Nagyvilág

Mindenki azért nem hallgat Brüsszelben Orbán fajkeveredési elméletével kapcsolatban

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mindannyian különbözőek vagyunk, különbözik a bőrünk, a nyelvünk, a kultúránk, a hitünk. De mégis mindannyian ugyanahhoz a fajhoz tartozunk, az emberi fajhoz. A rasszizmus egy igen mérgező találmány. Európában, ahol a diverzitás az erősségünk, nincs helye

ezt Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős biztos írta ki szerdán közösségi oldalára. Timmermans a Twitter-posztban nem említette meg Orbán Viktor nevét, de a megfogalmazásból egyértelmű, hogy az üzenet magyar miniszterelnök tusványosi beszédére reagált.

Orbán elmélete a kevert fajú népekről, illetve az európai fajok és a nem európai fajok keveredésének megakadályozásáról nem csak itthon váltott ki nagy visszhangot, a nyugati sajtó is bőven foglalkozott vele. Az Európai Bizottság azonban kedden mégsem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

A Politico külön cikket szentel annak., hogy Brüsszelben hallgatnak a tusványosi beszédről. Az európai politikával foglalkozó lap szerint az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer kedden arra hivatkozva, hogy a Bizottság soha nem kommentálja az ilyen politikai beszédeket, kikerült minden kérdést, amely a fajok keveredését boncolgató beszédre vonatkozott.

Az világos, amint azt Ön is nagyon jól tudja, hogy soha nem kommentáljuk az európai politikusok véleményét

– mondta újságíróknak a szóvivő. A Politico szerint Mamer emlegette ugyan az EU alapító szerződéseiben felsorolt ​​értékeket, mint például az emberi jogok védelmét, beleértve a faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetés tilalmát, de a magyar vezetőről nem mondott konkrétumot.

Egyértelmű, hogy az Európai Uniónak számos értéke van, amelyeket a szerződések rögzítenek, és olyan politikát valósít meg, amely összhangban van ezekkel az értékekkel és a szerződés ezen cikkelyeivel, ennyit tudok mondani a témáról

– közölte Mamer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik