Közélet

Orbán bejelentette, csak jövőre szavaz az Országgyűlés a finnek és svédek NATO-csatlakozásáról

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2023 első parlamenti ülésén szavaznak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette be Orbán Viktor csütörtök délután Kassán, a V4-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón – derült ki a Napunk tudósításából. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban bejelentette, hogy a csúcson megsürgetik Orbánt, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A magyar kormány korábban többször állította, hogy ezt még az idei üléseken szeretnék megtenni, de úgy látszik, ez mégsem így lesz.

Orbán szerint Magyarország miatt egy percet sem veszített a két ország. A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket: Magyarország mellett csak Törökország nem ratifikálta még a két észak-európai ország csatlakozási kérelmét. Októberben az MSZP próbálta napirendre venni azt a két törvényjavaslatot, ami megadta volna Svédországnak és Finnországnak a parlamenti támogatást a NATO-csatlakozáshoz, de akkor azt Kövér László házelnök saját hatáskörben elutasította, és amikor az MSZP nyílt szavazást kért a javaslatról, azt a Fidesz-KDNP-s többség többször is leszavazta.

A találkozón szóba került az is, hogy Orbán Viktor hétfőn a Facebookon megosztott egy videót, amelyen nyakában egy nagy-magyarországos szurkolói sállal köszöntötte a válogatottságtól elbúcsúzó Dzsudzsák Balázs labdarúgót. Az ügy az ukránoknál és a románoknál és az osztrákoknál is kiverte a biztosítékot, a szlovák külügyminiszter pedig egyenesen „undorítónak” nevezte az esetet.

Erről most a sajtótájékoztatón Orbán azt mondta,

az angol ezt úgy fejezi ki, hogy take it easy, a foci az foci, a politika meg politika.

Volt szó a Magyarországgal szembeni jogállamisági vitáról is, erről Orbán azt mondta, a magyar kormány mindent teljesített, amit vállalt, és van még egy új, 18. feltétel is, ami márciusban lesz teljesítve. Mindeddig ugyanis arról volt szó, hogy 17 ígéretet tettek az Európai Bizottság felé, hogy megkapják a 3000 milliárd forintot.

Kapcsolódó
Befagyaszthatják a Magyarországnak járó pénzek egy részét, és évekre szigorú uniós felügyelet alá kerülhetünk
Úgy fest, mégsem fog megegyezni a magyar kormány és az Európai Bizottság az uniós forrásokról. A pénz egy részét így is megkaphatjuk, de a másik részét befagyaszthatják, és reformokat várnak el a kifizetéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik