Közélet

Rudas János: Magyar Péter gyorsan kikupálódott

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A szociálpszichológus szerint párhuzamot lehet vonni '56 és a Magyar Péter-féle tüntetés között.

Rudas János a Szabad Európának azt mondta: a Tisza Párt alelnökét nem tekinti messiásnak, szerinte több összetevője is lehet Magyar Péter sikerének, annak, hogy egyre többen állnak mellé. Úgy vélte, a tömeg és elérése szempontjából párhuzam vonható ’56-tal, minden tüntetésnek jót tesz, ha van egy vezető. Most a kegyelmi ügy rengette meg a rendszert, majd jött valaki, aki azt belülről ismeri, és azt mondta, szembeszáll vele. Nagy Imre is csak azt követően lett meghatározó a politikai színpadon,

amikor felvállalta, hogy szembeszáll a szovjetekkel, az mindent vitt, és tömegek álltak mögé.

Nem tudatos folyamat, de minél nagyobb egy tüntetés, annál többféle ember elegyedik szóba egymással. Könnyebben kialakul az összetartozás, a szolidaritás érzése. Magyarországon

sok éve először fordult elő, hogy nagyszámú és rendkívül vegyes összetételű tömeg jött össze.

Szervezetfejlesztési szempontból Magyar Péter profin halad előre, a kormányzati lejáratás nála  hatástalan, eddig

senki nem tudta így a kormánnyal szemben tematizálni a politikai teret.

Az emberek már rég fellázadhattak volna az infláció, a megélhetés nehézségei és minden egyéb miatt. Ugyanakkor az alapjólétük számít, közömbösek a nemzeti burzsoázia vagyona iránt, és működnek a védekező mechanizmusok, a félelem társadalmi szinten abszolút alapvető.

A magyar néplélek vagy a nemzeti érték- és normarendszer ugyanis nagyon nehezen változik, az adott viszonyokhoz való hozzáállásunk mélyen beleivódott a mentalitásunkba. Mikszáth regényeiben vagy Móricz Rokonok című művében minden benne van, ami ma ugyanúgy jellemző ránk.

A szociálpszichológus több mint harminc éve képességfejlesztő és kommunikációs tréningeket tartott akkori fideszes politikusoknak.

Szokták mondani, hogy a hatalom megrontja az embereket. Nos, az a gyanúm, hogy őket megrontotta.

Rudas János már nem figyeli külön-külön, melyik politikus hogyan kommunikál, de észrevette, hogy Magyar Péter március 15-én még zöldfülű volt, nem népszónok. Ahhoz képest április 6-ra igen  kikupálódott. Más volt a szövege, nem volt gyámoltalan, észrevehetően jobb volt.

Majd meglátjuk, mivé nőheti ki magát.

Kapcsolódó
A GKI-vezér és Magyar Péter se hisz a kormánynak
Mindketten úgy vélik, megszorítások jönnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik