Közélet

Fagyhalál: 118-ra nőtt az áldozatok száma

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
A tavalyi év azonos időszakához képest huszonkilenccel többen haltak meg.

Magyarországon 118-an szenvedtek fagyhalált október elejétől január végéig – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Az áldozatok többsége magányos, idős, legyengült ember volt, túlnyomó többségük a fűtetlen lakásban hűlt ki végzetesen.

A kihűlés okozta életvesztés emelkedő tendenciát mutat a tavalyi év azonos időszakához képest, január végéig huszonkilenccel többen haltak meg, mint egy éve. Ez 33 százalékos növekedést jelent.

Az emberjogi fórum szerint a tömeges életvesztés olyan időszakban következett be, amikor emelték a nyugdíjakat, ami arra utal, hogy a csekély emelés önmagában nem gyakorolt jótékony hatást a magukra maradt idős emberek élethelyzetére.

Az MSZF a közvetlen törődés hiányában látja a fagyhalál fő okát, amit a szociális háló szétziláltságára, azt pedig a politikai akarat hiányára vezeti vissza.

Az emberjogi szervezet tisztelettel adózik elhunyt embertársaink emlékének, és bízik benne, hogy lesz még olyan rendszer Magyarországon, amelyikben a társadalmi gondoskodás eredményeként senki sem szenvedhet fagyhalált”

– tudatta a szervezet, amely korábban többször kérte a lakosságot, hogy fokozott odafigyeléssel, törődéssel igyekezzen tőle telhetően pótolni az állami gondoskodás hiányát.

Frissítés! 

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) kedden felszólította a kormányt, tegye közzé, hányan fagytak halálra eddig idén. Az ügy előzménye, hogy előzőleg egy riportban, amit az RTL Híradója sugárzott hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MSZF adatairól azt mondta, azok egy „nem létező szervezet fiktív adatai”.

Az ügyben írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Kásler Miklós miniszternek Ungár Péter (LMP) is. Mint írta, éppen a tárca véleménye alapján, megelőzendő a további hamis adatok megjelenését arra vár választ,

pontosan hány magyar honfitársunk hunyt el kihűlés miatt 2021 október és 2022 február között?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik