Közélet

Novák Katalinnak adott igazat az Alkotmánybíróság Lázárral szemben

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Lázár János átveszi kinevezési okmányát Novák Katalin köztársasági elnöktől.
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Lázár János átveszi kinevezési okmányát Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Döntött az Alkotmánybíróság a kastélytörvényről, amit még decemberben fogadott el a parlament, de Novák Katalin köztársasági elnök aláírás helyett alkotmányossági vétóval élt és felülvizsgálatra a taláros testület elé küldte a jogszabályt – szúrta ki az index.hu. Az Alkotmánybíróság megalapozottnak ítélte Novák aggályait, ezért a megadott szempontokat figyelembe véve újra kell tárgyalni a javaslatot.

Az előterjesztő, Lázár János építésügyi miniszter annyira zokon vette Novák alkotmányossági vétóját, hogy szerinte „gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte”. Lázár személyes meghallgatást is kért az Alkotmánybíróságtól, de erre nem kapott lehetőséget, csak írásban fejthette ki érveit, ezek szerint nem sok sikerrel.

Az Alkotmánybíróság szerint az Alaptörvény és a nemzeti vagyonról szóló törvény garanciális rendelkezéseire tekintettel a jogalkotónak figyelemmel kell lennie a nemzeti vagyon védelmével kapcsolatos állami érdekekre, valamint ezzel összefüggésben a nemzeti vagyonnal való felelős és átlátható gazdálkodás követelményeire is.

Az AB felhívta az Országgyűlés figyelmét, hogy a jogalkotás során

  • egyértelművé kell tennie, hogy tételesen mely vagyontárgy eshet a szabályozás hatálya alá, és hogy ki szerezhet jogosultságot a megszerzésére,
  • meg kell határoznia, hogy a jogviszony alatt milyen jogok illetik, és milyen kötelezettségek terhelik a jogviszonyban szereplő jogalanyokat, és a jogviszony megszűnését követően mi a nemzeti vagyon tárgyának sorsa,
  • továbbá alkotmányos elvárás, hogy a tulajdonszerzéssel kapcsolatos pályázatok nyilvánosak legyenek.

A kastélytörvénnyel Lázárék tulajdonképpen egy kastély-örökbefogadási programot indítottak volna azzal, hogy „nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik