Nagyvilág

Bush: nincs polgárháború Irakban

George Bush amerikai elnök visszautasította azt a véleményt, hogy Irak polgárháborúba süllyedt, dacára a Bagdadban folyó véres felekezetközi harcoknak és a washingtoni védelmi minisztérium negyedévi jelentésének, amely szerint Irakban megvannak a polgárháború feltételei.

Bush, aki újult erővel próbál javítani csökkenő népszerűségén a szeptember 11-i évforduló és az igen fontos novemberi kongresszusi választások előtt, úgy jellemezte az Irakról szóló vitát, hogy az a jelenlegi irányvonal tartása és a sietős kivonulás között folyik. Az utóbbi szerinte az arab ország terroristák kezébe adását jelentené.

Az elnök a háborút a terror elleni általánosabb harc szerves részének nevezte. Úgy vélekedett, hogy egy Irakban elszenvedett vereség esetén a következő nemzedék olyan Közel-Kelettel találná szemben magát, amelyet “atomfegyverekkel felszerelt terrorista államok és radikális diktátorok uralnak”.

“A terroristák megértik, milyen veszélyt jelent ügyük számára egy demokratikus Irak, ezért folytatják a felekezeti erőszak véres kampányát, amellyel polgárháborúba remélik sodorni az országot” – mondta heti rádióbeszédében Bush.

Az elmúlt három hónap iraki helyzetét elemző, pénteken közzétett jelentésében a Pentagon azt írta, hogy a támadások száma Irakban 24 százalékkal, az iraki áldozatok száma pedig 51 százalékkal nőtt az azt megelőző negyedévhez képest. Az erőszak egyre inkább terjed Bagdadtól észak felé. A dokumentum szerint az elmúlt hónapokban megnőtt a polgárháborúval kapcsolatos aggodalom az iraki lakosságon belül és egyes biztonsági szakértők között is.

“Parancsnokaink és diplomatáink a helyszínen úgy vélik, hogy Irak még nem süllyedt polgárháborúba – folytatta az amerikai elnök. – Arról számolnak be, hogy csak kis számú iraki vesz részt a felekezetközi erőszakban, a túlnyomó többség békét és normális életet akar egy egységes országban.” “Ha Amerika kivonulna, mielőtt még Irak képes lenne megvédeni magát, annak katasztrofális következményei lennének. A civilizált világ biztonsága a terror elleni háború győzelmén múlik, az pedig az Irakban aratott győzelmen. Egyes politikusok szerint a legjobb döntés az, ha kivonulunk Irakból. Sokan közülük őszinték és hazafiasak, de ennél nagyobbat nem tévedhetnének.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik