Nagyvilág

Tárgyalás az ETA terrorszervezettel

Majd négy évtizede tartó, több száz áldozatot követő háborúskodás után felcsillant a remény, hogy elhallgatnak az ETA terrorszervezet fegyverei. A spanyol kormány tárgyalóasztalhoz hívta a baszk szervezetet.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök csütörtökön tájékoztatta a spanyol parlamentet arról, hogy béketárgyalásokat kezdenek a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű fegyveres szakadár szervezettel. Ezzel a lépéssel lehetővé válik, hogy véget vessenek a 38 éve tartó erőszaknak – hangsúlyozta a kormányfő.

A 2004 márciusi madridi terrortámadások után hatalomra került Zapatero figyelmeztetett arra, hogy a több évtizedes vérontást lezáró tárgyalások igen kemények lesznek. “A tárgyalási folyamat hosszú, nehéz és fáradtságos lesz” – fejtette ki a kormányfő. “A tárgyalásokat eltökéltséggel és megfontoltsággal fogjuk lefolytatni … és végig tiszteletben tartjuk az áldozatok emlékét” – hangsúlyozta a szocialista kormányfő, aki a spanyol lakosság, a politikai pártok és a média támogatását kérte.

Támogatók és ellenzők

Mariano Rajoy, az ellenzéki Néppárt vezetője azonnal közölte: nem támogathat egy “erkölcstelen” és “illegális” folyamatot. Bírálta azon szocialisták szándékát, akik a Batasunával, az ETA betiltott politikai szárnyával akarnak szövetkezni. Leszögezte, hogy a konzervatívok számára elfogadhatatlanok a tárgyalások a “terroristákkal”.

A Batasuna egyik vezetője, Pernando Barrena az észak-spanyolországi Bilbaóban üdvözölte Zapatero kormányfő nagyszabású politikai bejelentését, és azon kötelességvállalását, hogy tiszteletben tartja a baszk állampolgárok döntéseit. A spanyol Baszkföldön kormányzó kereszténydemokrata Baszk Nemzeti Párt (PNV) közölte: minden tőle telhető eszközzel segíteni kívánja a kormányt.

A kényes folyamatban Zapatero valamennyi baloldali és nemzeti párt támogatására és a befolyásos katolikus egyház jóindulatára számít. Egyes médiaértesülések szerint a kormány és az ETA közötti kapcsolatfelvétel vélhetően már július első felében megtörténik titokban. A tárgyalások valószínűleg a lefegyverzésre, a szervezet bebörtönzött tagjainak sorsára és tagjainak társadalmi beilleszkedésére térnek ki.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a spanyol szocialista kormányfő kezdeményezését és közölte: “osztozik mindazok a reményében, akik a terrorizmus sorscsapásától megszabadult Spanyolország képében látják a jövőt”.

Változott a megítélés

Az Euskadi Ta Askatasuna (ETA) nevű illegális szeparatista szervezet 1958-as megalapítása óta küzd erőszakos eszközökkel egy független baszk állam megteremtéséért.

A Spanyolország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetként számon tartott formáció tevékenysége a hatvanas évek óta közel 850 halálos áldozattal járt, így a Franco tábornok diktatúrája (1939-1975) ellen fellépő szervezet kezdetben többnyire pozitív megítélése folyamatosan romlott a spanyol társadalomban. A spanyol parlament 2002-ben betiltotta a szervezet politikai szárnyának tartott Batasuna (Egység) pártot, amely azóta is illegálisnak minősül.

Az ETA szimbóluma az erőt jelképező fejsze és a körülötte tekergő kígyó, ami a szervezet titkos jellegét és a ravaszságot jelképezi. A szervezet a Spanyolországhoz tartozó Baszkföld és Navarra autonóm közösségek, valamint a Franciaországhoz tartozó baszk területek egyesítésével kíván független baszk államot létrehozni. Az ETA 2003 óra nem követett el halálos áldozatot követelő merényletet, idén márciusában pedig tűzszünetet hirdetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik