Külföld

A CIA tudta, hogy Iraknak nincs atomfegyvere?

admin
admin

2006. 01. 04. 14:40

A CIA-botrány újabb fejezetét jelentheti egy most megjelent könyv, melyben a New York Times egy Pulitzer-díjas újságírója azt állítja, hogy a CIA tudta, hogy Iraknak nincs atomfegyvere, de figyelmen kívül hagyta az erre vonatkozó információkat.

James Risen, a New York Times újságírója „Hadiállapot: A CIA és a Bush-kormányzat titkos története” című könyvében többek között leírja, hogyan szervezett be a CIA egy Amerikában élő iraki orvosnőt 2002-ben, hogy szerezzen információkat bátyjától, aki állítólag Szaddám Huszein atomprogramjának kulcsfigurája volt – írja a The Washington Times. A könyv szerint a Clevelandben élő dr. Sawsan Alhaddad az ügynökség megbízásából Irakba repült, ahol megtudta testvérétől, hogy Irak már egy évtizede felhagyott nukleáris törekvéseivel.

A szerző értesülései alapján dr. Alhaddad 2002 szeptemberében visszautazott az Egyesült Államokba, és több alkalommal találkozott a CIA elemzőivel, akiknek továbbította a bátyjától kapott információkat arról, hogy Irak nem atomhatalom. A hírszerzők egyik alkalmazottja azonban az üggyel kapcsolatban azt állította, hogy a CIA úgy ítélte meg, hogy Alhaddad bátyja hazudott.


A könyv harminc másik esetről is beszámol, amely során Amerikában élő irakiak a CIA megbízásából látogatást tettek anyaországukban, hogy informálódjanak a nukleáris programot illetően, és mindannyian azzal az információval tértek vissza az Egyesült Államokba, hogy Irak nem foglalkozik atomfegyver előállításával.

A könyv a CIA másik tévedéseként említi, hogy az amerikai titkosszolgálat véletlenül olyan információkat tett hozzáférhetővé, amelyek leleplezték a CIA összes iráni ügynökét. Ez komoly károkat okozott az amerikai hírszerzésnek, az irániak ugyanis elfogták és bebörtönözték az Amerikának kémkedőket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.