Nagyvilág

Putyin tárgyalna a Hamasz-vezetőkkel

Putyin moszkvai látogatásra hívta meg a Hamasz vezetőit az izraeli-palesztin helyzet megvitatására. A bejelentésre az izraeliek felháborodtak, és úgy érzik, az orosz elnök hátba támadta őket.

A Kommerszant című liberális orosz lap szerint Háled Mesaal, a Hamász politikai bizottsági elnöke e hónap közepén utazhat Moszkvába, ahol rá akarják őt beszélni, hogy a nemzetközi kapcsolatok intézését hagyja meg teljesen Mahmúd Abbász palesztin elnök kezében. Tiszteletben kell tartanunk a palesztin nép választását, mely demokratikus keretek között történt – hangsúlyozta az orosz elnök – íra a BBC.

A Hamasz vezetői örömmel vették a meghívást. “Nagyon óvatosak vagyunk a nemzetközi és regionális kapcsolatainkban, ezért különösen örömteli számunkra, hogy Oroszországba utazhatunk, és ott tárgyalhatunk a kormányalakításról” – mondta Ismail Haniyeh, a Hamasz egyik vezetője.

Az orosz elnök közeledése a Hamaszhoz azt demonstrálja, hogy Moszkva hatékony közvetítő a közel-keleti rendezésben – írta a Kommerszant, amely szerint azonban a Kreml nem számolt eléggé Izrael reagálásával.

Hátba támadta Izraelt

Az izraeli vezetés megdöbbenéssel értesült Moszkva döntéséről. Az izraeli külügyminisztériumban úgy vélték, hogy Moszkva kettős mércét alkalmaz, felosztva a terroristákat olyanokra, akikkel lehet tárgyalni és olyanokra, akikkel nem. Nem értjük, mi a különbség egy jeruzsálemi buszrobbantás és a moszkvai vagy beszlani terrorakciók között – mondta egy izraeli tisztségviselő az orosz lapnak.

Meir Sítrit izraeli oktatási miniszter pedig az izraeli közszolgálati rádióban nyilatkozva azt mondta, hogy ezzel a kezdeményezéssel Moszkva “nemzetközi legitimitást akar adni egy terrorcsoportnak”, és Izraelnek ezzel minden eszközzel szembe kell szállnia. Valósággal hátba döfte Izraelt Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor bejelentette, hogy Moszkvába hívja tárgyalni a Hamasz vezetőit – foglamazott Meir Sítrit.

A hír meglepte az Egyesült Államokat is. Washington felszólította Moszkvát, hogy ne engedjen a nemzetközi közösség által megállapított feltételekből. Oroszország, aki az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval és az ENSZ-szel együtt az ún. közel-keleti kvartettet alkotja, nem tartja a Hamaszt terrorszervezetnek. Brüsszel és Washington azonban felvette terrorlistájára a palesztin fegyveres szervezetet, és addig nem hajlandó tárgyalásokat kezdeni a Hamasszal ameddig az el nem ismeri Izraelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik