Belföld

Orbán „fajgyűlölő” tusványosi beszéde miatt lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt kedden benyújtotta lemondását Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, írja a hvg.hu. A szociológus a lapnak megerősítette döntését, és elküldte a lapnak a miniszterelnöknek írt levelét, melyben a többi közt azt írta:

Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.

Emlékeztetőül: a miniszterelnök szombati beszédében a többi közt úgy fogalmazott, „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

Hegedüs Zsuzsa a levélben azt írta: „Amiben (…) mindeddig biztos voltam, ezért álltam ki rendszeresen melletted, amikor ilyen vádakkal illettek (…), hogy az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől.

Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbelsnek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán

– fogalmazott. Egyúttal jelezte, hogy szerinte a vállalhatatlanság határát már a „homofób” törvény is túllépte, de mégis folytatta a felzárkóztatási programmal kapcsolatos megbízását.

Levelét azzal zárta: „Nagyon remélem, hogy bárminek tudható be, ez a tusványosi, a legvérmesebb fajgyűlölőknek is tetszeni tudó beszéd csak egy kisiklás volt, és a továbbiakban, bár nélkülem, de vissza fogsz tudni térni egy számomra már régen túl autokrata, túl radikálisan EU és migránsellenes álláspontra, és így lemosod magadról legalább a ma már a nyugat-európai szélsőjobboldal számára is vállalhatatlan, nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját; ami, legalábbis számomra, szöges ellentétben áll azzal a Viktorral, aki 2002 novemberében beállított hozzám és akivel egészen 2013-ig öröm volt együtt dolgozni.”

Hegedüs a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben adott tanácsokat Orbán Viktornak a 2010-es kormányalakítástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik