Belföld

Közösen indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd az EP-választáson

FACEBOOK
FACEBOOK

A DK, az MSZP és Párbeszéd közös, stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött, ez a megállapodás az Orbán-rendszer leváltásáról szól

– jelentette be csütörtökön délben Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke. A Magyar Hang tudósítása szerint azt mondta, a kormány erkölcsileg válságba sodorta az országot, „a pedofilbotrány rávilágított ennek a fideszes hatalomgyárának a mérhetetlen amoralitására”, miközben nehézséget okoz a mindennapi élet is.

Dobrev szerint az ellenzéki oldal is szétforgácsoltabb, mint bármikor. Ez a széthúzás nehézzé teszi az amúgy többségben lévő kiábrándultak politikai erővé formálódását. Ezért a három párt úgy döntött, hogy a válságra közös, baloldali, zöld választ adnak. Az első lépés a közös fővárosi lista (ezt már korábban bejelentették), a második a közös EP-lista, majd 2026-ra is így készülnek, közös miniszterelnök-jelölttel.

A közös EP-lista első, második, harmadik, negyedik és hatodik helyére a DK tehet javaslatot, korábban azt közölték, hogy Dobrev után Molnár Csaba elnökhelyettes és Vadai Ágnes lesz majd a lista élén. Az ötödik helyre az MSZP, a hetedikre pedig a Párbeszéd állíthat jelöltet, vagyis a szocialista Tüttő Kata és a párbeszédes Jávor Benedek ezekre a pozíciókra számíthat. Előbbi esetében kérdéses, utóbbi esetben valószínűtlen a mandátumszerzés.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája, csak ez erősíti fel a változást akaró emberek hangját. Világos alternatívát is kell adni, nem elég azt mondani, hogy nem akarják az Orbán-rezsimet, azt is el kell mondaniuk, hogy mit ajánlanak helyette.

Most nyílt meg a valódi lehetőség az út arra, hogy Orbánt visszaszorítsuk és 2026-ban megverjük

– mondta Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke szintén az összefogás fontosságáról beszélt, úgy fogalmazott, hogy „nincs 2026 2024 nélkül”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik