Belföld

Lázár János szerint Novák Katalin döntése mögött gyávaság és régi kommunista reflexek vannak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ha jóhiszeműen értelmezem a lépést, akkor sem értem a célját

– írta Lázár János Facebook-oldalán azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin köztársasági elnök szerdán elrendelte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény kihirdetését, vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte ugyanakkor az államfő a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényt.

„A Sándor-palota jogászai azt mondják: úgy változtassunk, hogy ne változtassunk semmit. A törvény lényege pontosan az, hogy változtatni kell az eddigi gyakorlaton. A magántőkét nem megdönteni kell, hanem bevonni: az épített örökség megóvásába, értékes kastélyaink felújításába és fenntartható működtetésébe” – fogalmazott a posztban az építési és közlekedési miniszter. Hozzátette:

Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét.

Lázár egyúttal jelezte: biztos abban, hogy a kastélyaink „jobb sorsra érdemesek”, ehhez azonban szerinte változásra és bátorságra van szükség. „Megtisztelő Elnök asszony kitüntető figyelme, hiszen az alkotmányos normakontroll intézményét szinte csak az ÉKM-es jogszabályoknak tartja fönn. Mi pedig nem hátrálunk, hiszen Magyarország előre megy, nem hátra”, zárta a bejegyzést.

Kapcsolódó
Lázár János „nagy magyar vállalatoknak” adna örökbe kastélyokat
A kormány a következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal, amelyben három részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik