Közélet

„Ma ugyanezt látjuk Ukrajnában, és ezt nem tudjuk elfogadni” – Meloni 1956-ról és az oroszokról is beszélt a Demográfiai Csúcson

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke a budapesti Demográfiai Csúcson először is köszönetet mondott Novák Katalinnak, akit Orbán Viktor mellett a barátjának nevezett. Meloni elmondta, hogy egy változás elindítása a cél, mivel Olaszországot súlyos demográfiai válság sújtja.

Meloni úgy látja, hogy a család képe folyamatosan elhalványul, egyének jelennek meg, ezt látni mindenhol.

Olyan korszakban élünk, hogy ami meghatároz minket, az támadásnak van kitéve. Harcba kell szállnunk a jogaink megvédéséért

– jelentette ki. Meloni szerint meg akarják győzni őket arról, hogy erről nem menő beszélni, és ideológiai támadás folyik a családok ellen. De úgy gondolja, Magyarország példája mutatja, hogy változhatnak a dolgok, ha akarjuk.

Mintha a nőket valami arra kényszerítené, hogy válasszanak, munka vagy anyaság. Pedig ez nem igaz. Erre Magyarország Meloni szerint jó példa. „A gyermekek nem korlátok. Erősebb lettem, amikor megszületett a lányom” – fogalmazott. Ezt követően néhány mondatban említést tett az új orosz történelemtankönyben szereplő kijelentésekről is. Az olasz miniszterelnök elmondta:

Megdöbbentett az 1956-os ellentmondások felemlegetése. 1956 nem csupán a külföldi hatalom elleni felkelés volt, hanem felkelés volt azok ellen is, akik arra törekedtek, hogy az emberek identitásának alapjait próbálták tönkretenni: a családot, a nemzeti hovatartozást, a vallást. Vannak a történelemnek olyan oldalai, melyeket nem lehet újra írni, és semmiféle mai propaganda nem tudja kitépni a történelemből ezeket az oldalakat. Ma ugyanezt látjuk Ukrajnában és ezt nem tudjuk elfogadni.

Novák Katalin az olasz miniszterelnök előtt szólalt fel a demográfiai találkozón. A köztársasági elnök beszédéből készült beszámolónk alább olvasható.

Kapcsolódó
Novák Katalin: Ma a családok szabadságharcát vívjuk
A köztársasági elnök ismertette a magyar családok szabadságarcának 12 pontját. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik