Élő Nagyvilág

Legkevesebb 71-en meghaltak egy izraeli támadásban Hán-Júniszban

AFP
AFP

Benjámin Netanjahuval találkozik pénteken Donald Trump

Donald Trump július 26-án Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyal Floridában – erről maga a volt elnök, a republikánusok elnökjelöltje tett bejelentést kedden közösségimédia-oldalán. Donald Trump közlése szerint Palm Beach-i otthonában fogadja Izrael miniszterelnökét.

A találkozóról szóló közleményben azt hangoztatta, hogy első elnöki időszaka idején a Közel-Keleten béke és stabilitás volt, valamint aláírták az arab-izraeli megbékélést segítő Ábrahám-egyezményeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy azt az időszakot akarja visszahozni.

Egyben utalt arra, hogy a közelmúltban Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és a világ más vezetőinek kifejtette: a „béke az erő által” törekvéssel jellemzett külpolitikai programja a háborúk és erőszakos konfliktusok lezárására törekszik.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn érkezett Washingtonba, ahol szerdán a Kongresszus két házának ülésén mond beszédet, csütörtökön pedig a tervek szerint Joe Biden leköszönő elnökkel találkozik.

(MTI)

Kína háromlépcsős megközelítést javasol a palesztin kérdés megoldására

A palesztin ügy a közel-keleti térség központi kérdése, Kína mindig is határozottan támogatta a palesztin népet legitim nemzeti jogainak helyreállításában, ezért Peking háromlépcsős megközelítést javasolt a palesztin kérdés megoldására – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter kedden.

A külügyi tárca vezetője a palesztin csoportok háromnapos pekingi megbeszélésének záróünnepségén elmondta, hogy Kína nem táplál önös érdekeket a palesztin kérdéssel kapcsolatban, az elsők között volt, akik elismerték a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat (Fatah) és a Palesztin Hatóságot. „A konfliktus mélypontjáról való elmozdulás érdekében Kína háromlépcsős megközelítést javasol” – mondta.

Az első lépés az átfogó, tartós és fenntartható tűzszünet mielőbbi előmozdítása a Gázai övezetben, valamint a humanitárius segítségnyújtás és a segélyekhez való hozzáférés biztosítása, amelyben a nemzetközi közösségnek is együtt kell működnie.

A második lépésként Peking a „palesztinok kormányozzák Palesztinát” elv fenntartását és a közös munkát hangsúlyozta, előmozdítva ezáltal a háború utáni kormányzást a Gázai övezetben.

Gáza Palesztina elválaszthatatlan és fontos része, a háború utáni újjáépítés mielőbbi megkezdése a következő szakasz sürgős kérdésévé vált. „A nemzetközi közösségnek támogatnia kell a palesztin frakciókat abban, hogy nemzeti konszenzussal alakítsanak ideiglenes kormányt a Gázai övezetben és Ciszjordánia hatékony irányítása érdekében” – áll a javaslatban.

Vang szerint a harmadik lépés pedig az, hogy Palesztinát az ENSZ teljes jogú tagjává kell tenni, és meg kell kezdeni a kétállami megoldás megvalósítását. Emellett támogatni kell egy jelentősebb, tekintélyesebb és hatékonyabb nemzetközi békekonferenciát.

„A nemzetközi közösségnek komoly hozzáállással kell támogatnia az érintett feleket a háromlépéses megközelítés végrehajtásában” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tűzszünet és a humanitárius segítségnyújtás a legfontosabb prioritás jelenleg.

(MTI)

Egy gázai iskolát talált el a Hamász rakétája

A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden. A közlemény szerint a Hamász több lövedéket indított a Gázai övezet déli részén fekvő biztonsági övezetből, al-Mavasziból Izrael felé, de ezek idejekorán, már az övezet középső részén landoltak, és egyikük eltalált egy iskolát a nuszeirati menekülttáborban.

Az izraeli hadsereg becslése szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétáinak mintegy ötöde még a Gázai övezetben földet ér, és civilek halálát okozza. Áldozatokról ezúttal nem számoltak be. Az elmúlt napon az izraeli hadsereg ismét műveleteket kezdett az övezet déli részén, Hán-Júnisznál és Rafahban az ottani iszlamista fegyveres csoportok ellen. A légierő több mint ötven célpontot lőtt, fegyverraktárakat, megfigyelőállomásokat és a Hamász fegyvereseinek építményeit, valamint alagutakat – közölte a katonai szóvivő.

A Hamász kedden bejelentette, hogy a Hán-Júniszban újrakezdett hadművelet halálos áldozatainak száma nyolcvankilencre emelkedett. Emellett hatvannyolcan eltűntek, és további kétszázhatvanhárman megsebesültek. Jelentésük szerint a városban tizenhárom házat céloztak meg az izraeli erők.

(MTI)

Izrael megölte a Hamász egyik parancsnokát

Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában. A hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy az izraeli légierő támadást intézett Ciszjordánia északi részén, Túl-Karmban, ahol tűzharc tört ki izraeli katonák és palesztin fegyveresek között. Palesztin jelentések szerint a drónnal végrehajtott légicsapásban végeztek Asraf Nafettel, a Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokával, valamint az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai helyi egységét vezető Mohamed Abu Abddal.

A rámalláhi jelentések szerint az izraeli rajtaütés során a túl-karmi menekülttáborban legalább öt ember életét vesztette, és hárman megsebesültek. A Palesztin Vörös Félhold szerint a halottak között egy nő is van. A Palesztin Hatóság Rámalláhban működő egészségügyi minisztériuma arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg szintén Ciszjordániában, a Hebron melletti Széírben megölt két palesztint, egyikük a 39 éves Dzsihád Salada volt.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének jelentése szerint az éjszaka folyamán az izraeli légierő vadászgépei megtámadták a libanoni síita Hezbollah épületeit és létesítményeit a dél-libanoni Houla és Ajta-as-Sab falvak térségében. Előzőleg, hétfőn a Hezbollah számos rakétát és drónt indított Izrael északi határvidéke ellen.

Legkevesebb 71-en meghaltak egy izraeli támadásban Hán-Júniszban

Legalább 71 ember életét vesztette és 200-an megsebesültek hétfőn a Gázai övezet déli részén található Hán-Júnisz elleni újabb izraeli támadásban – jelentette a Vafa palesztin hírügynökség kórházi dolgozókra hivatkozva. Az izraeli hadsereg korábban felszólította a város keleti felében lakókat, hogy haladéktalanul hagyják el a térséget. Az izraeli hatóságok hírszerzési adatok alapján azt állították, hogy a radikális iszlamista Hamász harcosai éppen ezekből a térségekből indítottak rakétákat Izrael ellen. Telegram-oldalán a hadsereg közölte, hogy határozottan felfognak lépni ez ellen, de a művelet veszélyes lehet a civilekre nézve. Szemtanúk beszámolói szerint emberek ezrei menekültek el az érintett városrészekből, sokan közülük olyanok, akik a Gázai övezet más régióiból érkeztek oda menedék reményében.

Az izraeli hadsereg időközben közölte, hogy harckocsik és repülőgépek bevetésével a Hamász több harcosával végeztek és több mint 30 katonai létesítményt romboltak le, így fegyverraktárakat, megfigyelőállásokat és alagutakat. Az izraeli hadsereg már több műveletet is végrehajtott a terrorszervezet ellen a városban, majd pedig visszavonult a Hán-Júnisz körüli megerődített állásaiba. Az izraeli hadvezetés szerint a Hamász kihasználta ezeket az időket, hogy visszaszivárogjon a térségbe és az Izrael által humanitárius övezetnek nyilvánított terület egy részét is felhasználja tevékenységéhez.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik