Közélet

Benyújtották az előterjesztést, hogy ne legyen karácsonyi díszkivilágítás Budapesten

MTI/Mohai Balázs
MTI/Mohai Balázs

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arra tett javaslatot, hogy az idén ne építsenek ki karácsonyi díszkivilágítást Budapesten. Az előterjesztésről szerdán szavaz a Fővárosi Önkormányzat. Ugyan az már korábban eldőlt, hogy két órával csökkentik a díszkivilágítás üzemidejét karácsonykor, a jelenlegi gazdasági helyzet további intézkedéseket tesz szükségessé a szocialista politikus szerint.

Ha nem lesz karácsonyi díszvilágítás, azzal az előterjesztésben szereplő számítás szerint 28,38 millió forintot takarít meg a főváros, amit az első körben általános tartaléknak csoportosítanának át.

A költségvetésben eredetileg az szerepelt, hogy a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. bruttó 58,45 millió forintból építheti ki és működtetheti a fényeket. A feladat törlésével ugyanakkor a teljes összeget nem vonhatják el, több okból sem:

  • a kft. tulajdonát képező, díszítésre fel nem használt karácsonyi eszközök értékcsökkenésével, amortizációjával összefüggő költségigényt a cégnek meg kell téríteni,
  • a tavaly karácsonyi világítás leszereléséhez kapcsolódó költségeket már leszámlázták.

Karácsony Gergely szeptember közepén beszélt arról, hogy valószínűleg lesz az idén is karácsonyi díszkivilágítás, de csak szimbolikus. Október elején aztán már arról kérdezte követőit a Facebookon a főpolgármester, hogy maradjon-e el a fényáradat. Bár a kutatás nem volt reprezentatív, a szavazók több mint 95 százaléka nem tartotta fontosnak az energiaválságban a karácsonyi látványshow-t.

Az már korábban eldőlt, hogy az idén nem tart karácsonyi vásárt a főváros.

Frissítünk!

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a javaslatot 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik