Közélet

Ezzel magyarázta Orbán Ráhel a tokaji szőlővásárlást

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ezzel magyarázta Orbán Ráhel a tokaji szőlővásárlást

Orbán Ráhel 94 hektárnyi földbirtokot vásárolt meg a tokaji borvidéken 600 millió forintért. Az egyik eladót és a vevőt, a miniszterelnök 2021 óta földművesként bejegyzett lányát is megkérdeztük az ügyletről. Bár azt egyelőre mindenki titkolja, hogy a helyben gazdálkodók közül kívánt-e élni bárki az elővásárlási jogával, vagyis létrejött-e az üzlet, az adásvétel körülményeiből ez látszik valószínűnek. A földek annak a Patrícius borgazdaságnak a szomszédságában vannak, amely már Tiborcz István érdekeltsége.

Lejárt a határidő a tokaj-hegyaljai gazdák számára, hogy ha akarják, elővásárlóként megakadályozzák Orbán Ráhel földvásárlását, amelynek révén a miniszterelnök lánya a borvidék egyik legnagyobb földbirtokosává válhat. Megkerestünk több érintett önkormányzatot, ahol ki kellett függeszteni az adásvételi szerződéseket, hogy jelentkezett-e elővásárlási jogosult a földekre, de csak a tokaji önkormányzattól kaptunk választ, ahonnan az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényre hivatkozva azt közölték, erről nem áll módjukban információt adni. E kérdésünkre a reménybeli vevőtől, azaz Orbán Ráheltől sem kaptunk választ, noha nem sokkal korábban érdeklődésünkre kifejtette, hogy mit tervez a földekkel.

Néhány nappal a határidő lejárta előtt, amikor a környéken jártunk, az egyik önkormányzatnál elárulták, hogy náluk addig senki sem élt az elővásárlási jogával. Amennyiben a határidő lejártáig sem jelentkezett senki, akkor – mint arról elsőként az Átlátszó beszámolt –

Orbán Ráhel két adásvételi szerződéssel összesen 94 hektárnyi földbirtok tulajdonjogát szerzi meg a tokaji borvidék területén, és ezért mindösszesen 600 millió forintot kell fizetnie.

A miniszterelnök legidősebb lányát 2021-ben földművesként vette nyilvántartásba a Fejér megyei agrárkamara, ezáltal lett jogosult termőföld vásárlására, ám budapesti lakhelye miatt a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében élő gazdák megelőzik őt az elővásárlási rangsorban a földtörvény alapján.

Az adásvételi szerződésekben viszont megnehezítették, hogy bárki belépjen a helyére, mivel szűk határidőt szabtak a vételár kifizetésére: Orbán Ráhel azt vállalta, hogy a szerződés aláírását követő három banki napon belül átutalja a vételárat. Aki elővásárlóként belépne az üzletbe, annak a vételi szándék bejelentését követően ugyanennyi ideje lenne erre. Vagyis akinek nem áll rendelkezésre lényegében azonnal a szükséges összeg, az nem rúghat labdába. Ezt még úgy is nehéz megugrani, hogy a hat településen (Tokaj, Mád, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Sárazsadány és Tolcsva) a két szerződésben szereplő 142 ingatlant tömbösítették, 28 darabra csoportosították, így az egyes elemekért nem kell százmilliókat fizetni.

– Ki merne vele szembeszállni? – tette fel a költői kérdést Bíró László, a tarcali birtokára visszavonult egykori jobbikos megyei képviselő, aki 2020-ban az időközi országgyűlési választáson ellenzéki jelöltként indult, és szoros versenyben alulmaradt fideszes ellenfelével, Koncz Zsófiával szemben.

Szajki Bálint / 24.hu Bíró László

– Emlékszem rá, amikor idekerült a Mészáros Lőrinc-féle csapat 2017-ben, és megvásárolták Tarcalon az Andrássy-kúriát. Mindenki vigyázzba állt, hogy mi lesz a földterületével, mikor akarják megvenni, mikor jön a táskás ember. Ettől féltek a gazdálkodók, erről beszéltünk egymás között, hogy mi lesz, ha elkezd itt gazdálkodni Mészáros Lőrinc. Mi lesz akkor, ha elkezdik felvásárolni a gazdálkodóktól a földeket? Ettől félnek Orbán Ráhel esetében is, hogy most beteszi a lábát, és folyamatos lesz a terjeszkedés, nem lesz, ami kontrollálja, nem lesz, ami megállítsa – mondta Bíró László, aki szerint Hegyalján egyébként sem kapkodnak a földek után a szőlőtermelők, mert olyan alacsonyak a felvásárlási árak, a költségek pedig annyira megemelkedtek, hogy már veszteséget termel a hegyaljai gazda.

– A mostani szőlőfelvásárlási árak nem érik el a 22 évvel ezelőttit: 2001-ben 130 forintot kaptak a gazdák a 18–22 cukorszázalékos szőlő kilogrammjáért, tavaly 110 forintot. Ráadásul az egyetlen olyan szőlőterület, ahol a hozamkorlátozás működik, az a tokaj-hegyaljai. Ez azt jelenti, hogy megadják, hány kilogramm szőlőt adhatsz le egy négyzetméterről. Mi nem csinálhatjuk meg, mint más szőlővidékeken, hogy két-háromszáz mázsa szőlőket leadnak hektáronként, 80–90 mázsát vesznek át nálunk – mondta el a tarcali gazda, aki szerint egy hektár megművelésének költsége a metszéstől a szüretig már nem jön ki egy millió forintból, ha rendesen csinálja az ember.

Miért érheti meg Orbán Ráheléknek mégis a szőlővásárlás? Bíró László szerint ők más ligában játszanak.

– Desztinációkban gondolkoznak, amiknek minden területét uralni akarják. Nemcsak a turizmust, hanem a bort, a szőlőt, a feldolgozóüzemeket, a pincészeteket és persze a szállodaipart is. Komplett szolgáltatási rendszert tudnak kínálni. Ők fogják irányítani Tokaj-Hegyalját, és övék lesz minden – vetített előre.

Szajki Bálint / 24.hu

Megkerestük Orbán Ráhelt is, hogy megtudjuk, milyen megfontolásból vásárolna 94 hektárnyi birtokot Tokaj környékén. A következő választ kaptuk:

A BDPST Group – mely cégcsoport egyik vezető tisztségviselője Orbán Ráhel – a közelmúltban megvásárolta a Patrícius Borházat, mely akvizíció kapcsán szinergiák jöhetnek létre mind a szőlőtermelés, mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken.

 

A Patrícius borgazdaság szomszédságában elterülő földeket tulajdonosa értékesíteni kívánja, amelyekre magánszemélyként az eladó felé Orbán Ráhel jelezte vételi szándékát. Mivel a földterületre elővásárlási joggal rendelkeznek más személyek/vállalkozások is, az adásvétel csak akkor jöhet létre, ha a kedvezményezett feleknek nincs vételi szándéka.

 

Amennyiben Orbán Ráhel szerez tulajdont, úgy az említett földterületeken a jövőben is magas szakmai színvonalú szőlőtermelés folyik tovább. Mivel a Patrícius Borház Zrt. borai kizárólag az oltalom alatt álló régióban megtermelt és felvásárolt, a borvidéki szabályozásban előírt feltételeknek mindenben eleget tevő szőlő alapanyagból készülnek, a földvásárlás eme minőségi és szakmai követelmények megtartását szolgálhatja a jövőben.

Mivel a felelet is utal arra, hogy az elővásárlási joggal rendelkezők bezavarhatnak az adásvételbe, a határidő lejárta után rákérdeztünk arra, tudomása szerint jelezte-e bárki az elővásárlási szándékát, de erre már nem válaszolt a miniszterelnök lánya. Vagyis nem tudhatjuk biztosan, hogy a kinézett birtok egésze hozzá kerül-e.

Ami az eladókat illeti, mindketten köthetők az Orbán családhoz:

  • 34 hektárnyi földet Sárazsadányban és Tolcsván Kántor Andreától vásárolt meg Orbán Ráhel. Ő volt az ügyvezetője a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-nek, amikor Orbán Ráhel édesanyja, Lévai Anikó tag volt a cégben. Az Átlátszó szerint a szőlők egy része korábban Lévai tulajdonában volt, ő 2009-ben adta el azokat Kékessy Dezső volt párizsi nagykövetnek, aki tavaly továbbadta Kántornak. (Kékessy Dezső idén áprilisban elhunyt.)
  • 60 hektárnyi földet pedig a Tokaji Hegyközség elnökétől, Molnár Pétertől vásárolt a miniszterelnök lánya Tokaj és Mád környékén. Molnár szintén benne volt a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. vezetésében, először a felügyelőbizottságban, később (amikor Orbán Viktor felesége már kiszállt a cégből) ügyvezetőként. A cég az év elején beolvadt a Patrícius Borház Zrt.-be, amely a BDPST Group révén immáron Orbán Ráhel férje, Tiborcz István érdekeltsége. Molnár a Patrícius Borház birtokigazgatójaként így lényegében Tiborczék alkalmazottja.
Szajki Bálint / 24.hu

Az elismert szakembernek számító Molnár Péter a következőképpen magyarázta a 24.hu-nak a földeladást (és Orbán Ráhelhez hasonlóan válaszának változtatás nélküli közlését kérte):

– A földterület eladásának szándéka annak okán fogalmazódott meg, hogy a mintegy 60 hektáros területen a jövőben is a legmagasabb szintű szőlőtermesztés folyhasson, megfelelő anyagi és szakmai erőforrás igénybevételével. Az értékesítés azt a célt szolgálja, hogy a tokaji borvidék mind a gazdálkodási, mind a turisztikai szegmensben tovább erősödhessen. A Patricius Borház Zrt., amely társaságot nemrégiben a BDPST Group megvásárolta, csak a borvidéken megtermelt szigorú, minőségi, szakmai és jogszabályi feltételeknek megfelelő szőlő termésből állítja elő borait. Úgy gondolom, hogy a földterület eladásával a munka ezen feltételei biztosítottak maradnak a jövőben is, a kiváló minőségű bor előállításához a jövőben is rendelkezésre áll majd az itt termesztett szőlő alapanyag.

Olvasói sztorik