Nagyvilág

Áll a bál Orbán Viktor sálja miatt

Orbán Viktor facebook oldala
Orbán Viktor facebook oldala
Különbőző hangnemben, de Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Szerbiában, Horvátországban is reagáltak a történtekre. Megszólalt a magyar kormányfő is.

Orbán Viktor hétfőn Facebook-oldalán osztotta meg a videót, amelyen nyakában egy nagy-magyarországos szurkolói sállal köszöntötte  Dzsudzsák Balázst. A Népszava idézi a román külügyminisztériumot, amely szerint ez a „revizionista megnyilvánulás” ellentétben áll azzal a nyíltsággal, amelyet a kétoldalú párbeszéd újraindításakor, akkor tapasztaltak, amikor Bogdan Aurescu Budapesten tárgyalt magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel és Orbán Viktorral.

Az ügyben a román külügy nemtetszését fejezte ki a bukaresti magyar nagykövetnek, közleményben tudatta, elfogadhatatlan, ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal, minden revizionista megnyilvánulás.

A Bogdan Aurescu vezette tárca „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor gesztusát, hogy Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén. Arról nem szól a közlemény, milyen formában tiltakoztak a nagykövetnél,  bekérették-e.

A román külügy megszólalásának előzményeiről a Főtér azt írja, hogy a diplomáciai feszültség előtt Orbán Viktor szurkolói sálját elsőként a bukaresti média kapta fel, azt a G4Media „a magyar revizionizmus jelképeként” emlegette, felidézve a kormányfő rádióinterjút, amikor a magyar tengerpart elvételéről beszélt (akkor Horvátország kérette be a magyar nagykövetet – a szerk.), megemlítve a magyar kormányfő irodájában a Nagy-Magyarországot ábrázoló térképet (amit a szlovák külügyminiszter tett szóvá – a szerk.) Később a HotNews emlegetett „provokatív gesztust”, majd az Adevărul már azzal hergelt, hogy Orbán Viktor „elcsatolta” Erdélyt.

Orbán Viktor sálja teljesen eltérő vérmérsékletű reagálásokat vált ki. Míg az ukrán külügyminisztérium bekéreti a kijevi magyar nagykövetet, az Index szerint Andrej Plenkovic horvát kormányfő azt közölte, nem foglalkozik mások sáljával, a Horvátországgal szembeni területi igények bárki részéről elfogadhatatlanok. Zoran Milanović államfő szerint Zágrábnak nem kellene komolyabban reagálnia, Orbán Viktor területi törekvései kimerülnek abban, hogy ő maga hajókázik az Adrián, Magyarország pedig jó szomszéd.

A Szabad Magyar Szó szerint a szerbiai sajtóban is téma volt, hogy Orbán Viktor sálján a Vajdaság Magyarország része, miközben a magyar miniszterelnököt Aleksandar Vučić Szerbia nagy barátjaként emlegeti. A  Nova.rs szerint azon országok zöme, amelyek Orbán Nagy-Magyarországához „tartoznak” nem rejtik véka alá ellenérzéseiket, ám Koszovó miatt ez nem mondható el a szerb államfőről. A Balk.hu a liberális Danas napilapot idézi, amelyben a Vajdasági Szociáldemokraták Liga szóvivője üzente Pásztor Istvánnak, hogy vegye rá politikai mentorát, hogy hagyjon fel az ilyen szurkolói sál viselésével.

Szlovákiában a kormányfő pártjának (OĽaNO) egyik képviselője, a külügyi államtitkár is provokációnak nevezte Orbán Viktor sálját. Az Új Szó szerint Andrej Stančík a magyar kormányfő megnyilvánulását rendkívül érzéketlennek nevezte, különös tekintettel a háborúra, arra, hogy Oroszország birtokába vette Ukrajna területének egy részét. „Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része” – közölte, jelezve, el sem tudja elképzelni, hogy kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál. „Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes” – tette hozzá. A Paraméter Michal Šimečkát, az Európai Parlament szlovák alelnökét idézte, aki szerint a politikában számítanak a szimbólumok is, márpedig a nagy-magyarországos sál veszélyes jelkép. Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter megjegyezte, a magyar és a szlovák történelem ezer éve közös, a magyarok Szlovákiában otthon érezhetik magukat, az irrendentizmus és a revizionizmus azonban sehová sem vezet, csak vissza 1939-be, vagy oda, ahol most Ukrajna van az orosz agresszió miatt.

Frissítünk!

Orbán Viktor a sálját ért bírálatokról

A kormányfő egy Facebook-bejegyzésben írta meg, hogy a foci nem politika.

Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!

A kormányfő ismét nyilvánvalóvá tette, politikájának milyen fontos eleme a határon túli magyarok támogatása, arról pedig, hogy ennek a fociban milyen kézzelfogható jelei vannak, két éve írtunk. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik