Nagyvilág

Sarkozy: “huligánok” garázdálkodnak

Közel 300 tüntetőt vettek őrizetbe a csütörtöki franciaországi diákmegmozdulások során, köztük csak Párizsban 180-at – közölte Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, aki „bajkeverőknek" és „huligánoknak" nevezte az első munkavállalásról szóló törvény ellen tüntető fiatalokat.

Mintegy 300 tüntetőt vettek őrizetbe a csütörtöki franciaországi diákmegmozdulások során, csak Párizsban 180-at. E számadatokat csütörtökön késő este közölte Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, aki „bajkeverőknek” nevezte a tüntetés résztvevőit. A párizsi vezetőség szerint 46 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, közülük 11-et kórházba kellett szállítani.

Sárkozy: szélsőségesek a felelősek

A párizsi vezetőség szerint 46 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, közülük 11-et kórházba kellett szállítani. Sarkozy szigorú büntetést helyezett kilátásba az őrizetbe vetteknek. A miniszter „szélsőbaloldali és szélsőjobboldali aktivistákra”, valamint „huligánokra” hárította a felelősséget az erőszakos cselekményekért.

Párizsban az összecsapások fő színtere a Latin negyed, és a közelében lévő Sorbonne egyetem környéke volt. A tüntetők, akik az első munkavállalásról szóló, a fiatalokat megítélésük szerint kiszolgáltatott helyzetbe hozó törvény ellen tiltakoztak, Molotov-koktélokkal, füstbombákkal, és utcakövekkel fogadták a vízágyúkkal és könnygázzal támadó rendőröket. Ugyancsak összetűzésekre került sor két párizsi külvárosban, Vitry-sur-Seine-ben és Raincyben. Erőszakba torkollottak a megmozdulások Rennes-ben, ahol a fiatalok kukákat gyújtottak fel és gépkocsikat rongáltak meg, továbbá Toulouse-ban, Montpellier-ben és Chalon-sur-Saone-ban.

Százezrek tüntetnek

Tüntettek a diákok Marseille-ben, Strasbourgban és Bordeaux-ban is. Párizsban az UNEF baloldali diákszövetség szerint 120 ezren, a hatóságok szerint 33 ezren vettek részt a megmozdulásokban. Ugyancsak erősen eltérnek az országos szintű részvételi adatok: a szervezők 500 ezerről számoltak be, a rendőrség feleannyiról.

A CPE-ként ismertté vált törvény, amely lehetőséget biztosít a munkaadónak, hogy az első munkahelyén dolgozó fiatalnak két éven belül bármikor indoklás nélkül felmondjon, egyre nagyobb elutasításra talál a francia közvéleményben. A legújabb felmérés szerint a franciák 68 százaléka támogatja a törvény visszavonását, 13 százalékkal többen, mint egy héttel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik