Közélet

A „lex megdöglesz” miatt Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy egy salátatörvényben kvázi megszüntetnék a szociális ellátórendszert.

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a szociális törvény javasolt módosítása miatt. Ezt az ellenzéki párt képviselője jelentette be. Bakos Bernadett online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a kormány az indítvánnyal azt mondja ki, hogy a saját szociális biztonságáért főleg az egyén felelős, utána következik a családja, aztán az önkormányzatok, majd a civil szervezetek és csak legvégül az állam.

A kabinet ezzel azt üzeni, hogy nem tud és nem is akar segíteni a rászorulókon a jelenlegi helyzetben, egy szociális és energiaválság idején. Az LMP elvi szinten sem ért egyet azzal, hogy a kormány folyamatosan a rászorulókat hibáztatja a helyzetük miatt, saját felelősségét vagy a társadalmi struktúra hatását eltagadja – tette hozz a képviselő, akit az MTI idézett.

Mivel az állam csak akkor segít majd a rászorulón, ha a család, az önkormányzat és a karitatív szervezet nem tud, Szabó Tímea (Párbeszéd) képviselő a módosítást „lex megdöglesznek” nevezte el. A javaslatról a héten maratoni vita folyt az Országgyűlésben, az LMP és a Párbeszéd obstrukciója miatt csak 22 óra elteltével tudták lezárni a vitát.

Az LMP a szociális törvény módosítása előtt érdemi társadalmi vitát, az érintett szakmai, érdekvédelmi, civil és egyházi szervezetek bevonását követeli. Elfogadhatatlannak tartja, hogy egy salátatörvényben kvázi megszüntetnék a szociális ellátórendszert, amiből az állam kivonulna, az egyénre bízná az öngondoskodást. Kanász-Nagy Máté korábban felszólította Kósa Lajost, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnökét, hogy hívja meg a szociális ágazat képviselőit a bizottság szerdai ülésére, ahol egyebek között a szociális törvény módosítására vonatkozó kormánypárti javaslatot vitatják meg. Emlékeztetett rá, hogy a kormány azt ígérte az Európai Uniónak, a társadalom széles rétegeit érintő jogalkotási folyamatokba bevonja az érintetteket, érdemi társadalmi vitákat folytat le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik