Nagyvilág

Harmadszor is érvénytelen a szerbiai elnökválasztás

A radikálisok előretörését és kormányzó koalíció kudarcát hozta az ismét, immár harmadszor érvénytelen szerbiai elnökválasztás.

Alighanem egyik legnagyobb kudarcát szenvedte el a szárnyait bontogató szerbiai demokrácia: a vasárnap tartott elnökválasztás ismét, immár harmadszor érvénytelennek bizonyult, ráadásul messze a legtöbb szavazatot a szerb radikálisok jelöltje szerezte meg.


 A csalás sem segített

Jelena Prvanov a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet képviselője a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy Újvidéken és egyes vajdasági helységekben a választási bizottságok tagjai informális nyilvántartást vezettek a szavazókról. Azt is közölte, hogy Tomislav Bogunovic, a bácsi község polgármestere megzsarolta a helybeli cigányokat, hogy Dragoljub Micunovicra, a kormányzó SZDE (DOS) jelöltjére szavazzanak, ellenszolgáltatásul tűzifát ígért nekik. Emellett a nap folyamán Újvidéket több helyütt kitűzték az SZDE (DOS) propagandaanyagát is- tette hozzá. 


12 százalékkal a küszöb alatt


A választást felügyelő, Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet nem hivatalos adatai szerint a részvételi arány 38,3 százalékos volt, vagyis közel 12 százalékkal elmaradt az érvényességhez szükséges ötven százalékos küszöbtől. A hat jelölt közül Tomislav Nikolic a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg, míg a kormányzó pártszövetség, a DOS jelöltjére, Dragoljub Micunovicra a polgárok mindössze 35 százaléka adta voksát. Az Új Szerbia nevű párt jelöltje, Velimir Ilic 9,5 százalékot szerzett, a többi három jelöltre összehasonlíthatatlanul kevesebben szavaztak.


Nem okozott meglepetést



Harmadszor is érvénytelen a szerbiai elnökválasztás 1

A kormányzó koalíció elnökválasztási kudarca persze. aligha lepte meg a megfigyelőket. Október közepén, fél évvel Zoran Djindjics miniszterelnök meggyilkolása és egy évvel mandátumának lejárta előtt elveszítette parlamenti többségét a Szerbiában kormányzó koalíció. A legnagyobb ellenzéki frakció október 16-án este jelentette be a szerbiai parlamentben, hogy a kormánynak már nincs kellő támogatottsága, ezért előrehozott választásokat kell tartani. A sors különös fintora, hogy akkor következett be a bukás, amikor már látszólag úrrá lettek a nehézségeken.


Tanúskodik a bombázó 

Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a NATO európai erőinek volt parancsnoka tanúskodni fog Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök perében a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Carla del Ponte, a törvényszék főügyésze december 15-16-án akarja őt meghallgatni a volt jugoszláv vezetővel folytatott megbeszéléseiről. Clark irányította 1999-ben a NATO európai parancsnokaként a Jugoszlávia elleni 78 napos légi háborút. 

A radikálisok előretörése törvényszerű?


Elemzők már akkor jelezték, hogy az előrehozott képviselőválasztások csak tovább rontják az ország megítélését, miként az ott élők helyzetét sem fogják könyíteni. Valószínűsítették, hogy átmenetileg romlik majd a gazdasági helyzet, annál is inkább, mert megakadnak a segélyekről, támogatásokról folyó tárgyalások. Emellett a nehezen megindult privatizáció megtorpanását is prognosztizálták, ami a tervezett állami bevételek kiesése nyomán a költségvetést hozhatj nehéz helyzetbe. Végül, a kormánytöbbség elolvadásakor térségi elemzők arról is beszéltek, hogy a szerbiai demokratikus erők kudarca a radikálisok előretörését eredményezheti. Az elnökválasztási fiaskó arra utal: ez az előretörés máris bekövetkezett. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik