Közélet

Partizán: Tiborcz haverjainál cseng a kassza a leghitványabb celebvideók után is

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A YouTube videómegosztó legnagyobb magyar partnercége mögött NER-közeli üzletembereket talált a Partizán. A szálak Hongkongtól a miniszterelnök vejének holdudvarához vezetnek, főszerepben a letelepedési kötvény-biznisz haszonélvezői és persze a finanszírozó állami bank.

A Partizán „Mindennek a teteje” politikai elemző műsora a NER rendszerének összefonódásait vizsgálva arra jutott, hogy:

  • a NER – azon belül a letelepedési kötvény haszonélvezői, illetve Tiborcz István barátai – megcsinálta a maga celebfelügyelő hálózatát. Ez a Post For Rent YouTube-partnercég és csápjai.
  • A miniszterelnök vejének haverjainál cseng a kassza a leghitványabb celebvideók után is, miközben a NER ezzel is kontroll alatt tartja a tartalomipart.
  • Százmilliós nagyságrendben esik be az állami pénz az egyik vonalon az MFB Növekedési Tőkeelaptól mint tulajdonostárstól, a másik oldalon a Magyar Turisztikai Ügynökségtől mint ügyféltől.

Azt gondolnánk, hogy a YouTube egy nemzetközi platform, és erre a térre nincs befolyása a NER-nek, de ez nincs így, „ahová a szem ellát, belebotlasz a NER-holdudvar szereplőibe, érdekeltségeibe” – vezette fel a témát Gulyás Márton műsorvezető. A videomegosztó oldal legnagyobb magyar partnercége, amelyik a legtöbb magyar influenszernek ad szolgáltatást, a Post for Rent. A honlapja úgy fest, mintha egy nemzetközi reklámügynökség volna, de az ügyfélkör alapvetően magyar.

A partnercégek, MCN-cégek (Multi-channel Network) olyan ügynökségek, amelyek különböző szolgáltatásokat nyújtanak youtubereknek, influenszereknek. A bevételek bizonyos százalékáért cserébe segítenek az ügyfeleknek a jogkezelésben, a csatorna népszerűsítésében, az optimalizálásában. Aki tartalmat gyárt a YouTube-on, annak nem kötelező csatlakoznia partnercéghez, de ha megteszi, akkor a pénze ellenében a partnercég intézi az ügyeket, a youtuber pedig a tartalom-előállításra koncentrálhat. Sokkal könnyebb így a YouTube-bal is kommunikálnia, például amikor azt tapasztalja, hogy letörölték egy videóját, pedig az nem is ütközött a platform irányelveibe – hozott példát Gulyás Márton.

Minden út Hongkongba vezet

A Post For Rent International Zrt. NER-hez vezető szálait bogozva a Partizán Tiborcz és Rogán Antal köreiig jut. Csiszár Gergő, a Post For Rent Zrt. vezérigazgatója és 70 százalékos tulajdonosa korábban a Tiborcz Istvántól Paár Attila győri milliárdoshoz zsilipelt Elios Innovatív Zrt.-ben volt igazgató. Csiszár a Corvinuson végzett közgazdászként, majd Sanghajban járt a Fudan Egyetemre. Kínában start-up versenyeken indult, és megismerkedett a kínai kapcsolatai miatt arrafelé szintén gyakran felbukkanó Boros Attilával.

Boros 2020 végéig igazgatósági tag volt a Post For Rent Zrt.-ben. (Testvérének az ügyvédi irodája volt a kézbesítési megbízottja a Post For Rent Zrt.ben 2021-ig tulajdonos hongkongi Post For Rent International Ltd.-nek.) Borosról a 24.hu annak kapcsán írt több cikket, hogy a világörökségbe rondított, egy Duna parti ingatlan tetejére húzott fel a lakók szerint szabálytalanul egy emeletet. Akkor vettük végig Boros karrierjét a nagy robajjal bedőlt libás cég, a Hajdú-Bét vezérigazgatói székétől a kínai letelepedési kötvénybizniszig. Boros az egyik tulajdonosa a Kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) ügynökcégnek, amely a kínai letelepedőket szervezte Magyarországra. Ennek jutott a legnagyobb falat a Rogán-féle kötvényüzletből, hiszen kínai területen árusíthatta a magyarországi tartózkodást érő kötvényeket, és ez a formáció forgalmazott messze a legtöbbet.

Kapcsolat Habony Árpádhoz

A Post For Rent Zrt.-t 2021-ig a hongkongi bejegyzésű Post For Rent Ltd. jegyezte, azután került Csiszár Gergő nevére. Drámai változást azonban nem jelentett a formális tulajdonoscsere, valójában csak Boros Attila szállt ki, aki állítólag „tisztességes hozammal” távozott. A hongkongi Post For Rent Ltd.-t nem sokkal a magyar zrt. előtt, 2017 májusában alapították, igazgatójaként Borost és Csiszárt tüntették fel – derül ki a magyar cégbíróságnak megküldött hongkongi okiratból. Az ltd. alapítójaként a Tech4you és a Dotcom Investment Ltd.-t adták meg, a titkári feladatokat pedig egy helyi cég, a C & B Wise Consultants Company Ltd. intézte. A C&B a kínai kötvényárusító üzleti kör több cégének is dolgozott, így a már említett Boros-félének is, sőt a Direkt36 információja szerint Habony Árpád is az ügyfele volt, a miniszterelnök informális tanácsadójának hongkongi érdekeltsége, az Asia Frontier Ltd. is őket bízta meg a titkári feladatok ellátásával.

Százmilliókat tett az állami bank a veszteséges cégbe

Visszatérve a Post For Rent Zrt.-hez, a többségi tulajdonos Csiszár mellett a kisebbséget az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank MFB Növekedési Tőkealapja jegyzi. Hogy mennyi pénzt tett a YouTube-partnercégbe az állami tőkealap, az a Partizán szerint elég kacifántosan becsülhető csak meg, a tranzakció ugyanis nem nyilvános. A Telex korábban azt írta, hogy az állami tulajdont a Hiventures nagyjából 400 millió forintos, 2018-as tőkebefektetése alapozta meg, és az állami cég kölcsönt is folyósított a társaságnak. A 24.hu ennél kicsit több pénzt talált tőkeemelések és tagi kölcsön formájában.

Alighogy 2017 novemberében megalapította a hongkongi Post For Rent a magyarországi leányát, a Post For Rent International Zrt.-t, az év végén máris az 5 milliós alaptőke megemeléséről határoztak, és a cégdokumentáció szerint az MFB Növekedési Tőkealapja csaknem 122 millió forinttal be is szállt a vadonatúj cégbe. 2018 márciusában újabb tőkeinjekcióról döntöttek, ekkor 500 ezer darab, 244 forintos kibocsátási értékű részvényt jegyzett az MFB, ami újabb 122 millió forint invesztíciót jelentett.

Emellett az MFB kölcsönnel is segítette a Post For Rent Zrt.-t, bár hogy pontosan mennyivel, arra csak következtetni lehet. 2021 februárjában megint duzzadt az alaptőke, igaz, ezúttal nem friss pénz érkezett, hanem a tulajdonosok a korábban a Post For Rent Zrt.-nek nyújtott tagi kölcsöneiket váltották tulajdonrészre. Összesen 1,3 millió euróról volt szó (400 forintos árfolyammal 520 millió forint), ebből Csiszár 245 millió forinttal, az MFB tőkealap pedig 273 millió forinttal vette ki a részét.

A kölcsönökről annyi tudható a hivatalos papírokból, hogy 1 millió eurót az MFB tőkealapja és egy Asia Panda Ltd. nevű cég nyújtott a Post For Rent Zrt.-nek még 2018-ban. 2020 februárjában pedig az Asia Panda 300 ezer euró kölcsönt adott önállóan, mégpedig 5 évre, éves 8,5 százalékos kamatra. Az Asia Panda hátteréről közelebbi nem derül ki a cégiratokból, a kamat azonban figyelemre méltó – ahogy a Partizán fogalmaz, 2020-ban uzsorás szint volt. Az Asia Panda 300 ezres kölcsöne és az 1 milliós tagi kölcsön Panda-része is Csiszárra szállt át, így lett az MFB tulajdonostársa Csiszár.

A cégpapírokból olyasmi látszik, hogy az MFB százmilliós nagyságrendben tolta a pénzt a YouTube-marketing cégbe, abszolút bizalmat szavaztak a Post For Rent Zrt.-nek, miközben annak a saját tőkéje folyamatosan mínuszban állt: 2018-2020 között 103 millió, 325 millió, 485 millió volt a mínusz a saját tőke soron. Ezalatt az idő alatt 700 millió forint veszteséget mutatott ki a cég. Tavaly változott a helyzet, 1,2 milliárd forintra ugrott a bevétel és 109 milliós profitot termelt a zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik