Nagyvilág

Izrael tudott a dahabi merényletről

Eddig egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a dahabi robbantásokat, kiderült azonban, hogy Izrael már korábban tudott arról, milyen veszély fenyegeti az egyiptomi turistákat.

Újabb halott merénylő

Egyiptomi rendőrök a Sínai-félszigeten egy rajtaütés során lelőtték a múlt hónapban elkövetett dahabi merényletek egyik résztvevőjét – közölte a félsziget északi részén működő biztonsági szolgálat parancsnoka. A terroristaellenes alakulatok el-Arísban körülvettek egy olajfaligetet, ahol Nászer Hamísz el-Malláhi, az at-Tauhíd val-Dzsihád (Egyistenhit és Szent Háború) nevű szélsőséges szervezet vezetője húzta meg magát egyik cinkostársával. A kialakult tűzharcban a harmincéves Malláhi életét vesztette, társát – aki meg sem sebesült – elfogták.

Még mindig homályos, mondhatni, egyre zavarosabb az április 24-ei dahabi robbantások háttere. Miközben mind a mai napig egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a 21 áldozatot követelő robbantássorozatot, Egyiptom hajtóvadászatot indított a lehetséges elkövetők után, ám kihallgatások helyett mindeddig „végleges elhallgattatásokról” számoltak be a híradások. Izraelről pedig időközben kiderült: már az ominózus napon voltak információi a készülő merényletről.

Több forgatókönyv létezik

Nemzetközi szakértők és biztonságpolitikai elemzők körében megoszlanak az elképzelések a lehetséges elkövetőkről. A kivitelezés módjából, a merénylet helyszínéből és időpontjából leszűrt vélemények igencsak eltérőek.

Több terrorszakértő pár órával a robbantás után már azt hangoztatta, hogy az al-Kaida áll az eset mögött, mivel a robbantások a nemzetközi terrorszervezet stílusjegyeit viselik magukon: nem öngyilkos merénylők robbantottak, hanem időzítőszerkezetet használtak. Az Egyesült Arab Emirátus egyik internetes újságjának, a Khaleej Times Online-nak nyilatkozó, a neve elhallgatását kérő egyiptomi szakértő ugyanis azt állítja, hogy a bombák puskaport és szögeket tartalmaztak – jelentős számú sérülést okozva a tömegben –, melyekre időzítőt szereltek fel. Amerikai biztonsági szakértők is az Oszama bin Laden által vezetett al-Kaida szervezetet kapcsolták össze a dahabi merénylettel, mivel a körözött terrorvezér a robbantás előtt videóüzenetében ítélte el az Amerika és Európa által állítólag folytatott palesztinok elleni „cionista és keresztes háborút”.

Az egyiptomi hatóságok gyanúsítottjai között a „vallási fanatikusként” jellemzett, sínai-félszigeti beduinok szerepelnek az első helyen, akik nem a nemzetközi terrorszervezethez, hanem a helyi terrorsejtekhez kötődnek.

Tudtak róla

Egyes egyiptomi források szerint azonban nem kizárt, hogy Izrael áll a háttérben. Az mindenesetre tény, hogy az izraeli kormány a robbantások előtt már körülbelül tíz nappal figyelmeztette polgárait, hogy ne utazzanak a Sínai-félszigetre, mert merényletek várhatók a térségben. „Nem zárható ki teljes mértékben, hogy a Moszad keze van a dahabi robbantásokban, hiszen közismert, hogy a szervezet be tud épülni a sínai beduinok közé” – mutatott rá az al-Dzsazíra tévécsatornának adott interjújában az elkövetőkre vonatkozó különböző teóriák közti átjárhatóságra Szalah al-Din Szalim, a kairói Stratégiai Tanulmányok Intézetének egyik elemzője.

Az izraeli Terrorizmuselleni Iroda vezetője, Danny Arditi azt nyilatkozta az ynetnews.com Tel Aviv-i webújságnak, hogy a merénylet előtt már hetekkel figyelmezették az izraeli állampolgárokat. „A robbantások előtt egy hónappal kiadtuk az Egyiptomba, különösen a Sínai-félszigetre készülő utazóknak a figyelmeztetést, miszerint a közeljövőben terroristamerényletek várhatók a térségben turisták ellen” – közölte Arditi az ynetnews.com-nak. Ezt látszik alátámasztani a FigyelőNet értesülése is. Egy magyar férfi, aki néhány nappal a robbantások előtt érkezett haza Egyiptomból, lapunknak arról számolt be, egy néhány fős izraeli társaság egyik tagja elárulta neki, hogy pár napon belül merénylet várható Dahabban.

Az izraeli szál

Honnan szerezhetett Izrael tudomást a készülő robbantásokról? – merülhet fel a kérdés. Az al-Dzsazíra tévécsatorna szerint több szakértő azon az állásponton van, hogy Izrael áll a mintegy 25 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény mögött. Az egyik egyiptomi hetilap főszerkesztője, Musztafa Bekhari szerint nem kétséges az összefüggés a dahabi és a korábbi sínai-félszigeti robbantások között, melyekért szerinte Izrael a felelős. „Izraelnek érdekében áll, hogy ilyen támadásokat hajtson végre, mivel nem hajlandó elismerni Egyiptom részének a Sínai-félszigetet, a térség turizmusa pedig igencsak jövedelmező” – állítja az egyiptomi főszerkesztő. A statisztikai adatok szerint a turizmus több mint 7 milliárd dollárt hoz Egyiptom számára évente, s az ország lakosságának 10 százaléka ebből él.

Elgondolkodtató mindenesetre az a tény, hogy az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak nem ítélte el az április 17-i Tel Aviv-i öngyilkos merényletet, amelyben egy 16 éves palesztin fiú robbantott, és többek között két erdélyi származású nő is életét vesztette. Sőt, meglepő módon azt nyilatkozta az egyik vezető egyiptomi napilapban, hogy Izrael megérdemelte a történteket. Mubarak szájából eddig ilyen kijelentés még nem hangzott el. Esetleg Izrael a szívére vette volna az egyiptomi elnök hozzáállását?

Egy másik, igencsak gyönge lábakon álló teória szerint, miután kiderült, hogy Egyiptom Sharm el-Sejket jelölné ki az Arab Liga állandó helyszínének, Izrael elhatározta, hogy elrettenti a külföldieket attól, hogy a Sínai-félszigetre utazzanak.

Izraeli válasz

Az al-Kaida-sejtek egyre inkább teret nyernek Izraelben is – jött a vádakra a válasz Izraelből. Egy magas rangú izraeli hivatalnok azt nyilatkozta a Jerusalem Post című izraeli napilapnak, hogy az al-Kaida Izrael déli részétől mindössze 30 kilométerre tevékenykedik. Sőt, elmondása szerint a Jordániában és Egyiptomban jelen lévő Globál Dzsihád vagy al-Kaida-sejtek egyre inkább igyekeznek beszűrődni Izraelbe, és ott szoros kapcsolatokat kiépíteni a Nyugati Part terrorsejtjeivel.

A FigyelőNet által megkérdezett hazai terrorszakértő elzárkózott attól, hogy a dahabi merénylettel bármilyen összefüggésben vizsgálja Izrael szerepét. Elmondása szerint ez nem az izraeliek „stílusa”. Rájuk inkább egyes személyek – főleg miniszterek – célzott likvidálása, illetve rakétacsapások jellemzőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik