Élő Közélet

Zelenszkij elmondta, mikor állhat helyre a béke Ukrajnában

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
Vasárnapi hírfolyamunk.
  • Több mint 10 500-an érkeztek Ukrajnából szombaton.
  • A G20 legtöbb tagja elítélte Oroszország háborúját, Kína nem.
  • Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot.
  • Világszerte háborúellenes tüntetéseket tartottak.
  • A szombati nap eseményeiről itt olvashat.

Indiában zárónyilatkozat nélkül ért véget a húsz legfejlettebb ipari ország kétnapos tanácskozása, miután Kína és Oroszország nem volt hajlandó aláírni a többi tagország által támogatott, Oroszországot az ukrajnai háború miatt erősen elítélő dokumentumot. Vasárnapi cikkünk Peking politikáját elemzi. Washingtonban több százan tüntettek Ukrajna mellett. A tömeg ukrán és amerikai zászlókkal vonult a Capitolium felé. Az MTI által idézett szervezők szerint üzenni akartak Oroszországnak, hogy Ukrajnát nem tudja elfoglalni, ebben soha nem jut sikerre,

Ukrán vezérkar: három nap alatt a Wagner 200 kétszáz zsoldosa esett el Bahmutnál

A Wagner orosz zsoldoscsoport mintegy kétszáz tagja halt meg február 20. és 22. között a Donyeck megyei Bahmut irányában zajló harcokban – közölte vasárnap esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

„Az ellenség továbbra is jelentős veszteségeket szenved el. Így a donyecki régió horlivkai járásában február 23-án hivatalos regisztráció nélkül helyszíni vizsgálatot végeztek a Wagner alakulat mintegy 200 halott zsoldosának holttestén. A megszállók február 20. és 22. között haltak meg Bahmut irányában. A vizsgálat befejezése után a holttesteket teherautókkal kivitték az oroszországi Novosahtyinszk felé” – írta a vezérkar. Hozzátették, hogy ezen felül február 22. és 24. között legfeljebb harminc mozgósított orosz katona holttestét szállították Horlivka egyik kórházának hullaházába.

A vezérkar jelentésében beszámolt arról, hogy vasárnap az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint Donyeck megyében Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk irányában. A nap folyamán az orosz erők 11 légicsapást indítottak és 17-szer támadtak rakéta-sorozatvetőkkel Herszon város polgári infrastruktúrája és a donyecki régió teljes arcvonala mentén. A támadásokban civilek is áldozatul estek, a vezérkar azonban pontos számot nem közölt.

Az ukrán légierő a nap folyamán négy csapást mért orosz katonák és katonai felszerelések koncentrációs területeire.

Szaúd-Arábia 410 millió dolláros humanitárius segélyt küld Ukrajnának

Időközben kiderült, mire jutottak a felek. Az MTI tudósítása szerint az Öböl-menti ország 410 millió dolláros (147 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának.

„A királyság mindent megtesz, hogy enyhítsen az ukránok szenvedésein. Arra összpontosítunk, hogy enyhíthessünk az ukrajnai humanitárius válság következményein, a király és a trónörökös ezért úgy döntöttek, hogy 410 millió dolláros humanitárius segítséget küldenek az országba” – hangsúlyozta Feiszal bin Farhán Ál Szaúd külügyminiszter.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Telegram-oldalán közölte, hogy a felajánlott segélyből 100 millió dollárt fognak közvetlenül humanitárius célokra fordítani, a fennmaradó összeget pedig kőolajtermékek vásárlására költik.

A kölcsönös diplomáciai kapcsolatok létesítése óta ez az első alkalom, hogy szaúdi külügyminiszter látogatott az ukrán fővárosba.

Zelenszkij a szaúdi külügyminisztert fogadta

Faisal bin Farhan Al-Saud herceget, Szaúd-Arábia külügyminiszterét fogadta vasárnap Kijevben Volodmori Zelenszkij. Minderről a szaúdi fél számolt be hivatalos csatornáin.

Arról egyelőre nem közöltek információkat a felek, hogy mire jutottak az egyeztetésen, de a találkozóról megörökített felvételeken hallható, hogy a béke megteremtése sarkalatos pont volt a beszélgetésben, maga Zelenszkij is azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos lenne, hogy újra béke legyen.

Az USA egyelőre nem kommentálja, hogy segítene-e Ukrajnának visszaszerezni a Krímet

A Krím-félsziget annektálásának kilencedik évfordulója alkalmából nyilatkozott a CNN-nek Jake Sullivan, Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója. Itt arról is kérdezték, hogy vajon a Biden-kormány támogatná-e Ukrajnát abba, hogy a Krím visszafoglalására induljon. Sullivan kitérő választ adott. Azt mondta nem akar hipotetikus kérdésekbe belemenni, hiszen jelenleg egy ellenoffenzíva előkészítése zajlik, melynek célja a keleti és a déli területek visszaszerzése. Ezt az amerikai fél feltétlenül támogatni fogja.

Ezzel együtt Sullivan megismételte Joe Biden korábbi nyilatkozatát, ami egyelőre kizárta, hogy az Egyesült Államok F16-os vadászgépeket küldene Ukrajnának.

Ukrajna 300 nyugati harckocsira számíthat

Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról az orosz támadás elleni védekezéshez, köztük 62 darabot a legmodernebbnek számító Leopard 2-esekből – mondta a német védelmi miniszter egy vasárnapi interjúban.

Boris Pistorius a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, bízik abban, hogy sikerül megvalósítani azt a német-lengyel kezdeményezést, hogy az orosz agresszió elhárítását segítő nyugati országok két harckocsizó zászlóaljnyi, azaz 62 darab Leopard 2-essel segítsék az ukrán hadsereget. Az A4-es jelzésű modellből már össze is jött egy zászlóaljra való, és az újabb, Leopard 2 A6-os modellből is egyre többet ajánlanak fel a partnerek.

Ahogy a politikus nyilatkozott, valamennyi harckocsifajtát együttvéve Ukrajna 2024 tavaszáig megkaphatja az előirányzott mennyiséget, azaz 300 darabot, aztán majd meglátják, hogy ezután miként változik a háború menete.

A szövetségi kormány 18 darab Leopard 2 A6-os harckocsit ad át a hadsereg (Bundeswehr) állományából. Március végéig le is szállítja mindet, és a Bundeswehr befejezi az ukrán katonák első turnusának kiképzését a harckocsi használatára. További felajánlásokra ebből a típusból egyelőre nem lehet számítani német részről, mert be kell várni, hogy a gyártó pótolja az Ukrajnának átadott darabokat.

„Ha minden harckocsit átadunk, nem tudunk gyakorlatozni, és ha nem tudunk gyakorlatozni, kiképezni sem tudunk” – mondta a miniszter, aki hangsúlyozta, hogy Németország Ukrajna támogatásával közvetett módon ugyan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni háborújában, de nem hadviselő fél, és a részvételnek ezt a két eltérő fajtáját Vlagyimir Putyin orosz elnök is külön kezeli.

Az ukránok nem zárják ki, hogy orosz területen is támadni fognak a tavaszi ellenoffenzíva során

Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy, szintén az MTI által szemlézett sajtónyilatkozatban kijelentette, hogy az ukrán hadsereg tavaszra készen áll majd az ellentámadás megindítására, és az egyik stratégiai célja az lesz, hogy éket verjenek a déli orosz frontba, a Krím és az orosz szárazföld között. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ellenoffenzíva konkrét időpontja számos tényezőtől függ, köztük a nyugati fegyverellátásától.

Nem zárta ki, hogy Ukrajna csapást mér az Oroszországi Föderáció területén található fegyverraktárakra, főként a belgorodi régióban. Ezt azzal indokolta, hogy onnan indulnak az Ukrajna elleni támadások, így fenyegetést jelentenek több ukrajnai területre, köztük Harkivra nézve.

„Az ellenoffenzíva célja Ukrajna összes megszállt területének felszabadítása, beleértve a Krím félszigetet is. Csak akkor állunk meg, ha az 1991-es határokon belül visszaállítottuk Ukrajna egységét” – hangsúlyozta Szkibickij.

Az ukrán vezérkar közben vasárnap arról számolt be, hogy értesülései szerint az orosz megszállók a Krím védelmének további erősítésére készülnek. Az ukrán vezetés szerint Oroszország cseljabinszki régiójából 150 orosz hadköteles érkezett mérnöki munkák elvégzésére.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka elmondta, hogy tavaly szeptember óta az ukrán védelmi erők több mint 650 orosz robotrepülőgépet és 610 iráni gyártású drónt semmisítettek meg. Kifejtette, hogy az ukrán légierő NASAMS, IRIS-T, Crotale légvédelmi rakétarendszereket, Gepard légvédelmi önjáró fegyvereket kapott nyugati partnerektől, és most Patriot és SAMP/T-MAMBA típusú fegyverek érkezésére vár. Megjegyezte azonban, ez a segítség még nem elegendő.

„Technológiailag fejlettebb fegyverekre van szükségünk, amelyek segítenek gyorsan helyreállítani a nyugalmat a légtérben, és megszabadítani a légideszant terroristák jelenlététől. Szövetségeseink pontosan tudják, mire van szüksége Ukrajnának, különösen a légierőnek. Ezek korszerű többcélú repülőgépek, valamint közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek” – mondta Olescsuk.

Zelenszkij: a Krím visszaszerzésével helyre fog állni a béke Ukrajnában

A Krím félsziget visszatérésével helyreáll a béke Ukrajnában – fejezte ki meggyőződését Zelenszkij egy Telegram-bejegyzésben, amit az MTI szemlézett. Az ukrán elnök ezt abból az alkalomból jelentette ki, hogy Ukrajna február 26-án ünnepli a Krím orosz megszállásával szembeni ellenállás napját.

„Kilenc évvel ezelőtt kezdődött az orosz agresszió a Krím félszigeten. A Krím visszaszerzésével helyreállítjuk a békét. Ez a mi földünk, a mi embereink élnek ott, a mi történelmünk. Visszavisszük az ukrán zászlót Ukrajna minden szegletébe” – hangoztatta az államfő.

Balog Zoltán szerint nevén kell nevezni a bűnt

A református püspök a Hold utcai templomban a háború végéért imádkozott híveivel.

Az MTI beszámolója szerint a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azért imádkozott, Isten adjon bátorságot az ő népének és népe vezetőinek nevén nevezni a bűnt, elítélni a gonoszt, szót emelni az áldozatokért.

Te a béke fejedelme vagy, fogd le azok kezét, akik háborúznak. Ne engedd igazolni a háborút, az erőszakot vélt vagy valós sérelmekkel, nemzeti vagy egyházi érdekekkel. Állj a szenvedők, az áldozatok mellett, bármelyik oldalon áldozták fel őket!

– fogalmazott Balog Zoltán, aki külön imádkozott a gyermekekért és a várandós édesanyákért.

Putyin a háború részesének nevezte a NATO-t

Oroszországnak immár az Egyesült Államoké mellett a többi NATO-ország nukleáris arzenálját is számításba kell vennie egy olyan helyzetben, amikor a szövetség fő célja Oroszország stratégiai legyőzése. Ezt Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában.

Az orosz államfő, aki kedden jelentette be, hogy Moszkva felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START megállapodásban, az MTI által szemlézett interjúban emlékeztetett rá, a NATO hivatalosan nem részese az Új START-nak, de azzá akar válni. A brit és a francia nukleáris arzenál bevonásától a tárgyalásokba korábban Moszkva eltekintett, a kérdést zárójelbe tette, amíg a NATO szinte demilitarizált szervezetnek nyilvánította magát. Felidézte, a korábbi kijelentéseket, amelyek szerint a szövetség nem katonai blokk. Mint mondta, a kérdés megvitatásában most

vissza kell térni a kezdőkörbe”. Minden máson felül, amikor azt teszik, amit ma Ukrajnában tesznek, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy amerikai katonák a mi nukleáris létesítményeink körül settenkedjenek. Ez egyszerűen nevetséges.

Putyin szerint a NATO az Ukrajnába irányuló, több tízmilliárd dolláros fegyverszállításai miatt a konfliktus részesének tekintendő, mert a szövetség nem kap pénzt a szállítmányokért. Ezeket a fegyvereket egyoldalúan adják át, ami bizonyos mértékig, legalábbis közvetve, de mégis bűnrészességet jelent a kijevi rezsim által elkövetett bűncselekményekben, beleértve a Novorosszija (Új-Oroszország – az Orosz Birodalomban így nevezték a mai Ukrajna déli, a 18. századi orosz-török háborúk idején elhódított területeit) és Donyeck lakónegyedei lövetését. Szerinte a Nyugat egyetlen célja Oroszország felszámolása jelenlegi formájában.

Egyetlen céljuk van, feloszlatni a volt Szovjetuniót és annak fő részét, az Oroszországi Föderációt.

Az orosz elnök azt mondta, Oroszországot a nyugati tervek szerint feldarabolnák, a civilizált nemzetek közé csak külön-külön vennék fel, ami miatt országa népeinek sorsa drámaian megváltozna, az sem biztos, hogy az orosz nép fennmaradna. A kapcsolatok építése miatt, egyfajta partnerségi megfontolásból nem reagáltak eddig ezekre a tervekre, de a jelenlegi helyzetben kénytelenek.

Szerinte Oroszország népének egységesnek kell maradnia, Oroszország egyetért azzal, hogy a világnak változnia kell, de azt  ellenzi, hogy ez az új világ csak egyetlen ország, jelen esetben az Egyesült Államok érdekei szerint épüljön. Azt mondta, Washingtonhoz többen csak gazdasági és a katonai függőségük csatlakoztak, miközben tudják, hogy az Oroszország elleni küzdelem csak az amerikaiak egoista érdekeit szolgálja. Putyin kifejezte meggyőződését, hogy a többpólusú, a kölcsönös tiszteleten alapuló világért folytatott küzdelme győzedelmeskedni fog.

Banksy Putyin-graffitije ukrán bélyegen

A rejtőzködő brit graffitiművész ukrajnai képén, amelyből hivatalos bélyeg lett, az orosz elnököt földhöz vágja egy vele cselgáncsozó kisgyerek. Az Euronews azt írja, kibocsátása után több helyen álltak sorban, olyan sokan akartak mindenképpen vásárolni a különleges bélyegből, amely a belföldi és nemzetközi postai forgalomban is hivatalosan használható. A Huffington Post bemutatta, hogy néz ki hivatalosan, az ukrán Banksy-bélyeg.

 

Bélyegre került Banksy rejtőzködő brit graffitiművész alkotása, amin az orosz elnököt cselgáncs közben győzi le egy kisfiú. A bélyeget hivatalos használatban bocsátotta ki Ukrajna, így belföldi és nemzetközi postai forgalomban is használható küldemények feladásához.

Az ukrajnai Borodianka település több lakónegyedét rommá lőtték az orosz erők, az áldozatokon túl sok család otthona teljesen megsemmisült.

2022 őszén járta be a világsajtót a fénykép, amin Banksy alkotása látható egy rommá lőtt lakóház tovább repedező falán. Ebből született most bélyeg.

Így néz ki a hivatalosan kibocsátott ukrán Banksy-bélyeg
Az orosz elnök tehetetlenül terül le, olyan erővel vágja földhöz egy vele cselgáncsozó kisgyerek. A legtöbben az ukrán nép küzdelmének és a nyugati világ összefogásának allegóriáját látják a műben, az összetartás erejét testesíti meg a kisfiú.

Hírek szerint a bélyeg kibocsátása után több helyen sorban álltak azok, akik mindenképp szerettek volna vásárolni a különleges bélyegből.

Putyin: Oroszország felosztására készül a NATO

Vlagyimir Putyin szerint az Egyesült Államok vezette katonai szövetség stratégiai vereséget készül mérni Oroszországra. Az orosz elnök szerint ez népe szenvedésével járna, ezért nem hagyhatják figyelmen kívül nukleáris képességeiket. Putyin állami televízióban mondott beszédéből a Reuters kiemelte, hogy szerinte a Nyugat cinkostársa Ukrajnának, egyetlen célja szétdarabolni a volt Szovjetuniót és annak fő részét, az Orosz Föderációt.

Több mint 10 500-an érkeztek Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4849-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5815-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a beléptetettek közül 96 embernek állítottak ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Olvasói sztorik