Belföld

Ügyvéd: Nem értesítette senki arról Völner Pált, hogy titkos megfigyelés zajlik ellene

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Kedden reggel tette közzé Magyar Péter azt a hangfelvételt, amelyen volt feleségével, a volt igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal beszél a Völner-Schadl-ügy részleteiről. A házaspár közt egy ponton szóba kerül az ügy egyik főszereplője, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár. Varga a korábbi helyetteséről azt mondta: „Egyre durvábban gyűltek (…) a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba (…) Nem hagyta abba.” Varga állítása szerint már tavasszal szóltak neki (feltehetően 2021 tavaszára gondolt, ugyanis az év végén Schadlt letartóztatták, és Völnert is meggyanúsították – a szerk.).

Magyar a felvételt a többi közt annak bizonyítékául tette közzé, hogy igazolja állítását, miszerint a nyomozás lezárulta és a végrehajtó kamarai elnök meggyanúsítása és őrizetbe vétele előtt fél évvel a kormány tudott arról, hogy nyomozás és titkos megfigyelés zajlik, és erről tájékoztatták a később ugyancsak meggyanúsított és megvádolt Völner Pál igazságügyi államtitkárt, Varga helyettesét is.

A felvétel miatt megkerestük Völner Pált is, aki ügyvédjén keresztül reagált a 24.hu-nak. Papp Gábor közölte:

Sem fél évvel, sem három nappal korábban nem értesítette senki arról Völner Pált, hogy nyomozás és titkos megfigyelés zajlik ellene.

Az ügyvéd szerint ha a volt államtitkár erről tudomást szerzett volna, akkor ezt azonnal jelezte volna az Országgyűlés mentelmi bizottságának, hiszen egy parlamenti képviselő lehallgatását törvény tiltja a mentelmi joga miatt. Ezt a büntetőügy tárgyalásán is szóvá tették már – mondta.

Mohos Márton / 24.hu Völner Pál a Schadl György és társai per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 25-én.

Papp Gábor hangsúlyozta, Völner semmilyen segítséget nem kapott, és két és fél éve áll büntetőeljárás alatt. A családja teljes vagyonát zárolták, továbbá a védekezéshez való jogát is súlyosan korlátozták.

Hozzátette, túl hamar zárták le a nyomozást, nem ellenőrizték a védekezését, fontos tanúkat nem hallgattak meg, köztük Varga Juditot sem. Az ügyvéd szerint Varga meghallgatása – amiről máig nem döntött a bíróság – kulcsfontosságú, ugyanis miniszterként egy olyan hivatali szervezetet vezetett, amely esetében neki tudnia kellett róla, ha valami törvénytelen történik.

Völner védője szerint egyébként a hangfelvételt nem lehet értelmezni, mert szerinte az sem derül ki belőle, hogy mit nem hagyott abba a volt államtitkár, illetve az sem derül ki, hogy miről szóltak neki tavasszal.

A szóban forgó hangfelvételről Magyar Péter először a múlt héten, első kihallgatása után beszélt. A felvételen Varga Judit hallható, a korábbi igazságügyi miniszter arról is beszélt, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából. Varga néhány percen belül reagált volt férje posztjára, a volt miniszter verbális és fizikai agresszióval is vádolta Magyart, és úgy fogalmazott, „mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak”. Varga kijelentései Magyar szerint nem igazak, és rágalmazásnak minősülnek.

Az Ügyvédkör elnöke lapunknak arról beszélt, hogy több bűncselekmény gyanúját is felvetik Varga Judit szavai. Horváth Lóránt ügyvéd azt mondta, hivatali visszaélés és minősített adattal való visszaélés gyanúja miatt el kellene rendelni a nyomozást.

Kapcsolódó
Az Ügyvédkör elnöke: Több bűncselekmény gyanúját is felvetik Varga Judit szavai
Hack Péter pedig azt hangsúlyozta: az ügyészségnek elemi érdeke, hogy kivizsgálja az elhangzottakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik