Élő Közélet

Orbán nem emlékszik, mikor álltak utoljára ilyen jól a csillagok, Márki-Zay nem tudja, Orbán milyen csillagokat olvas

Varga Jennifer / 24.hu és Kisbenedek Attila / AFP
Varga Jennifer / 24.hu és Kisbenedek Attila / AFP
  • Orbán Viktor miniszterelnök 15 órától mondott ünnepi beszédet a Kossuth téren. A miniszterelnök azt mondta, „akárki győz az orosz-ukrán háborúban, mi rajtavesztünk.”
  • Az ellenzék a Műegyetem rakparton tartotta március 15-ei rendezvényét, ami szintén 15 órakor kezdődött A hatalom a népé címmel. A „kormányváltó nagygyűlésként” beharangozott eseményen bemutatták az ellenzék „alternatív 12 pontját”.
  • Donald Tusk az ellenzéki nagygyűlésen arról is beszélt, hogy „számunkra, a lengyelek számára és a magyarok számára a szabadság és a szolidaritás nem üres szlogenek”. Az Európai Néppárt elnöke úgy véli, az ukrán földön zajló harcok szerinte nem csak az ukrán állam szuverenitásáért vívott harcok.
  • Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy érzi, fél ország gyűlöli, fél ország tőle vár megváltást.
  • A Békemenet nyomvonalán nem nagyon maradt épségben ellenzéki választási plakát. Bayer Zsolt, Bencsik András, Fásy Ádám, Stefka István, Selmeczi Gabriella, Csizmadia László, ifj. Lomnici Zoltán és Gáspár Győző is a Békemenet első sorában vonultak.
  • „Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról érkezik” – hirdette egy molinó a Szent István körúti első bérház harmadik emeletén, amely előtt a Békemenet is elvonul.

Azonnali kegyelmet kért Novák Katalintól Budaházy Györgynek a Mi Hazánk politikusa

A Mi Hazánk tüntetésének első felszólalója Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere volt, aki a párt politikai elképzelései szerint aktualizálta a 12 pontot. Többek közt a csendőrség felállítását, illetve a pozitív diszkrimináció megszüntetését ígérte. A Mi Hazánk politikusa Budaházy Györgynek Novák Katalintól azonnali kegyelmet kért.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szól az ellenzék kampánydala

Az ellenzéki szövetség A hatalom a népé! című kampánydalát adják épp elő a színpadon, aki tudja a szöveget a résztvevők közül, az be is kapcsolódik az éneklésbe.

Megtelik a Kossuth tér

Ahogy zúdul be a Békemenet, úgy telik a tér. Meaculpázunk: itt már rendben zajlik a tömeg kezelése. Előbb a tér oldalsó részeit töltötték meg, majd kordonnal le is határolták a sokaságot. Most azt kérte a műsorvezető, hogy a színpad közvetlen jobb és bal oldalát foglalják el a népek. Így is tesz a tömeg, ami elég tekintélyes, Spirk kolléga jelentése szerint a vége épp most hagyta el a Nyugati teret.

A Petőfi hídtól a Gellért térig áll a tömeg

A Bertalan Lajos utcáról folyamatosan érkeznek az emberek a Műegyetem rakpartra. A tömeg a Petőfi hídig áll.

Egy kék kabátos aktivista azt mondta, hogy a vidékről érkező résztvevők buszait a Petőfi híd közelében parkolták le, ezért is érthető, hogy a tömeg abból az irányból is érkezik.

Egész sokan vannak azért.

Egy ember arra biztatja a többieket, hogy minden nap öt órától az Oktogonnál gyülekezzenek, hogy megmutassák, mennyien akarnak kormányváltást.

Megszólalt a Himnusz.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Több százan gyűltek össze a Mi Hazánk tüntetésén

Több száz szimpatizáns gyűlt össze a Mi Hazánk március 15-ei tüntetésén a Nemzeti Múzeum mögött délután háromkor. Az érdeklődők összetétele igen heterogén: skinhead-pólós kopasz, kitörés „emléktúrás” dzsekis fiatal, kötelező oltás elleni kitűzőt viselő nő, a Magyar Gárdát idéző Magyar Önvédelmi Mozgalom egyenruhásai, attilába öltózött férfiak, öltönyös középiskolások.

A magasba emelt táblákon egy új világháború veszélye, és NATO-ellenesség fogalmazódik meg. A tüntetés közös Himnusz-énekléssel kezdődik.

Az eleje a végére ért

Megnyitották a Bihari János utcát is a tömegnek, így enyhült a nyomás, mindenki próbál haladni a Kossuth térre. Sőt, Bayer Zsolt, Gáspár Győző és Semjén Zsolt már meg is érkeztek. A Békemenet így már sokaknak véget ért. Már csak az a kérdés, Orbán Viktor beszéde elkezdődik-e háromkor. Ha bevárják a menetelők derékhadát, akkor nem.

Közel 200 busz parkol a Bajcsy-Zsilinszky úton

A 444.hu újságírói 196 békemenetes buszt számoltak össze a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Megjegyzik ugyanakkor, ez biztosan nem az összes, mert még a Deák tér felé is állnak az Andrássy úton végig, valamint korábban a Margit híd budai hídfőjénél is parkoltak buszok.

Mohos Márton / 24.hu

Magyar Hang: Nagy Feró faszkalapnak nevezte Donald Tuskot

A Magyar Hang tudósítója találkozott a Békemeneten Nagy Feróval, akit többek között az orosz–ukrán háborúról is megkérdezett. A zenész erre úgy válaszolt, hogy „Én a Békemeneten vagyok, de ez nem jelenti, hogy oroszrajongó lennék, ukránrajongó meg egyáltalán nem”. Nagy Feró szerint nem kell azzal foglalkozni, hogy milyen kitüntetést kapott Szijjártó Péter az oroszoktól, mert az akkor volt, most meg háború van, ráadásul Gyurcsányék is kaptak.

Nagy Feró szerint a lengyelekkel való viszony sem fog megváltozni a kormánynak az Oroszországgal kapcsolatos politikája miatt, és ő nem hallott olyat „a Viktortól”, hogy bármilyen elhidegülésről szó lenne. A zenész emellett hozzátette, hogy az ellenzék tüntetésén részt vevő korábbi lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk „egy faszkalap”, és az ellenzék örülhet, hogy náluk van.

Hende egy szombathelyi egységet vezet

A békemenetes tömeg végén vonul Hende Csaba, aki egy szombathelyi csapatot vezet. A volt miniszter a belassult tömegben „mindenki szombathelyi” kiáltásokkal érkezett meg a pesti oldalra.

Megérkezett a Gellért térre az ellenzéki menet

Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselővel az élen megérkezett a vonulók egy része a Gellért térre. A tömeg a Budafoki úton halad tovább, és egy aktivista szerint a Bertalan Lajos utca felé kerülve közelítik meg a Műegyetem rakparton felállított színpadot.

A Budafoki út megtelik a sípok zajával, szórványosan azt skandálják: „A hatalom a népé”. A vonulók tömege továbbra is szellős.

Lenne mit javulni tömegkezelésben

Több tízezer ember irányítása külön tudomány, ezt a Békemeneten nem feltétlen sikerült megugrani. Egy, a Valton Security kötelékébe tartozó biztonsági őr is pufogott a Markó utcában, amikor az Alkotmány utcába nyíló első keresztutcán akartunk átjutni. A pufogás annak szólt, hogy az Alkotmányra merőleges összes utcát lezárták, bezárva a tömeget a Bajcsyra és az Alkotmányra. Így aztán a mellékutcákból is özönlenek a Bajcsyra terelt emberek. Így nehéz eljutni a Kossuth térre.

Czeglédi Zsolt / MTI A Békemenetének résztvevői a Margit hídon.

Patthelyzet a Bajcsy-Markó sarkon

Teljesen besűrűsödött a tömeg a felüljáró mellett, ijesztően tömörültek az emberek a járdára terelés miatt. Végül a valtonosok elengedtek mindenkit, rá lehetett menni a Bayerék előtt megtisztított útra.

A tömegnek több eleje van, de csak egy vége

Valamint előre megy, nem hátra. Bayerék előtt a Békemeneten is ezrek vonulnak, szóval az óriásmolinó mögött haladva csak a vonulás szimbolikus élbolyát testesítik meg, hiszen előttük is tömeg, utánuk is tömeg. Hogy valami úton-módon mégis csak ők érjenek „elsőként” a Kossuth térre, az előttük vonulókat a Bajcsy-Zsilinszkyn a járdájára terelik a valtonosok.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik