Közélet

Dobrev Klára: A gyurcsányozásra építő pártok mind eljelentéktelenedtek vagy eltűntek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Nyugati Fénynek adott interjút Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, aki beszélt arról, mit gondol Karácsony Gergelyről azóta, hogy a 2021-es előválasztás idején ellene szövetkezett Márki-Zay Péterrel, de beszélt természetesen Magyar Péterről is.

Dobrev a beszélgetésben kihangsúlyozta, hogy a DK az ellenzék legerősebb szövetsége (kiegészülve a szocialistákkal és a zöldekkel), és hogy ez így alakult, az nem a véletlen műve. Nincs szó szerinte egyébként arról, hogy a DK-MSZP-P szövetség arról szólna, hogy a DK megpróbálja bedarálni a maradék baloldali ellenzéket, szerinte a szociáldemokraták és a zöldek szerte Európában természetes szövetségesei egymásnak, és most már Magyarországon sincs ez másként.

Véleménye szerint mindent felülír az, hogy leváltsák az Orbán-rendszert, ehhez pedig mindnekire szükség van így Karácsony Gergelyre is. A főpolgármester a 2021-es előválasztás két fordulója között visszalépett a versengéstől Márki-Zay Péter javára, hozzájárulva ezzel az ő győzelméhez. Dobrev ezzel kapcsolatban azt mondta, voltak vitáik, de „Karácsony Gergely jó főpolgármester, éppen ezért rá is szüksége van annak az európai Magyarországnak, amelyet közösen akarunk megvalósítani”.

A beszélgetés következő pontján megismételte, hogy ha a Fidesz elveszíti a többségét a júniusi választásokon, akkor onnantól kezdve minden nap, minden órában előrehozott választásokat fognak követelni. Itt jött be a képbe Magyar Péter, aki a Fidesz megrogyásának egyik záloga lehet. Dobrev magukat mindenesetre nem félti tőle, mondván, Magyar Péter pártja az öndefiníciójuk szerint is jobboldali, konzervatív, ő maga pedig őrültségnek tartja azt, hogy a regnáló jobboldali hatalmat valaki jobbról próbálja leváltani.

Arra a kérdésre, hogy „Magyar Péter nagyon sűrűn emlegeti a DK elnökének nevét, akit szinte jobban támad, mint Orbán Viktort, akire láthatóan valahol még mindig felnéz. Ön szerint hasznos vagy káros a DK-nak Magyar Péter intenzív gyurcsányozása”, Dobrev azt felelte:

Az elmúlt 14 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyurcsányozásra építő pártok mind eljelentéktelenedtek vagy eltűntek. Legutóbb az ellenzékváltás politikája minden idők legnagyobb Fidesz-kétharmadát hozta a nyakunkra. Érdemes feltenni a kérdést, hogy mennyire ellenzéki, aki ezek után is ellenzéket akar váltani.

A politikus azt is elmondta, Magyar Péter sem előtte, sem azóta nem kereste őt, hogy Dobrev jelezte, kiállna vele egy vitára, azt viszont újra megerősítette, ha lesz listavezetői vita, ő ott lesz.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban a hegyvidéki események kerültek szóba. Az utóbbi napok eseményei alapján úgy áll a helyzet a XII. kerületben, hogy hiába nyert az előválasztáson a Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely, a DK jelöltjei ennek ellenére elindulhatnak a kerületben. A DK azóta vissza is üzent a Kutya Pártnak, hogy az ne próbálja veszélybe sodorni az ellenzéki polgármesterjelöltek győzelmét a fővárosi kerületekben. Dobrev minderről azt mondta:

A DK semmilyen megállapodást nem szegett meg. Abban volt megállapodás, hogy a Kutya Párt nem indít jelöltet azokban a kerületekben, ahol az ellenzéki polgármesterek újraindulnak. Sajnos a kutyák ezt az ígéretüket nem tartották be (…) Ha a Kutya Párt nem vonja vissza a jelöltjeit, akkor ezeket az önkormányzatokat visszaveheti tőlünk a hatalom. Ilyen felelőtlen dolgot egy magát ellenzékinek valló párt nem tehet.

Az interjúból kiderült még hogy:

  • Dobrev Klára nagyon büszke arra, hogy sikerült elfogadtatnia az európai minimálbérre vonatkozó uniós direktívát.
  • Amíg hatalmon van, Orbán Viktoron múlik, hogy megkapjuk-e a még visszatartott uniós forrásokat.
  • Dobrev szerint a kormány oroszbarát politikája nemzetárulás, egyben a legnagyobb fenyegetés az országra nézve.
  • Ha Orbán nyer a választáson, megszorítások jönnek a DK politikusa szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik