Közélet

Pintér Sándor korábbi birodalma a nevére vette a Posta pénzszállító vállalatát

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

A korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. február elején átkeresztelte, és saját nevére vette az MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt.-t, és ezzel lezárta a tavaly nyáron megkezdett felvásárlási folyamatot.

A Civil Cégcsoport honlapján – a csoport negyedik tagjaként – már Civil Értéklogisztika Zrt. néven tüntetik fel a Magyar Posta korábbi pénzszállító vállalatát, amely eddig 50 százalékban a magyar állam, 40-10 százalékban pedig a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Takarékbank, illetve Takarék Invest Kft. tulajdonában volt.

Tavaly októberben a Forbes írt először arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) áldását adta a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. tervére, és engedélyezte, hogy bekebelezze a pénzszállító vállalatot. A GVH határozata szerint a Civil Zrt. és az MPT Security összefonódása a közvetlen irányítás megszerzésével „sem csökkenti jelentős mértékben” a versenyt az érintett piacokon.

A Civil Zrt. azzal érvelt az összefonódás mellett a GVH-nál, hogy ezzel tudja biztosítani a profiljába eddig nem tartozó készpénz-logisztikai tevékenységeket, mint a pénzfeldolgozás, ATM-üzemeltetés, ügyfélkészpénz-gazdálkodás, trezorálás, pénzszállítás, valamint hogy növelnék az eredményességet is.

Az MPT Security (vagyis új nevén a Civil Értéklogisztika) valóban növelheti a Civil eredményeit, hiszen a jövőben több százmillió forintot tehet hozzá a cégcsoport éves nyereségéhez. A vállalat ugyanis a korábbi években 7–8 milliárdos forgalom mellett 100–200 milliós tiszta nyereséget termelt, az utolsó lejelentett évben, 2021-ben pedig rekordteljesítménnyel zárt, 366 millió forintos adózás utáni eredményt tudott felmutatni.

Az akkori tulajdonosok 2022 tavaszán mégis úgy döntöttek, hogy nem veszik ki osztalékban a nyereséget, néhány hónappal később pedig a biztos bevételek ellenére megváltak a cégtől. Az MTP Security felvásárlása során összesen 1,2 milliárd forint névértékű részvény került át a Civil Zrt. birtokába, a tényleges vételi árról azonban nem adtak ki információt.

A Civil Zrt.-t a cégvásárlás során Tasnádi László képviselte, és mint az igazgatósági elnöke és a Civil részvényese írta alá a részvények átvételéről szóló nyilatkozatot. Tasnádi közismerten Pintér Sándor egyik legbelsőbb bizalmi embere, aki korábban a Belügyminisztérium államtitkári posztját is betöltötte, és egészen tavaly őszig vezérigazgatóként kézben tartotta a Civil Zrt. operatív irányítását. Szeptemberben, miután ő hátrébb lépett, egy másik Pintér-bizalmas, Vankó László vette át a vezérigazgatói szerepet. Vankó 2021-es visszavonulása előtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának vezetője volt.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. éves árbevétele bőven meghaladja a 20 milliárd forintot, a nyereség pedig 2021-ben megközelítette a 3 milliárdot. A hivatalos tulajdonosa jelenleg a Prostasia Zrt., ami Tölgyesi Vilmos és Szabó Péter nevén van. Szabó egykori rendőr dandártábornok, a belső elhárítás korábbi vezetője. Szabó a 2000-es évek elejéig a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál töltött be vezető pozíciót, ahonnan azonban menesztették, mert halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt eljárást indult ellene.

A Civil Értéklogisztikát továbbra is az a Kecskeméti Sándor vezeti, akit 2017-ben még az előző tulajdonosok hoztak a cég menedzsmentjébe. Kecskeméti a konkurencia, a magyar G4S-cégek első embere volt 2015-ig, később pedig a felügyelőbizottságba is bekerült. A brit hátterű G4S nem sokkal Kecskeméti távozása után Garancsi István érdekeltségi körébe került. A miniszterelnök barátja az OTP-től kapott 15 milliárdos hitelkeretet a cégcsoport megszerzéséhez, amit azóta Criterionra nevezett át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik