Belföld

Lázár János „nagy magyar vállalatoknak” adna örökbe kastélyokat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A keszthelyi Fenékpuszta majorság mintegy 3 milliárd forintos felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram. A kormány a következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal, amelyben három részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását – mondta az építési és közlekedési miniszter vasárnap.

Lázár János a Fenékpuszta majorság fejlesztésének átadásán kifejtette:

  • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re bíznák az épületegyüttesek egy részét, amelyek későbbi hasznosítása az MNV Zrt. feladata lenne.
  • Az épületek egy másik részét az állam szeretné továbbra is működtetni a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével, szervezésével.
  • A harmadik résznél a kormány kastély-örökbefogadási programot indít azzal, hogy „nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe”

– ismertette az építési és közlekedési miniszter.

Az állam által működtetett körbe tartozna a keszthelyi Festetics-kastély és a Fenékpuszta majorság, a nagycenki Széchenyi-kastély, a geszti Tisza-kastély, amit jövő év májusában adnak át, és a fertődi Esterházy-kastély.

Lázára kastély-örökbefogadásról azt mondta, hogy az örökbefogadónak gondoskodnia kell arról, hogy minden magyar ember hozzáférjen ezekhez az épületekhez, másrészt az örökbefogadó felelőssége, hogy „nevelgesse ezeket az épületeket, vagyis az eredményéből és a profitból jelentős összegek elköltésére” biztosít a kormány lehetőséget.

Idén áprilisban már kisebb botrány keletkezett abból, hogy kormányzati elképzelések szerint 12 kastélyt privatizálnának, amelyeket az elmúlt években közpénzből újítottak fel. Lázár János érdekelt volt a kastélybizniszben. Megírtuk, hogy jelentős bevétellel zárta 2019-et az az akkor Lázár János résztulajdonában álló társaság, amely a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilágban felépített vadászkastélyt birtokolja. A kastélyt a volt Miniszterelnökséget vezető miniszter és családja földjei veszik körbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik