Élő Közélet

Orbán: A vírus elleni védekezésre legyünk büszkék

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A járványkezelésről is beszél a miniszterelnök.

Meglepetés: migráció a következő nagy téma

A migrációról kezd gondolatmenetbe a riporter. Orbán rácsatlakozik: pár év alatt megtöbbszöröződött az illegális határátlépők száma Magyarországon. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a magyar katonák, rendőrök micsoda nagy munkát végeznek a határokon. 2022-ben pár hét alatt több mint 4 ezer illegális határátlépőt fogtak. Új erőket kell majd bevonni a határőrizetnél. A fenyegetés nem múlt el Orbán szerint. Magyarország kontra EU vita. A magyar emberek nem kérnek abból a gondolkodásból, hogy a gazdaság újraindításához szükség van migránsokra. 2015 óta a határvédelem 600 milliárd forintunkba került, mondta Orbán. Az EU nem ad pénzt nekünk határvédelemre. Mi nem akarunk bevándorlóország lenni.

Továbbra is ellenzék a téma a kormány döntései helyett

Gyurcsány, Márki-Zay Péter (nevét nem mondta ki, hanem  hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje), erről kérdezi a közmédia riportere az ország miniszterelnökét. A magánegészségügyről kezd beszélni a kormányfő. A baloldal szerinte abban érdekelt, hogy üzleti lehetőséget nyissanak a nagytőke és a nemzetközi tőke előtt, hogy privatizálni lehessen az egészségügyet. A biztosítottak pénzét nem fogjuk odaadni nekik. Az ő kormánya arra  használja a befizetett tb-t, hogy közegészségügyi rendszert működtet. Béremelések voltak az egészségügyben. Nem a privatizáció a megoldás, hanem hogy jobban szervezzük az egészségügyet, jobban dolgozunk. Nem tartozunk a gazdag országok közé, jó úton vagyunk de még nem tartunk ott, sokan nem jutnának hozzá egészségügyi ellátáshoz, ha magánosítanák a rendszert, ezért is ellenzi Orbán az egészségügy privatizálását.

Jelmondat, előre, nem hátra

Magyarország előre megy, nem hátra. Miért választotta ezt a jelmondatot a magyar kormány – kérdezte a riporter Orbánt. A politika közel áll a költészethez, kezdte a választ a miniszterelnök. Azért választották ezt, mivel ebben benne van az a küzdelem, amit Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott. Orbán szerint csődközelben volt 12 éve az ország, kivérztették, elvették a 13. havi nyugdíjat az akkori kormánypártok, itt volt az IMF a nyakunkon, a devizahitelek itt voltak. Nagyon kemény munkával az általa vezetett kormány kijavította ezeket a hibákat, büszkélkedett Orbán. Gazdasági növekedés van, sokkal többen dolgoznak, visszaadják a 13. havi nyugdíjat. Most vissza akarnak jönni azok, akik csődbe vitték az országot, ezzel kidobnánk az elmúlt 12 év munkáját, hátrafelé mennénk, fejtegette a kormányfő. Orbán arról is hosszan értekezett, hogy az ő kormánya sok mindenben segítette az emberek életét, de a baloldal az ezt szolgáló intézkedéseket, törvényeket nem szavazta meg. Miért fordulnának vissza oda, ahol csak a bajok várnánk? Erről is szól a jelmondat. Az emberek eligazodásához segítséget nyújt az a mondat.

Keleti, kínai vakcina

A kínai vakcináról folyó vitát könnyen lehet zárójelbe tenni, lezárni, ugyanis a WHO elfogadta, jóváhagyta. A kínai vakcinát a WHO beminősítette, jónak találta.

A baloldalt hibáztatja

Kamuvideókat készítettek, úgy vitatkoznak a védekezésről, hogy gyengítik a védekezést – mondta Orbán a baloldalról. A vírusnak nincs párttagkönyve, mindenkit megtámad. Kell vitatkozni persze, de úgy kell tenni, hogy  ne gyengítsék a védekezést. A baloldal viselkedése sérti az orvosokat, ápolókat. Nem igaz, hogy gyenge lenne a védekezés, egészségügy, nincs rosszul megszervezve az oltás. A vírus elleni védekezésre legyünk büszkék, mondta a kormányfő. Jó ország ez. Mindig érez a baloldalnál olyant, hogy nem tud különbséget tenni a kormány és az ország között.

Szélsebesen terjed az omikron

Szélsebesen terjed az omikron, mondta Orbán. Változtatni kellett a védekezésen. Átalakul a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Az minősül védettnek, aki felveszi a harmadik oltást, vagy ha csak kettőt vett fel, nem telt el az után 6 hónap. Januárban minden csütörtökön és pénteken, valamint szombatonként időpontfoglalás, regisztráció nélkül is hozzá lehet jutni oltáshoz járási szakrendelőkben és kórházi oltóponton.

Olvasói sztorik