Élő Kultúra

Oscar 2023: Rommá nyerte magát a Minden, mindenhol, mindenkor, Brendan Fraser révbe ért

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Idén 95. alkalommal adja át az Amerikai Filmakadémia a 2022-es filmtermés csúcsteljesítményeiért járó Oscarokat. Tavaly Will Smith pofonja dominálta az estét, így idén teljes béke és enyhe unalom uralta a 95. Oscar-gálát.

A 95. Oscar-díjátadó gála csendesen, mondhatni unalmasan telt, a házigazda Jimmy Kimmel nagy örömére, aki a gála végén megkönnyebbülve jelölte meg egy táblán az erőszakos incidensek nélkül lement Oscar-gálák számát. Will Smith tavalyi pofonjáról egyébként csak Kimmelnél esett szó, és úgy általában is kevés volt az igazán emlékezetes köszönőbeszéd.

Brendan Fraser hitetlenkedő, megrendült beszéde azért a követ is meglágyította volna, a színész nagy visszatérése abszolút csúcssiker lett, Fraser legjobbszínész-díja mellé A bálna behúzta a legjobb smink- és haj díját is. Az este legnagyobb nyertese mindazonáltal a Minden, mindenhol, mindenkor, amely tizenegy jelöléséből hetet díjra is váltott. Mögötte a Nyugaton a helyzet változatlan áll négy díjjal. Komoly meglepetés, hogy a szintén kilenc jelöléssel érkezett A sziget szellemei végül egyetlen díjat sem nyert, de Cate Blanchett sem kapta meg a Tárért az Oscart, amit pedig eléggé neki tippeltek, helyette a Minden, mindenhol, mindenkorért Michelle Yeoh kapta a díjat.

Az este legemlékezetesebb pontja Lady Gaga fergeteges, pólós-tornacipős előadása volt, valamint Jenny, a csacsi megjelenése.

Íme, az összes 2023-as Oscar-díjas

Legjobb eredeti forgatókönyv: Minden, mindenhol, mindenkor – Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Legjobb adaptált forgatókönyv:  Women Talking – Sarah Polley, Miriam Toews regényéből
Legjobb női mellékszereplő: Jamie Lee Curtis – Minden, mindenhol, mindenkor
Legjobb jelmeztervezés: Fekete Párduc 2. – Ruth E. Carter
Legjobb látványtervezés: Nyugaton a helyzet változatlan – Christian M. Goldbeck, Ernestine Hipper
Legjobb smink és haj: A bálna – Adrien Morot, Judy Chin, Anne Marie Bradley
Legjobb operatőr: Nyugaton a helyzet változatlan – James Friend
Legjobb vágás: Minden, mindenhol, mindenkor – Paul Rogers
Legjobb hang: Top Gun: Maverick – Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon, Mark Taylor
Legjobb vizuális effektek: Avatar: A víz útja – Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon, Daniel Barrett
Legjobb animációs rövidfilm: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse – Charlie Mackesy, Matthew Freud
Legjobb animációs film: Pinokkió – Guillermo del Toro
Legjobb férfi mellékszereplő: Ke Huy Quan – Minden, mindenhol, mindenkor
Legjobb rövid dokumentumfilm: The Elephant Whisperers – Kartiki Gonsalves, Guneet Monga
Legjobb dokumentumfilm: Navalnij – Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller, Shane Boris
Legjobb rövidfilm: An Irish Goodbye – Tom Berkeley, Ross White
Legjobb idegen nyelvű film: Nyugaton a helyzet változatlan (Németország)
Legjobb eredeti filmzene: Nyugaton a helyzet változatlan – Volker Bertelmann
Legjobb eredeti betétdal: Naatu Naatu – M. M. Keeravani, Chandrabose – RRR
Legjobb rendező: Daniel Kwan, Daniel Scheinert – Minden, mindenhol, mindenkor
Legjobb női főszereplő: Michelle Yeoh – Minden, mindenhol, mindenkor
Legjobb férfi főszereplő: Brendan Fraser – A bálna
Legjobb film: Minden, mindenhol, mindenkor

És a legutolsó, a főkategória: a legjobb film

Harrison Ford érkezik a színpadra, hogy a legjobb film díját felvezesse. A díjat pedig a Minden, mindenhol, mindenkor kapja, azaz tizenegy jelöléséből hetet díjra is váltott a film.

Legjobb színésznő

A legtöbben Cate Blanchett győzelmére számítottak, a díjat viszont Michelle Yeoh kapja. Ő az első ázsiai nő, akit valaha legjobb női főszereplői Oscarra jelöltek, így nyilván az első díjazott is. A Minden, mindenhol, mindenkor óriásit megy, ez a hatodik Oscarjuk ma este.

Legjobb színész

Jessica Chastain és Halle Berry jelenti be a kategória jelöltjeit. A legjobb férfi főszereplő pedig A bálna főszerepéért Brendan Fraser!!! Film-tör-té-net! Az internetezők szívszerelme majd’ összeesik. Az idei szezon legszebb visszatérés-története révbe ért, a színház megrendülve hallgatja a beszédet.

A legjobb rendező díja pedig...

…a két Danielhez vándorol, a Minden, mindenhol, mindenkorért. Daniel Kwan és Daniel Scheinert másodjára áll ma a színpadon, belejöttek a beszédmondásba. A szereplőgárda zokog, sikít, a rendezőpáros pedig felhívja a figyelmet, hogy itt az ideje elismerni, hogy nem egyetlen géniuszból születnek a csodálatos eredmények, hanem közösségből, együttes erőfeszítésből.

Sigourney Weaver és Zoe Saldana jön

A legjobb vágás díját jelentik be ők ketten. Újabb díjat kap a Minden, mindenhol, mindenkor, Paul Rogers veszi át, el is dicsekszik, hogy ez még csak a második filmje. Kimmel hozzátette: szerinte emellett Rogers a teljes vágási folyamat során be volt ayahuascázva.

 

(Mátrai Mirella)

John Travolta alig bírja végigmondani a beszédét

Ezúttal nem belegabalyodott a mondandójába, hanem a könnyei nem hagyták beszélni: az In Memoriam-klipet konferálta fel, amelyben a Grease-beli partnere és jóbarátja, Olivia Newton-John is szerepel. Lenny Kravitz énekel a klip alatt.

A Top Gun: Maverick a gálaközönség kedvence

Akárhányszor hangzik el a film címe, ujjong a színház. A filmet méltató kisfilmnél sincs ez másként. Majd Az üveghagyma két színésznője, Janelle Monáe és Kate Hudson érkezik a hangzó díjakkal. A legjobb hang Oscar-díját pedig az ekkor is körülrajongott Top Gun: Maverick kapja. Az alábbi videóban azt is elmondják, miért érdemli meg.

(Mátrai Mirella)

Florence Pugh és Andrew Garfield érkezik

Éspedig a legjobb forgatókönyv díjaival. A legjobb eredeti forgatókönyv díja a Minden, mindenhol, mindenkor két Danieljéhez, Daniel Kwanhoz és Daniel Scheinerthez vándorol, a legjobb adaptált forgatókönyv pedig a Women Talking rendező-forgatókönyvírójához, Sarah Polley-hoz.

Danai Gurira frizurája: EPIC

Amellett ezer százalék, hogy mémek szereplője lesz. A Fekete Párduc 2. színésznője a film elhunyt címszereplőjéről, Chadwick Bosemanről beszél, majd felkonferálja Rihannát, aki a film Lift Me Up című betétdalát énekli el. Jó-jó, de azért Gaga fenomenális produkcióját nem tudja felülmúlni.

Még kilenc kategória van hátra

Meg is nézzük az Elvis klipjét, majd jönnek a legjobb vizuális effekt jelöltjei Elizabeth Banks felvezetésében, aki alig bír beszélni, be van rekedve, cserébe egy medvejelmezes alak kísérte a színpadra. A díjat természetesen az Avatar: A víz útja kapja.

Hugh Grant herezacskóhoz hasonlította magát

Ruben Östlundtól A szomorúság háromszögét felvillantó összeállitásából kihagyták a csoportos purgálást és a felrobbanó vécét is, hogy, hogy nem. Majdy Andie MacDowell és Hugh Grant érkezett a színpadra a látványtervezés jelöltjeit bemutatni. A díjat a Nyugaton a helyzet változatlan kapja, ez a német háborús történet harmadik díja az este folyamán. Amit nem sokkal később követ a negyedik is, a Volker Bertelmann szerezte filmzenéért.

 

(Mátrai Mirella)

Végre Gaga!

Lady Gaga a Top Gun: Maverick betétdalát énekli, teljesen más stílusban, mint az előző produkciók: sima póló-szakadtfarmer-tornacipő kombinációban, javarészt egy szál zongorával. Ezt kár lett volna kihagyni a gálából, zseniális, a közeli, intim plánok is.

Újabb rövidek

A Fabelman család klipje után Elizabeth Olsen és Pedro Pascal érkezik a legjobb rövidfilmes díjakkal. Elsőként a legjobb rövid dokumentumfilmes díjat, amelyet az Elephant Whisperers kap, majd a The Boy, the Mole, the Fox and the Horse-nak járó legjobb rövid animáció díját.

(Mátrai Mirella)

Bádogember és a legjobb nemzetközi film

Janet Yang, az Akadámia elnöke és Eva Longoria a szinpadon. Ők nagyon szikráznak így együtt – Yang gyakorlatilag Bádogembernek öltözött, Longoria pedig leginkább Swarowski-csillárra hasonlit. A legjobb nemzetközi filmet bejelenteni érkező Salma Hayek Pinault is szikrázik, ezúttal vörösben. Mellette a visszafogott Antonio Banderas. A díjat pedig a Nyugaton a helyzet változatlan kapja. Erős estéjük van.

(Mátrai Mirella)

Naatu Naatu!

Az első filmes betétdal, amire a közönség már a színpadkep előtt ráizgul: a Naatu Naatu az RRR Telagu-nyelvü betétdala hózentróger-koreográfiával. A nézésétől is megemelkedett a lépésszámunk. Amíg nem kerül fel a gálás előadás, addig is itt a filmbeli verzió:

(Mátrai Mirella)

Csacsi a színen!

A gála eddigi legemlékezetesebb pontja kétségkívül ez: Kimmel A sziget szellemei állatszereplőjét, Jennyt hozza a színpadra, majd a legjobb jelmeztervezői díjat vezeti fel Julia Louis-Dreyfus és Paul Dano. A díjat a Fekete Párduc 2. jelmezeiért Ruth Carter nyerte. Carter arról beszél a színpadon, hogy a film segített neki felkészülnie százegy évet élt édesanyja halálára, ami nemrégiben következett be.

Patrick T. Fallon / AFP

Jönnek a maszk- és hajmesterek

Sarah Polley mennonita nőkről szóló drámájából, a Women Talkingből mutatnak részleteket a szünet után, majd érkezik Jennifer Connelly és Samuel L. Jackson a legjobb haj és smink díjával. A bálna már mindenképpen örül: a Brendan Frasert sokszáz kilóssá alakító csapat, Adrien Morot, Judy Chin és Anne Marie Bradley kapja a díjat, de csak Morot jutott szóhoz, Judy Chint csúnyán lekeverték.

Megint zene, megint a vakító fehérség jegyében

Az akcióhős Donnie Yen vezeti fel a Minden, mindenkor, mindenhol betétdalát, a This is a Life-ot. Ami leginkább egy mozgásszínházi eseményre emlékeztet. A koreográfiában láthatunk virsliujjakat, harcművészeti fogásokat, és klasszikus keleti színpadi mozgásművészetet. Összességében a ma esti zenés produkciók egyelőre inkább nevezhetők érdekesnek, mint különösebben jónak.

Kevin Winter/Getty Images/AFP Stephanie Hsu és David Byrne a produkcióban.

(Mátrai Mirella)

Eddig minden csendes

…és nemcsak a nyugati front, amiről a következőképp bemutatott legjobbfilm-jelölt, a Nyugaton a helyzet változatlan mesél. A film be is húzza az első ma esti díját, a legjobb operatőrnek járót. James Friend operatőr is csendesen örül. Eddig se balhé, se különösebben emlékezetes beszólás, bár a Twitter elég mérges, amiért nem Angela Bassett nyerte a legjobb női mellékszereplő díját.

Egy rövid

Az An Irish Goodbye kapja a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscart. Történetesen épp születésnapot ünnepel a film főszereplője, így ő kap egy Oscar-színpados Happy Birthdayt.

A film előzetese:

Doksi

A filmes jelöltek közül a Tár montázsát mutatják be, mielőtt a dokumentumfilmes kategóriát vezeti fel Riz Ahmed és Questlove. A díjat a Navalnij kapja. A színpadra az alkotók mellett Alekszej Navalnij több családtagja is felment. A film címszereplője jelenleg orosz börtönben ül.

(Mátrai Mirella)

Az első zenés produkció

Cara Delevingne konferálta fel Dianne Warren zenés produkcióját a Tell It Like A Woman című antológiafilm Applause című főcímdalát.

(Mátrai Mirella)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik