Nagyvilág

Elnökválasztás Beninben

Megnyíltak a szavazóhelyiséget vasárnap reggel a nyugat-afrikai Beninben. Több mint négymillió választó eldöntheti, ki legyen a 26 jelölt közül Mathieu Kérékou utóda a köztársasági elnöki székben.

Az országban 1990-ben állították vissza a többpártrendszert. 1991-ben szabad választásokat rendeztek, amelyeket Nicéphore Soglo nyert meg. Ez volt Fekete-Afrika történetében az első békés átmenet a diktatúrából a demokráciába.


1996-ban a sokak szerint elcsalt választás után – az 1972 és 1990 között marxista katonai diktatúra élén álló – Mathieu Kérékou tért vissza a hatalomba; 2001-ben – ismét visszaélések közepette – újraválasztották.


A Guineai-öböl mentén fekvő, gyakorlatilag Togó és Nigéria közé ékelt nyugat-afrikai ország területe 112 620 négyzetkilométer. A 7 és fél milliós lakosság 42 etnikai csoporthoz tartozik, az európaiak száma néhány ezer főre tehető. A lakosság fele törzsi vallásokat követ, mintegy 30 százaléka keresztény, 20 százaléka mohamedán.


Az 1990 óta érvényben lévő alkotmány szerint az egyszer újraválasztható államfőt öt évre választják közvetlen és titkos szavazással. Az elnök egyben a végrehajtó hatalom feje, s a parlament mellett neki is joga van ahhoz, hogy törvényeket kezdeményezzen.


A törvényhozó hatalom letéteményese az egykamarás, 83 tagú parlament, amelynek képviselőit négy évre, közvetlenül választják. A voksolás legnagyobb esélyesei – a 72 esztendős Kérékou már nem indulhat – Adrien Houngbedji, a Demokratikus Megújulás Pártjának vezetője, Bruno Amoussou, a Szociáldemokrata Párt elnöke és a függetlenként induló Yayi Boni. Ha egyik jelölt sem kapja meg a voksok abszolút többségét, két hét múlva újabb fordulót tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik