Belföld

Újabb iskolákban tiltakoztak a kormány sztrájkrendelete ellen

A főváros több iskolájában és Miskolcon is megvalósult a polgári engedetlenség.

Kedden ismét több oktatási intézmény több tucat pedagógusa jelezte, hogy nem veszik fel a munkát, így tiltakozva a kormány sztrájkrendelete ellen, ami a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban. A rendelet szerint a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

A pedagógusoknak nem ezzel van a baja, hanem azzal, hogy a kormány az elkülönítésre hivatkozik, miközben az állam által előírt programokra a pedagógusok kötelesek elvinni a gyerekeket, így máris értelmét veszti a rendelet.

A Kőbányai Kada Mihály Általános Iskola pedagógusi azt írják a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben, hogy 2022. február 22-én polgári engedetlenséggel fejezik ki tiltakozásunkat, nem értenek egyet azzal, hogy Magyarországon a sztrájk megakadályozása érdekében a járványhelyzetre hivatkozva ellentmondásos szabályokat hoztak.

Polgári engedetlenségünket úgy nyilvánítjuk ki, hogy a mai napon 11 és 12 óra között nem folytatunk oktató, nevelő munkát. Részvételünkről egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Meggyőződésünk, hogy tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk

– jegyzik az iskola pedagógusai, közülük húszan vesznek részt a polgári engedetlenségben, hárman a szolidaritásukat fejezték ki.

Hasonló a helyzet a XIII. Kerületi Ady Endre Gimnáziumban is, ahol az iskola pedagógusai 8 és 12 óra között nem vesszik fel a munkát, nem folytatnak oktatási, nevelési tevékenységet. Mint írják, akciójuk nem a többi kollégájuk ellen szól, nem is az iskola vezetése vagy a tanulók ellen, sőt, a résztvevők hiszik, hogy leginkább utóbbiak érdekeit szem előtt tartva cselekedtek.

És szintén polgári engedetlenséget valósítottak meg a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban, ahol kedden összesen 35 pedagógus nem vette fel a munkát.

 

Kimerítettünk minden lehetséges, törvényes figyelemfelhívási módot azzal a céllal, hogy a közoktatás gyökeres átalakítása mielőbb megvalósuljon. Három héttel ezelőtt részt vettünk a kétórás figyelmeztető sztrájkban is, melynek egyik követelése a pedagógusbérek rendezése, ami – azon túl, hogy enyhítené megélhetési gondjainkat – az egyik feltétele annak, hogy legyen utánpótlásunk a pályán, hiszen pedagógusok nélkül nem létezik oktatás.

Hiszünk a demokratikus megoldásokban, hiszünk a demokráciára való nevelésben. Ezért ezzel a cselekedetünkkel is példát szeretnénk mutatni, s kérünk mindenkit, hogy az oktatás ügyének nemzetstratégiai kérdésében támogassa a pedagógustársadalom törekvéseinek megvalósulását!

– olvasható a miskolci pedagógusok közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik