Közélet

A Főváros a maszkviselés szigorítását kéri a kormánytól

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Karácsony Gergely levelet írt Pintér Sándornak.

„A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a kormánynál, hogy állítsák vissza a 2021. július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban, vagy ha nem érzi országosan szükségesnek, akkor a kormány adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő” – olvasható a Fővárosi Önkormányzat közleményében, amelyben a hivatal a maszkviselés szigorítása mellett kardoskodik.

A szövegben azzal érvelnek a szigorítás mellett, hogy a koronavíurs negyedik hulláma a járványügyi adatok alapján felfutóban van itthon: immár több napja 1000 fő felett van az új fertőzöttek száma, valamint a WHO által a járvány kontrollálhatósági mércéjének tekintett 5 százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya.

A közlemény emlékeztet, hogy az önkormányzatoknak jelenleg nincsen lehetőségük elrendelni a maszkviselést, mert azt központi jogszabály szabályozza, ezért fordult a Főváros a kormányhoz.

Karácsony Gergely Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelet, amelyben felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének héten hozott javaslataira is. Ezek között kiemelt helyen szerepel, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése.

Ehhez kapcsolódó hír péntekről, hogy a BKK szintén közleményt adott ki, amelyben jelezték, nem tervezik bevezetni a kötelező maszkviselést a járataikon, mert úgy nincs értelme a dolognak, ha sehol máshol nem lesz kötelező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik