Nagyvilág

Sikertelenül zárult az iraki parlament első ülése

Sikertelenül zárult a december közepén megválasztott törvényhozó testület alakuló ülése, mely csupán negyven percig tartott, mert a képviselők sem a kormány összetételéről, sem a parlament elnökének személyéről nem tudtak megegyezni.

Letették esküjüket csütörtökön az iraki parlament tagjai a december közepén megválasztott törvényhozó testület alakuló ülésén. Az ülés alig negyven percig tartott, a parlament elnökének megválasztására sem került sor. Ezt a feladatot az alkotmány értelmében már az első ülésen el kellett volna végeznie a testületnek, de a nemzeti egységkormányról szóló politikai megegyezés híján a parlamentben képviselt pártok és pártszövetségek jobbnak látták későbbre halasztani a döntést.


Az ülést a zöld zónában tartották, ez a szektor az egyik legjobban védett körzet Irakban, ahol mindennapos a fegyveres erőszak. Itt találhatók a minisztériumok, a többi fontos állami hivatal és a legtöbb nagykövetség is, köztük az amerikai és a brit. Elővigyázatosságból munkaszüneti napot tartottak a minisztériumokban és más állami hivatalokban, s a délutáni órákig megtiltották a járműforgalmat Bagdad belterületén. Az amerikai-brit erők 2003 tavaszi iraki hadjárata óta ez az első olyan iraki parlament, amelyet egy teljes törvényhozási időszakra választottak meg.


A polgárháború szélén


Korán-idézetek felolvasása után az ülésen elnöklő Adnán Pacsacsi, a legidősebb, 83 esztendős szunnita honatya mondott rövid beszédet, arra kérve honfitársait, hogy a kiéleződött felekezeti ellentétek dacára igyekezzenek elkerülni a polgárháborút, mert annak kitörése “nemzeti katasztrófával” érne fel. Nagy biztonsági előkészületek előzték meg a 275 fős testület alakuló ülését, mert csaknem három évvel Szaddám Huszein előző elnök rendszerének megdöntése után még mindennapos az arab országban a fegyveres erőszak, és nagy a veszélye annak, hogy fegyveres csoportok merényletet kísérelhetnek meg a törvényhozók ellen.


Washington és számos más nyugati kormány arra ösztökéli a választásokon nyertes síita erőket, hogy törekedjenek nemzeti egységkormány kialakítására, s feltétlenül vonják be a kabinetbe a szunnita kisebbség képviselőit is, máskülönben nem remélhető az erőszaktól dúlt ország belső békéjének helyreállása. A szunnitákkal folytatott tárgyalások azonban elakadtak, és egyelőre beláthatatlan, hogy végül sikerül-e tető alá hozni a külföldről erősen szorgalmazott nemzeti egységkormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik