Belföld

Arról kérdezik Szijjártót, hogy berendeli-e az orosz nagykövetet az új történelem tankönyvük miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hiba volt kivonulni Magyarországról

olvasható az ’56-os forradalom kapcsán abban az új történelem tankönyvben, ami a napokban jelent meg Oroszországban, és ami egyes vélemények szerint inkább nyílt propaganda, mint oktatási anyag, hiszen közel száz oldal foglalkozik Vlagyimir Putyin uralkodásának éveivel.

A magyar vonatkozások kapcsán a könyvben a fenti mondat mellett olyat is írnak ’56-ról, hogy a forradalmat lázadó radikálisok és a fasiszta Magyarország volt katonái robbantották ki, és rengeteg gyilkosságot követtek el. Ezzel kapcsolatban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum feje is azt mondta, hogy bár a Szovjetunió szempontjából ez egy lehetséges olvasata a történteknek, szerinte nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ne háborítanának fel a fenti sorok.

A szuverenitási kérdésekben mindig kérlelhetetlen magyar kormány részéről eddig senki nem kommentálta az ügyet, éppen ezért a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc írásbeli kérdést intézett Szijjártó Péterhez, hogy megérdeklője, milyen lépéseket tervez foganatosítani a külügyminiszter az ellen, hogy orosz tankönyvekben fasiszta ellenforradalomnak nevezik ‘56-ot.

Egy normálisan működő országban ilyenkor a Külügyminisztérium nem hagyja szó nélkül ezt a felháborító esetet és bekéreti az illetékes nagykövetet. Jelen esetben az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetét

– írja bejegyzésében Gelencsér, aki kiemeli, hogy ha a külügyminiszter nem lép azonnal, akkor Szijjártó független külpolitikája meghazudtolja önmagát az oroszok érdekében.

A Momentum politikusa bejegyzésében megjegyzi: „Írásban azzal a kérdéssel fordultam a magyar külügyminiszterhez, hogy mikor és milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy ‘56 hősei ne újra fasiszta ellenforradalmárként tűnjenek fel egy propagandisztikus ország határain belül. Nem tűrhetjük, hogy a szovjet birodalmi elnyomás ellen az életüket áldozó magyarok emlékét tiporják sárba, pusztán azért, mert Vlagyimir Putyin kommunikációs eszközként használja hazánkat is egy véres háború legitimálásához!”

Egyelőre nem kommunikált olyat a Külügyminisztérium, hogy behívatná a magyarországi orosz nagykövetet a tankönyvügy miatt.

Kapcsolódó
Lezuhant az FSZB helikoptere Oroszországban, eltemették Prigozsint
Az ukrajnai háború legfontosabb történései élő hírfolyamunkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik