Nagyvilág

Vasárnap halálra ítélhetik Szaddámot

Az arab ország 69 éves volt elnöke bitófán végezheti az ellene induló büntetőperek hosszú sora közül már az első eljárás végén, hacsak nem jár sikerrel az első fokú ítélet elleni fellebbezés.

„Ha Szaddámot halálra ítélik, a védelem fellebbezni fog” – tette világossá már szerdán Busre Halil libanoni jogász, a volt diktátort védő ügyvédcsapat tagja. Halil ad-Duleimi, az exelnök egy másik védője George Bush amerikai elnöknek címzett nyílt levelében azt jósolta, hogy Szaddám Huszein kivégzése „lángra lobbantja az országot és bizonytalanságba taszítja az egész térséget”.

Az ítélet közzététele után a vádnak és a védelemnek négy hete van arra, hogy fellebbezést nyújtson be. A másodfokú ítéletre ezután két hetet, de az is lehet, hogy két hónapot kell várni – ismertette az eljárás rendjét Dzsaafar el-Muszávi főügyész. Ha a fellebbezést elutasítják, a halálos ítéletet a döntéstől számított 30 napon belül végre kell hajtani – fűzte hozzá.

Irakban a civil halálraítélteket felakasztják, a katonákat sortűzzel végzik ki. Szaddám Huszein júliusban a bíróságon az utóbbi halálnem mellett érvelt, mondván, ha már így kell meghalnia, inkább a golyó mint a kötél. Núri al-Máliki iraki kormányfő – aki nem rejti véka alá azt, hogy a kivégzés pártján áll – a per kimenetelével kapcsolatos találgatásokhoz csak annyit fűzött hozzá: „Nem fog soká tartani”.

Közben pénteken Szaddám Huszein rémuralmának újabb nyomait fedezték fel Kerbelában, az iraki fővárostól, Bagdadtól 100 kilométernyire délre: egy tömeggyilkosság 176 áldozatának maradványait ásták ki a földből. Az áldozatok többségét lefejezték. A Huszein-rezsim 2003 tavaszi megdöntése óta számos tömegsírt tártak föl Irakban, többségüket az ország kurdok lakta északi részén, és a Bagdadtól délre elterülő, szunniták és síiták által vegyesen lakott, illetve síita többségű vidékeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik