Belföld

Szombathelyen megcsinálják: a teljes ellenzék összefog az önkormányzati választásra

Szombathelyen az országban elsőként megállapodást kötött az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum arról, hogy közösen indítanak jelölteket az őszi önkormányzati választáson.

A 24.hu információja szerint pénteken mutatják be a nyilvánosság előtt a pártok által állított 14 jelöltet. A Jobbik és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is támogatja az ellenzéki összefogást, de nekik legfeljebb listás hely juthat.

A közös ellenzéki polgármester-jelölt az MSZP-s Nemény András lesz, aki 2018-as parlamenti választáson 30 százalékot szerzett az akkor 49 százalékos támogatottságú volt honvédelmi miniszterrel, Hende Csabával szemben.

A vasi megyeszékhely ellenzéki pártszervezetei a 2018-as kampányában sem álltak távol a koordinált fellépéstől, az utóbbi hónapok történései miatt azonban mostanában erősebben próbálkoznak az ellentétek eltüntetésével.

Az október 14-én tartott szombathelyi időközi önkormányzati választáson – amit a hosszú időt előzetes letartóztatásban töltő MSZP-s Czeglédy Csaba mandátumának megszűnése miatt írtak ki – az ellenzéki jelölt tudott jelentős többséget szerezni. 927-en voksoltak László Győzőre, az Éljen Szombathely! jelöltjére, míg a Fidesz-KDNP által indított Melega Miklós 696 szavazatot kapott.

Az összefogást támogatók köre ezt követően hirtelen kibővült. Tavaly novemberben és decemberben először az Éljen Szombathely! Egyesület állt össze az LMP-vel, majd rövidesen csatlakozott hozzájuk az MSZP és a DK, végül pedig a Momentum is beszállt. December közepén a pártok már közösen léptek fel a rabszolgatörvény elfogadás miatt rendezett helyi demonstráción.

Az összefogási kedvet azóta csak fokozta, hogy a Fidesz elvesztette szavazattöbbségét a szombathelyi képviselő-testületben. A kormánypártiak szemében kegyvesztett lett a Pro Savaria helyi civil szervezet képviselője, aki addig alpolgármesteri poszton működött együtt a fideszesekkel. Molnár Miklós ugyan nem szavazta meg a 400 órás túlóraszabály alkalmazása ellen szóló közgyűlési határozatot, de közvetve hozzájárult a szavazás érvényességéhez, így az önkormányzatban egy fontos politikai ügyben a helyi Fidesz akaratával ellentétes döntés született.

A szokatlanul korán létrehozott választási megállapodás különlegessége, hogy a városban jelentős bázissal rendelkező Jobbik kívülről támogatja. A pártnak nincs saját embere a 14 ellenzéki jelölt között. Ennek ellenére Bana Tibor, a Jobbik helyi illetőségű országgyűlési képviselője várhatóan ott lesz a megállapodás pénteki bejelentésénél. A Jobbik a 2018-as választáson nem állt be a kooperációs terv mögé, Balassa Péter helyi Jobbik-vezér vezetésével az önállóság mellett kardoskodtak. Pillanatnyilag nehéz eldönteni, hogy mit szól majd most a tagság ahhoz, hogy a pártot várhatóan csak listás önkormányzati jelöléssel kompenzálják az együttműködésért.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Vas megyei elnöke, és „az ország leghosszabb nevű politikusa” Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia szerdán videóüzenetben jelentette be, hogy „a római kori kátyúkon és önkormányzati választásokon át együtt szökellik át” a 2019-es évet az összefogási tárgyalásokat elindító Éljen Szombathely Egyesülettel, amely ígéretet tett arra, hogy támogatja a kutyapártos politikust valamilyen önkormányzati pozíció elnyerésébe.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a Jobbik közleményt adott ki, melyben azt írják, a párt semmilyen döntést nem hozott a szombathelyi önkormányzati választás kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik