Élő Kultúra

Oscar 2023: Rommá nyerte magát a Minden, mindenhol, mindenkor, Brendan Fraser révbe ért

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Idén 95. alkalommal adja át az Amerikai Filmakadémia a 2022-es filmtermés csúcsteljesítményeiért járó Oscarokat. Tavaly Will Smith pofonja dominálta az estét, így idén teljes béke és enyhe unalom uralta a 95. Oscar-gálát.

A 95. Oscar-díjátadó gála csendesen, mondhatni unalmasan telt, a házigazda Jimmy Kimmel nagy örömére, aki a gála végén megkönnyebbülve jelölte meg egy táblán az erőszakos incidensek nélkül lement Oscar-gálák számát. Will Smith tavalyi pofonjáról egyébként csak Kimmelnél esett szó, és úgy általában is kevés volt az igazán emlékezetes köszönőbeszéd.

Brendan Fraser hitetlenkedő, megrendült beszéde azért a követ is meglágyította volna, a színész nagy visszatérése abszolút csúcssiker lett, Fraser legjobbszínész-díja mellé A bálna behúzta a legjobb smink- és haj díját is. Az este legnagyobb nyertese mindazonáltal a Minden, mindenhol, mindenkor, amely tizenegy jelöléséből hetet díjra is váltott. Mögötte a Nyugaton a helyzet változatlan áll négy díjjal. Komoly meglepetés, hogy a szintén kilenc jelöléssel érkezett A sziget szellemei végül egyetlen díjat sem nyert, de Cate Blanchett sem kapta meg a Tárért az Oscart, amit pedig eléggé neki tippeltek, helyette a Minden, mindenhol, mindenkorért Michelle Yeoh kapta a díjat.

Az este legemlékezetesebb pontja Lady Gaga fergeteges, pólós-tornacipős előadása volt, valamint Jenny, a csacsi megjelenése.

A legjobb női mellékszereplő díjat pedig...

Jamie Lee Curtis kapja a Minden, mindenhol, mindenkorért. Ő volt az egyik nagy esélyes, ugyanakkor, mivel ez az első Oscarja, még jelölésben is, így érthető a boldogsága. Egyben ez azt is jelenti, hogy Angela Bassett nem tudott történelmet írni, mint az első olyan színésznő, akit Marvel filmért jelöltek.

A legjobb mellékszereplőket jelnyelven is elmondják

Főleg, mert tavaly Troy Kotsur siketnéma színész nyert egy ilyet. Most ő jelel Ariana De Bose oldalán, aki szintén tavaly nyert egy ilyet. A legjobb férfi mellékszereplő díját Ke Huy Quan kapja, aki már a jelöléstől is olyan boldog volt, hogy nem csoda, hogy most könnyek között köszöni meg a díját. Imádnivaló, ahogy anyukájának köszöni meg a díjat. Ő az első ázsiai nyertes ma éjjel, de szinte biztosan nem az utolsó. Elmeséli, hogy menekültként érkezett Amerikába, és egy év menekülttáborból eddig vezetett az útja.

Mik ezek a kék szalagok?

Guillermo del Toro Cate Blanchett után a második, aki a nemzetközi menekültkrízisre emlékeztető kék szalagot tűzte a hajtókájára.

Patrick T. Fallon / AFP Guillermo del Toro és Mark Gustafson az Oscarjuk átvételekor.

(Mátrai Mirella)

A legjobb egészestét animációs film

Az első kategória az egészestés animációs film, amit Dwayne Johnson és Emily Blunt jelent be: a díjat a Pinokkió kapja, Guillermo del Toro stopmotion-filmje. A Netflixen meg is lehet nézni holnap.

Ééés a tavalyi pofon említésére sem kellett sokat várni

Nem egész negyedórája megy a gála, máris megérkezett az első poén a tavalyi pofonról. Kimmel felhívta a figyelmet: ha bárki erőszakoskodna a gála során, az számítson rá, hogy nem sokkal később Oscar-díjat kap. Mint mondta, az ír jelöléssel magasra ugrott a színpadi verekedés esélye, de Jimmyt többek közt a Pókember és a Mandalóri védelmezi a színpadon.

Kimmel éles nyelvvel érkezett

Jimmy a streaming csatornák finom zrikálásának elit hagyományával nyit, amikor a színházban üdvözli az egybegyűlteket, majd elmondja, Hollywood annyira kifogyott az ötletekből, hogy Steven Spielberg Steven Spielbergről készített filmet (A Fabelman családra céloz).

(Mátrai Mirella)

Elindult a gála

Woohoo! Jimmy Kimmel közvetlenül Tom Cruise mellől, a repülőből érkezett a szuínpadra.

00:50

Michelle Yeoh arról beszél, hogy az ő filmjének (Minden, mindenhol, mindenkor) főhőseként egy űzött családanya végre szuperhős státuszra emelkedett.

(Mátrai Mirella)

Urak

Galéria
Neilson Barnard / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Dwayne Johnson

Szép ruhák, csodás színésznők

Galéria
VALERIE MACON / AFP
Ana de Armas

Pezsgőszőnyeg-impressziók

Még mindig ruhákról kérdeznek a pezsgőszín szőnyegen, eddig megtudtuk például, hogy ma éjjel fenntartható gyémántok ragyognak a hírességeken. De azt is bejelentették a szőnyeges riportok között, hogy a díjátadó melyik bennszülött törzsek földjén történik – egyre elterjedtebb szokás Észak-Amerika-szerte megemlíteni ezt. De az akadálymentesség is felvillant: Stephanie Hsu, a Minden, mindenhol, mindenkor mellékszereplő-jelöltje jeltolmáccsal együtt érkezett és ad interjút a YouTube-sztár Lilly Singh-nek. Mi több, mintha több jeltolmácsot is megbíztak volna, de nem minden esetben mutatja őket a kamera. Apropó Youtube-sztár: nagyon Z-generációs a gála, feltűnt például TikTok-sztár Popcorn Guy is.

(Mátrai Mirella)

Indulunk!

A Disney+ közvetítése elindult, érkeznek a hírességek a vörös szőnyegre – amely idén, nos… nem vörös. A hivatalos verzió szerint az új szín a pezsgő, de a kritikusabb hangok szerint valójában a szőnyeg egész egyszerűen bézs.

Kapcsolódó
Nem lesz vörös a vörös szőnyeg az Oscar-gálán
Bézs lesz a vörös szőnyeg az idei Oscaron. Illetve akarjuk mondani sziéna-sáfrány-pezsgő.

Percről percre közvetítjük majd a gála eseményeit, tartsanak velünk!

Olvasói sztorik