Nagyvilág

A CIA tudta, hogy Iraknak nincs atomfegyvere?

A CIA-botrány újabb fejezetét jelentheti egy most megjelent könyv, melyben a New York Times egy Pulitzer-díjas újságírója azt állítja, hogy a CIA tudta, hogy Iraknak nincs atomfegyvere, de figyelmen kívül hagyta az erre vonatkozó információkat.

James Risen, a New York Times újságírója „Hadiállapot: A CIA és a Bush-kormányzat titkos története” című könyvében többek között leírja, hogyan szervezett be a CIA egy Amerikában élő iraki orvosnőt 2002-ben, hogy szerezzen információkat bátyjától, aki állítólag Szaddám Huszein atomprogramjának kulcsfigurája volt – írja a The Washington Times. A könyv szerint a Clevelandben élő dr. Sawsan Alhaddad az ügynökség megbízásából Irakba repült, ahol megtudta testvérétől, hogy Irak már egy évtizede felhagyott nukleáris törekvéseivel.

A szerző értesülései alapján dr. Alhaddad 2002 szeptemberében visszautazott az Egyesült Államokba, és több alkalommal találkozott a CIA elemzőivel, akiknek továbbította a bátyjától kapott információkat arról, hogy Irak nem atomhatalom. A hírszerzők egyik alkalmazottja azonban az üggyel kapcsolatban azt állította, hogy a CIA úgy ítélte meg, hogy Alhaddad bátyja hazudott.


A könyv harminc másik esetről is beszámol, amely során Amerikában élő irakiak a CIA megbízásából látogatást tettek anyaországukban, hogy informálódjanak a nukleáris programot illetően, és mindannyian azzal az információval tértek vissza az Egyesült Államokba, hogy Irak nem foglalkozik atomfegyver előállításával.

A könyv a CIA másik tévedéseként említi, hogy az amerikai titkosszolgálat véletlenül olyan információkat tett hozzáférhetővé, amelyek leleplezték a CIA összes iráni ügynökét. Ez komoly károkat okozott az amerikai hírszerzésnek, az irániak ugyanis elfogták és bebörtönözték az Amerikának kémkedőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik