Közélet

Szijjártó: A miniszterelnököt rasszizmussal vádolni nonszensz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szijjártó a 2015-ös beszólásokat emlegette, majd maga is beszólt Frans Timmermansnak.

Reagált az ATV-nek Szijjártó Péter külügyminiszter a napok óta napirenden lévő fajkeveredéses-beszéd körüli botrányra. Orbán Viktor tusnádfürdői iránykijelölő beszédében arról beszélt többek közt, hogy Magyarországra nem jellemzőek a „kevert fajok”, amit sokan náci szövegnek minősítettek. Rengeteg szervezet, zsidó csoport is tiltakozott, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott le is mondott pozíciójáról. Szijjártó megvédte Orbánt, így:

Én 16 éve dolgozom személyesen közvetlenül a miniszterelnök mellett különböző pozícióban, és teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy „a politikájának az egyik szíve közepe” az éppen az, hogy zéró tolerancia van érvényben mind az antiszemitizmussal, mind a rasszizmussal szemben. A miniszterelnököt ilyennel vádolni nonszensz!

Hozzátette, 2015, azaz a migrációs válság kezdete óta Magyarországot támadják egyesesek, miközben a magyar társadalom biztonságát akarja a kormány megőrizni, „és minden ezzel kapcsolatos kijelentésünket kiforgatják”. Szerinte pontosan ezek a vádak hangzottak el 2015-ben, amikor Magyarország határkerítést épített „olyan politikusok részéről, akiknek ma már a nevére sem emlékszik az európai közvélemény”.

Orbán Viktor telefonon beszélt ma a volt osztrák kancellárral, Christian Kernnel is (komoly gazdasági kapcsolatrendszere miatt), Szijjártó szerint nem volt téma a tusványosi beszéd. Orbán mellesleg csütörtökön utazik Bécsbe találkozni Karl Nehammer jelenlegi kancellárral. Frans Timmermansról, az Európai Bizottság alelnökéről, aki kritizálta Orbán beszédét, Szijjártó elmondta:

én azt gondolom, hogy az Európai Unió történelmének egyik legkártékonyabb politikusáról beszélünk. Ő az egyik olyan politikus, aki a legtöbb kárt okozta eddig az Európai Uniónak.

A magyar külügyminiszter úgy folytatta, szerinte Timmermans „kiváló életmódtanácsokat tud adni” nagyon komoly fizetésért, pl. mennyi ideig érdemes zuhanyozni. Szerinte jobb, ha a holland politikus ennél marad meg és komolyabb témákba nem bonyolódik bele, „akkor talán kevesebb kárt fog okozni Európának és mindenkinek, aki itt él”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik