi állama”, s bőven elegendő, ha Washington tájékoztatja Tokiót a tárgyalások eredményéről – hangoztatta a szóvivő.

Észak-Korea ellenséges viszonyban van Japánnal amiatt, hogy Tokió a hatoldalú tárgyalásokon felvetette az észak-koreai ügynökök által a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben elrabolt 13 japán állampolgár sorsának tisztázását. Japán ráadásul szigorúan betartja az idén júliusi rakétakísérletei miatt Észak-Koreával szemben elrendelt ENSZ-szankciókat, s alkalmazni készül a Phenjan októberi kísérleti atomrobbantása nyomán az ENSZ által bevezetett további büntető intézkedéseket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik