Közélet csatatér '22 - vas 1. evk

Szombathelyen megszokták a feszült kampányokat, de most minden eddiginél keményebb ütközet jöhet

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A vasi megyeszékhely a szoros választási küzdelmeiről ismert: Hende Csaba nyert és veszített is már pár száz szavazattal. A volt miniszter ellenfele most „Az Ördög ügyvédje”-ügyben megvádolt Czeglédy Csaba lesz, ami garancia egy újabb kiélezett kampányra.

A 2018-as országgyűlési választáson Vas megye mindhárom egyéni választókerületében, sőt azokon belül minden egyes szavazókörben a Fidesz képviselőjelöltjei győztek. Másfél évvel később, az önkormányzati választáson azonban változott a helyzet: a megyeszékhelyen az ellenzék nyert, és ezzel át-, illetve kilenc év után visszavette Szombathely irányítását a kormányoldaltól.

Önmagában ez is elég magyarázat lehetne, miért soroltuk Vas megye 1-es számú körzetét azon csataterek közé, ahol eldőlhet az áprilisi választás, és ahol kiemelt figyelemmel követjük a kampányeseményeket. Szombathely kiválasztásához az is hozzájárult, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor a jobb- és a baloldal közötti vetélkedés kiélezett összecsapásokat és váratlan fordulatokat produkált,

a városban az elmúlt három évtizedben egymást követték a kemény és eseménydús kampányok, és a szereplőket ismerve jó esély van arra, hogy most sem lesz ez másképp.

E körzethez tartozik Szombathely teljes területe, valamint tizenegy környékbeli kistelepülés, összessen csaknem 69 ezer választópolgár.

A 2018-as parlamenti választáson Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter nyerte el a mandátumot a voksok felének (49,92 százalékának) megszerzésével. Hende kipróbált képviselő: 1998 és 2002 között igazságügyi államtitkár volt, 2002-ben a Fidesz és a demokrata fórum országos listájáról szerzett mandátumot, 2004-ben aztán kilépett a Dávid Ibolya vezette MDF-ből, és 2006 óta sorozatban szállítja az egyéni mandátumokat a Fidesznek Szombathelyen és környékén. Négy éve a szavazatok másik felén 14 induló osztozott, az MSZP-s Nemény András 30,52 százalékot szerzett, 2019 őszén aztán a polgármesteri címmel vigasztalódhatott, harmadikként a jobbikos Balassa Péter végzett 12,58 százalékkal, a negyedik az LMP-s Németh Ákos lett.

Hende eredménye sima győzelemnek tűnhet, ám ha összesítjük a mostani ellenzéki összefogáshoz tartozó jelöltek támogatottságát, kiderül, hogy a kormányoldalt bő 2 százalékkal támogatták csak többen, mint az ellenzéki erőket. 2014-ben pedig még szorosabb volt a meccs, Hende alig 45 százaléknyi szavazattal győzött, kevesebbel, mint amekkora az akkor is megmérkőző Nemény és Balassa együttes támogatottsága volt.

A helyzetet a választókörzet települési összetétele is komplikálja. A megyeszékhely a rendszerváltás óta többször is balra húzott (1990 és 1998 között az SZDSZ-es Wagner András, 2002 és 2010 között a szocialista Ipkovich György volt a polgármester), a falvak lakossága viszont egyértelműen és kitartóan a jobboldalt támogatja. Négy éve Hende a határlövői választókörben például több mint 87 százalékot kapott, míg az ellenzék négy jelöltje együttesen alig érte el a 12 százalékot – igaz, a településen mindössze 133-an voksoltak. Eközben Szombathelyen volt olyan szavazókör, ahol a fideszes politikus 43:55 arányban alulmaradt volna az ellenzékkel szemben, ha az egyetlen jelölttel áll ki a megméretésre.

Nemény András szereplését azért érdemes kiemelni, mert az ő nevéhez fűződik a 2019-es fordítás is, akkor nagyon szoros küzdelemben, alig egy százalékpontos különbséggel győzött a Fidesz által támogatott Balázsy Péter megyei főjegyzővel szemben. Ehhez két tényezőre volt szükség:

  • a baloldali ellenzék az országban elsőként Szombathelyen tudta összekalapálni a teljes összefogást, a Nemény mögött álló Éljen Szombathely! nevű szervezetbe az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP is beszállt, de a Jobbik és a máshol önállóan próbálkozó Kétfarkú Kutya Párt is támogatta kívülről,
  • miközben kivételesen a Fidesz küzdött a megosztottsággal.

A polgármesteri címért folyó csatában ugyanis Nemény és Balázsy mellett harmadikként a korábbi fideszes alpolgármester, Koczka Tibor is részt vett. Bár végül alig 3,5 százalék adta rá a voksát, ez is döntőnek bizonyult, feltételezve, hogy Koczka inkább Balázsytól vitt el támogatókat.

Koczka Tibor korábban a kormánypárt helyi szervezetének egyik kulcsembere volt, 2019-ben viszont szembefordult korábbi társaival. Hendéről volt bizalmasa a nyilvánosság előtt egyebek mellett azt hangoztatta, hogy szétverte a városban a Fidesz többségét, majd magát a Fideszt is. A kormánypárt országos vezetésének ennek ellenére töretlen a bizalma Hendében, így biztosra vehető, hogy az idén is ő indul a képviselői helyért, bár a döntés véglegesítése hivatalosan még hátra van.

Hende 2010 és 2015 között honvédelmi miniszterként szolgált, azért mondott le, mert a kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenységét a déli határkerítés építésében.

Kovács Attila / MTI Hende Csaba felszólal az Országgyűlésben 2019. július 12-én

Az első szabad választás óta jelen van a szombathelyi politikában. 1990-ben az MDF jelöltjeként indult a városban, és mindössze 230 szavazattal kapott ki az SZDSZ-es Hankó Faragó Miklóstól. 1994-ben pártjához hasonlóan súlyosabb vereséget szenvedett: miközben Hankó Faragó 41, az MSZP-s Ipkovich György 37 százalékot szerzett, a Hendére leadott szavazatok aránya a 22 százalékot sem érte el. Egészen 2006-ig nem is próbálkozott újra egyéniben, akkor a 2-es számú szombathelyi körzetben megint csak 1,5 százalékponton múlott az eredmény, csakhogy ekkor a Fideszre váltó Hende kerekedett az – első fordulót még ennél is kisebb különbséggel, mindössze 12 szavazattal megnyerő – MSZP-SZDSZ-jelölt, Gaál Angelika fölé.

2010-re aztán Hende támogatottsága úgy megerősödött, hogy az eredményével az országos Fidesz-győzelem egyik frontembere lehetett: az első fordulóban 61 százalékot kapott, amivel rögtön megszerezte a mandátumot, Nemény András akkor még a 20 százalékot sem érte el. Országgyűlési képviselőként Hende a legutóbbi önkormányzati választás előtt is bekapcsolódott a kormánypárt helyi kampányba, és nem finomkodott: Nemény fényképét mutatva azt skandáltatta a Fidesz-gyűlés résztvevőivel, hogy

Hazaáruló!

Érdekesség, hogy Hankó Faragó is csak a direkt politizálástól vonult vissza, a közelmúltban Hende mostani ellenzéki kihívója, a korábban MSZP-s, immáron DK-s Czeglédy Csaba ügyvédjeként tűnt fel. Czeglédyt 2018-ban a vele szemben folyó büntetőeljárás gátolta meg abban, hogy megméresse magát a parlamenti választáson. A politikus négy éve az előzetes letartóztatásból regisztrálta magát független jelöltként, a nyilvántartásba vételét követően ki is engedték a szegedi börtönből, ám a mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára felfüggesztette a Nemzeti Választási Bizottság, így egyetlen nap után újra őrizetbe vették. Czeglédy összesen másfél évet töltött letartóztatásban a diákmunka-közvetítéssel foglalkozó cégeit érintő nyomozás miatt.

Az adóügyi vizsgálat, valamint a hatóságok fellépése pró és kontra kampánytémává tette a szombathelyi önkormányzati képviselő ügyét. Czeglédy azt állította, hogy a Fidesz a jogállamiság lábbal tiprásával akadályozta meg, hogy országgyűlési képviselőjelöltként érdemben részt vegyen a kampányban. A politikust 2018 decemberében engedték ki a börtönből, 2019 októberében pedig újra képviselőjelöltként indult az önkormányzati választáson (sőt már ezt megelőzően, tavasszal felkerült a Demokratikus Koalíció EP-listájára, szimbolikus helyen). Függetlenként meg is szerezte a szombathelyi 5-ös választókerület egyéni mandátumát, 4 százaléknyival többen voksoltak rá, mint fideszes ellenfelére, Melega Miklósra.

Balogh Zoltán / MTI Czeglédy Csaba

A helyi nyilvánosságban sokat szereplő Czeglédy korábban igen érzékeny veszteségeket okozott a szombathelyi Fidesznek. Ténykedése nyomán bukott ki a kormányoldal ifjú és feltörekvő csapatából Lazáry Viktor, miután az ellenzéki képviselő kokainozással gyanúsította meg. A botrány olyan mély sebeket ejtett a helyi Fidesz-közösségen, hogy fel kellett oszlatni, majd újraalakítani a párt szombathelyi alapszervezetét. Czeglédy a 2013-as eset idején arról beszélt az önkormányzat testületi ülésén, hogy fideszes döntéshozók és vállalkozók az Adrián és a Balatonon szervezett hajóutakon prostituáltak társaságában szórakoznak és drogot fogyasztanak. A hatóságok újabban a Borkai Zsolt győri polgármester szexvideóját a 2019-es önkormányzati választás előtt nyilvánosságra hozó „Az Ördög ügyvédje”-blog mögött is Czeglédyt sejtik. Ebben az ügyben az augusztus végi gyanúsítás után

októberben a vádemelés is megtörtént, a per pedig Szombathelyen kezdődhet, éppen a választási kampány ideje alatt, bőséges témát szolgáltatva majd ahhoz.

Czeglédy a tavaly szeptemberi ellenzéki előválasztáson a városban megszokott kis különbséggel, a voksok 50,43 százalékával győzött. Ellenfele az LMP-s Ungár Péter volt (48,12 százalék), aki a szoros eredményt önironikusan azzal kommentálta, hogy a vereség ellenére szépet küzdött a „zavaros hátterű, buzi, zsidó budai milliárdos”.

A Mi Hazánk Vadon István ortopéd-traumatológust indítja a körzetben, aki 2014-ig a szombathelyi Markusovszky Kórházban volt főorvos, azóta a burgenlandi Németújvár kórházában dolgozik hasonló beosztásban. A Kétfarkú Kutya Párt egyelőre nem válaszolt a jelöltállítással kapcsolatos kérdésünkre.

A nyugat.hu a napokban közölte a Závecz Research felmérését, e szerint Czeglédy némi előnnyel vág neki a versenynek. Rá 45 százalék szavazna, míg Hendére 41, miközben 16 százalék egyelőre nem tud dönteni. A kutatásból az is látszik, hogy mindketten megosztó politikusok: 43-43 százalék látná őket szívesen fontos pozícióban, míg Nemény András MSZP-s polgármestert 66 százalék.

Kapcsolódó
Ősfideszes nagyágyút legyőzve törné meg az ellenzék a több évtizedes Fidesz-hegemóniát az ország egyik leggazdagabb részén
Ha itt nem tud nyerni a Fidesz Budapesten, akkor sehol. Fürjes Balázs ellenfele a mindössze 26 éves momentumos Hajnal Miklós lesz a Hegyvidéken, ahol talán a legtöbbet nyomhat a latba a Kétfarkú Kutya Párt szereplése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik