Belföld

A „családi vagyont” visszaszerezve vásárol be Orbán Ráhel a tokaji borvidéken

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István szőlőt, legelőt, gyümölcsöst vásárol Tokaj-hegyalján, Sárazsadányban. A 48 különböző helyrajzi számon fekvő ingatlanok összesített vételára 273 millió forint– írta meg az Átlátszó a Bodrogolaszi Közös Önkormányzati Hivatal Sárazsadányi Kirendeltségének információi alapján.

A portál ugyanakkor utánajárt annak is, hogy a szóban forgó birtok egy részének van már múltja az Orbán családdal, hiszen bő húsz évvel ezelőtt Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a tulajdonában voltak, ám a kormányzat akkor még nem állta annyira acélosan a közvélemény kritikáit, így Orbánék később kénytelenek voltak túladni a birtokokon.

A mostani eladó Kántor Andrea Erzsébet, ő a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Szárhegy Kft.) korábbi ügyvezetője és társtulajdonosa. A cégben annak idején Lévai Anikó résztulajdonos volt, azokban az időkben, amikor a Szárhegy Kft. az első Orbán-kormány alatt 41 millió 475 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el. Minderről az Élet és Irodalom tényfeltáró cikksorozatban számolt be. A legenda szerint ekkor hagyta el Orbán Viktor száját a következő, mértékletességet megkívánó mondat:

Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet.

Az ÉS cikkei után a Szárhegy Kft. pert indított a lap ellen, melyet az újság elsőfokon megnyert, másodfokon elvesztett, de az általa nyilvánosságra hozott információk nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a szocialista kormányok idején vagyonosodási vizsgálat induljon az Orbán család ellen. Ennek hatására Lévai Anikó 2005-ben eladta az üzletrészét, de a földtulajdont megtartotta, annak jelentős részét haszonbérbe adta a Szárhegy Kft-nek. A mostani tranzakció alkalmából az Átlátszó szúrópróbaszerűen lekért két tulajdoni lapot két érintett ingatlanról. Mindkettőnél azt látták, hogy korábban Lévai Anikó tulajdonában voltak, 2009-ben tovább adta őket Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövetnek adásvétel jogcímen, majd ő megint tovább adta azokat Kántor Andrea Erzsébetnek szintén adásvétel jogcímen.

Most pedig Lévai Anikó lányához, Orbán Ráhelhez vándorolnak vissza, és a jövőben várhatóan Tiborcz István érdekeltségei gazdálkodnak rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik