Közélet

Az infláció miatt kevés volt az idei nyugdíjemelés

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A valós pénzromlás jóval nagyobb a vártnál, ezért a kiegészítés kiegészítését várják az idősek.

Mivel a kormány vélhetően kivárja új makrogazdasági prognózisával az MNB legfrissebb inflációs jelentését, a Népszava szerint karácsonyi ajándék lehet a bejelentés, mekkora lesz a januári nyugdíjemelés. A nyugdíjas szervezetek előzetes számításai alapján annak legalább 15 százalékosnak kellene lennie.

Ekkora emelés biztosítaná a nyugdíjak reálértékének megőrzését, amire oly gyakran hivatkozik a kormány, de csak akkor, ha az idei infláció még el nem számolt részére jutó emelést is megkapják az idősek

– mondta a lapnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke. Juhász László emlékeztetett rá, a novemberben kifizetett nyugdíj-kiegészítés, amivel együtt idén összesen 14 százalékkal emelték az ellátások összegét, csak augusztus végéig vette figyelembe a drágulás mértékét (a törvény így rendelkezik). Az idei pénzromlás pontos mértéket február elején hozza nyilvánosságra a KSH. Azt szeretnék, ha megkapnák az idei teljes évre a plusz 1-2 százalékot, és ennyivel nőne visszamenőleg a januári nyugdíjemelés mértéke is.

A KSH adatai szerint az év első 11 hónapjában átlagosan 14,1 százalékos drágulással szembesültek a nyugdíjasok, novemberben 25,1 százalékos volt a pénzromlás mértéke a korosztálynak. Év végéig pedig tovább romlik a helyzet, a bajt pedig tetézi, hogy az elemzők 2023 elején még ennél is magasabb inflációval számolnak. A Népszava szerint korábban a kormány lenyelte az év utolsó szakaszának inflációját. Míg ez csak 0,1 százalékos eltérés volt, nem tették szóvá a nyugdíjas szervezetek, de a tavalyi 0,3 százalékos különbözetet már igen, bár nem kaptak választ a kormánytól. Most még sokkal nagyobb eltérés lehet, mert éppen az év utolsó hónapjaiban nőttek ugrásszerűen az árak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik