Közélet

DK: A Kutya Párt ne veszélyeztesse az ellenzéki polgármesterjelöltek győzelmét a kerületekben!

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Kétfarkú Kutya Párt sorra állít új polgármesterjelölteket a fővárosban, nemcsak a Fidesz vezette kerületekben, hanem például az I., a III. és a VII. kerületben is, ahol öt évvel ezelőtt győztes, sikeres ellenzéki polgármesterek dolgoznak. Mindez csak a Fidesz érdekét szolgálja – írja közleményében a Demokratikus Koalíció, amely szerint „egy valóban ellenzéki pártnak semmi oka nem lehet arra, hogy ellenzéki polgármesterekkel szemben induljon.”

„Ha a Kutya Párt valóban ellenzéki párt, akkor vonja vissza a közös ellenzéki polgármesterjelöltekre ráindított jelöltjeit a fővárosi kerületekben. Ha ezt nem teszik meg, akkor az egyértelmű bizonyíték arra, hogy a jelenleg hivatalban lévő, korábban győztes ellenzéki polgármesterek leváltása a valódi céljuk” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc pártja.

A DK és az MKKP közötti üzengetés azután kapcsolt nagyobb fordulatszámra, hogy pénteken kiderült, hiába nyerte meg Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke az előválasztást a DK által is támogatott momentumos Farkas Csabát is megelőzve, a DK jelöltjei mégis elindulhatnak a Hegyvidéken. A konfliktus egyik oka az, hogy Kovács abban állapodott meg a Momentummal, hogy előválasztási győzelme esetén a 12 egyéni választókerületből 8-ban az MKKP állíthat jelöltet, a DK-nak és a Momentumnak csak 2–2 jut, így azok kompenzációs listát sem tudnak majd állítani a XII. kerületben.

Élő Norbert, a DK XII. kerületi elnöke azt állítja, erről a megállapodásról nem tudtak (ez nehezen hihető, hiszen a sajtó még az előválasztás megrendezése előtt megírta), és nem is egyeztek bele (ez viszont tény). Ezért most tárgyalást szorgalmaz Kovács Gergellyel, aki pedig arról írt, hogy Élő az MKKP kompenzációs listájára szeretett volna felkerülni, majd azzal fenyegetett, hogyha nem indulhatnak el az előválasztásos megegyezés ellenére kettő helyett négy körzetben, akkor mindegyikben el fognak.

Élő Norbert öt éve az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje volt a XII. kerületben, és 60-40 arányban maradt alul Pokorni Zoltán fideszes polgármesterrel szemben. Az idén már Fonti Krisztina alpolgármester a kormányoldal jelöltje.

A DK-MKKP konfliktus másik rétege az, hogy a Kutya Párt a napokban bejelentette, hogy újabb, DK-s vezetésű kerületben, Erzsébetvárosban állít saját polgármesterjelöltet Terdik Roland személyében. A VII. kerületben 2019 óta az újra induló Niedermüller Péter a polgármester.

Az MKKP önálló polgármesterjelöltet állít emellett

  • az I. kerületben (Nánásiné Abonyi Gyöngyi), ahol a párbeszédes V. Naszályi Márta a polgármester,
  • a III. kerületben (Budai Sándor), ahol a DK-s Kiss László igyekszik újrázni,
  • valamint a IV. kerületben (Nagy Dávid), ahol a jelenlegi alpolgármester, Trippon Norbert DK-s politikus az ellenzék jelöltje.

Kutyapárti támogatásra számíthat még Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, akit budapesti listavezetőjének kért fel az MKKP, de akivel szemben ellenjelöltet állítottak a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik IX. kerületi képviselői.

Momentum: Hiba a Kutya Párttal szemben elindulni a Hegyvidéken

„A XII. kerületben Kovács Gergely megnyerte az előválasztást. Ő a jelölt, akit támogatni kell, ő az az ember, aki jogot szerzett arra, hogy leváltsa a helyi Fideszt. A Kutya Párt egyéni jelöltjeivel szemben elindulni súlyos hiba, és a Fidesz malmára hajtja a vizet” – vélekedett Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik