Élő Közélet

Orbán Viktor: Brüsszel egy francia királyi udvarra hasonlít, ahol lehet bájologni

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a Kossuth Rádiónak.

Az idei első, reggeli interjú legfontosabb állításai az alábbiak:

  • Orbán szerint sűrű diplomáciai év áll előttünk, hiszen júniustól Magyarország tölti be az uniós soros elnöki tisztjét. A kormányfő annak a lehetőségéről nem beszélt, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnökének idő előtti távozása miatt, akár ő maga is lehet ideiglenesen a Tanács elnöke. Viszont szót ejtett a szlovák- és a vietnámi kormányfő magyarországi látogatásáról. Orbán azt mondta, mindig örül, ha valamelyik szomszédos országba visszatér egy régi harcostárs, Vietnámot pedig az kelet-ázsiai államok felemelkedésével létrejövő, új, multipoláris világrend egy fontos bástyájának tartja.
  • A befagyasztott uniós források kapcsán a miniszterelnök elmondta: a júniusi választás közeledtével az emberekkel már nem lehet a brüsszeli tolvajnyelven beszélni, hanem egyenesen, direkten, demokratikusan meg kell mondani, hogy ki mit akar. Szerinte ez történt akkor is, amikor Ursula von der Leyen közölte, hogy azért nem kapunk pénzt, mert nem engedjük be a migránsokat az országba, az LMBTQ-aktivistákat pedig a gyerekek közé. Ugyanakkor Orbán szerint nem lehet minket megzsarolni, ebben a két kérdésben nem engedünk. A befagyasztott uniós források kapcsán azt elmondta, jó, ha van uniós pénz, de a magyar gazdaság méreteihez képest ez nem egy nagy összeg.
  • Ugyanakkor az uniós pénz azt teszi lehetővé, hogy hat év helyett, három év alatt végre tudjuk hajtani a tanárok bérfejlesztési programját. A pár év múlva elérhető 700-800 ezer forintos bér Orbán szerint a férfiaknak is újra vonzóvá teheti a tanári pályát.
  • A kormányfő bejelentette, hogy az idén a nyugdíjasok a szokott rendben fogják megkapni a 13. havi nyugdíjat.
  • Másfél millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt. Orbán szerint ez nagy dolog: arról árulkodik, hogy a nemzeti érzés, az összetartozás érzés itt ezer év után is megvan.
  • Az infláció visszaemelkedésének esélye Magyarországon minimális, mondta Orbán. A gazdasági növekedés tekintetében idén az uniós élbolyban leszünk, vélekedett Orbán, majd leszögezte: a gazdasági növekedésért Nagy Márton felel, ezt neki kell megoldani.

Orbán: Nagy Márton felel a gazdasági növekedésért

Az infláció visszaemelkedésének esélye Magyarországon minimális, mondja Orbán, aki a növekedést nevezte meg az első számú kihívásként. Nyugodtan, higgadtan kell segíteni a vállalkozásokat, tőketulajdonosokat, ehhez kellenek az alacsonyabb hitelkamatok is. Ezt Orbán szerint a jegybank biztosítani tudja.

A kormány ne a belső ügyeivel traktálja a nyilvánosságot, a munkájáról ismerjék meg a kormányt, ne a beszédjéről. De itt mégis elmondhatom, hogy a gazdasági növekedés fejlődése a gazdasági miniszter. Ezt neki meg kell oldani

– mondta Orbán.

Orbán: Az egész ország mindig is megsüvegelte a tanárait

Orbán szerint az idei évben gazdasági növekedést tekintve az élbolyban leszünk. A befagyasztott uniós források kapcsán elmondta, jó, ha van uniós pénz, de a magyar gazdaság méreteihez képest ez nem egy nagy összeg. Ráadásul nem csak jön, de be is kell fizetni. – Hogy mindenki értse, nettóban sokkal alacsonyabb, mint bruttóban – mondta.

A másik tanulság Orbán szerint, hogy az EU-s pénzek csak gyorsítanak minket. Példaként említi a tanárbéremelési programot:

az uniós pénz azt teszi lehetővé, hogy hat év helyett, három év alatt végre tudjuk hajtani.

A tanárokat a munkájukhoz képest alulfizetettnek nevezte a kormányfő.

Orbán azt mondta, örül annak, hogy tavaly elfogadták a státusztörvényt. Egy higgadtabb, rendezettebb világból érkeznek majd a tanórákra, ami jó lesz a gyerekeknek is.

Az egész ország mindig is megsüvegelte a tanárait, Magyarország tradicionálisan tiszteli a tanárokat, a nemzet napszámosainak is szoktuk őket nevezni

– mondta Orbán, aki szerint pár év múlva a 700-800 ezer forintos fizetéssel és a szabadnapok magas számával ez egy vonzó pálya lesz. Mint mondta, szeretné, ha több férfi választaná ezt a pályát, és visszaállna az ötven-ötven százalékos arány.

Emellett rendeződtek az elviselhetőség határáig a fizetések az ápolók esetében, és minden évben komoly beszélgetést jelent a 13. havi nyugdíj folyósítása is.

Az idén a nyugdíjasok a szokott rendben meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat

– jelentette ki Orbán.

Orbán: A konzultáció azt bizonyítja, hogy továbbra is erős ország, erős nemzet vagyunk

Szóba került a nemzeti konzultáció, amit másfél millió ember töltött ki. Ez Orbán szerint nagy dolog: arról árulkodik, hogy a nemzeti érzés, az összetartozás érzés itt ezer év után is megvan.

Nem mindegy, hogy amit leteszünk az asztalra az összeadódik-e egy közös jövővé. De nálunk összeadódik, ami erős politikai megkülönböztető jegye a magyaroknak. Ezt Nyugaton persze nacionalizmusnak hívják, az elvadult balosok meg még fasizmusnak is, de ennek ehhez semmi köze. Ez egy lelki energia, ami átsegít a nehézségeken

– mondta Orbán, aki szerint a tavalyi, nehéz éven is ez az összetartás segített át minket.

A nemzeti konzultációt a közös aktus miatt is fontosnak tartom. A konzultáció azt bizonyítja, hogy továbbra is erős ország, erős nemzet vagyunk

– tette hozzá.

A kérdés az, vajon meg fogják-e hallani a magyarok hangját azok, akik vitában állnak velünk. – Ez attól függ, hogy milyen a postás. De az én vagyok, bízhatnak, meg fogják hallani – válaszolta a kormányfő.

Orbán szerint Brüsszel tolvajnyelven beszél

Június elején EP-választás lesz, számos olyan vezető van, aki túl akar élni, véli Orbán.

Amikor nincs választás, akkor lehet mismásolni a politikában. Különösen Brüsszelben szokás ez. Magyarországon nem lehet, itt nehezebb szakma ez, nem lehet elbújni: a politikusokból kikövetelik az egyenes beszédet. Ez Brüsszelben nem így van: az inkább egy francia királyi udvarra hasonlít, ahol lehet bájologni

– mondta a kormányfő, aki szerint a választás közeledtével az emberekkel már nem lehet a brüsszeli tolvajnyelven beszélni, hanem egyenesen, direkten, demokratikusan meg kell mondani, hogy ki mit akar. Ez történt Orbán szerint akkor is, amikor Ursula von der Leyen világosan elárulta, hogy azért, mert nem engedjük be a migránsokat az országba, az LMBTQ-aktivistákat pedig a gyerekek közé.

A gyerekek nevelése, különösen a szexuális nevelésnek a dolgai a családokra, a szülőkre vonatkoznak. Ezt nem veheti el tőlük senki, az iskola különösen nem. Úgy meg végképp nem, hogy olyan emberekkel találkoznak az iskolákban, akikkel az utcán se szeretnénk, hogy találkozzanak, mindenféle szexuális agitátorokkal

– mondta Orbán, aki szerint nem lehet minket megzsarolni, ebben a két kérdésben nem engedünk.

A kormányfő szerint: amikor befejeződött a magyar igazságügyi rendszer átvilágítása, az EU elismerte, hogy minden rendben működik.

Amivel előhozakodnak, hogy miért nem adják oda a pénzt Magyarországnak, az mind sületlenség, az csak egy blabla. A valódi probléma a migráció, a gender meg a háború

– szögezte le.

Orbán Ficóról: Örülök, ha egy régi harcos visszatér valamelyik szomszédos országba

A szlovák és a vietnámi miniszterelnök is Magyarországon járt, de az EP-ben is hazánkról tárgyaltak. Ezzel kezdődik az idei év első reggeli kormányfői interjúja.

Orbán azt mondja, sűrű diplomáciai évre számít, hiszen júniustól Magyarország adja az unió soros elnökségét. A szlovák miniszterelnök látogatása Orbán szerint nagy esemény volt. Ez volt a harmincharmadik találkozó kettejük között.

Örülök, ha egy régi harcos visszatér valamelyik szomszédos országba

– vélekedett Orbán, aki szerint a régi harcosok visszatérése lökést tud adni a kétoldalú kapcsolatoknak. Emlékszik arra az időkre, amikor sok vitájuk volt Ficóval, de ezeket kivétel nélkül el tudták rendezni, mára csak pozitív elemei vannak a magyar-szlovák kapcsolatoknak. Ebben szerinte mindkét félnek sok munkája van.

Felállítottak egy munkacsoportot arra, hogyan lehetne a határon élő emberek életminőségét javítani – számolt be Orbán.

A vietnámi kormányfőt másik dimenzióban kell kezelni, véli Orbán.

Meg kell értenie a Nyugatnak, hogy nem egyedül diktálja most már a nemzetközi élet, ide értve a gazdasági élet szabályait. Ez már egy multipoláris világrendben zajlik

– mondta Orbán, aki mindegyik elemzésben azt látja, hogy Vietnámot a leggyorsabban fejlődő tíz ország között említik. Az együttműködésben nagy gazdasági potenciál van: Orbán szerint magyar vállalkozók már egész ügyesen kereskednek Vietnámban.

Az úgy világrendben kialakuló kapcsolatrendszerünknek ez egy fontos eleme lesz

– összegezte.

Olvasói sztorik