Közélet

Kormányrendeletben szabályozták, hogy a kormányközeli elitképző építkezésére szinte semmilyen szabály ne vonatkozzon

Napur Architect Kft.
Napur Architect Kft.

Bár már tavaly is szabad kezet adott a kormány a Matthias Corvinus Collegium (MCC) új központjának építésére az egykori budai munkásőrépület helyén, a Hvg.hu cikke szerint most újabb külön kormányrendeletet hoztak azért, hogy ne kelljen alkalmazni az általános előírásokat. Azt már tavaly kimondták, hogy a Gellérthegy alatti hegyoldalban épülő központhoz

  • építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni,
  • építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
  • településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni,
  • valamint településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

A lap szerint most külön is kimondták, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletet (OTÉK) sem kell alkalmazni, ha a kormány által megállapított egyedi szabályok attól eltérnek. Így például a Somlói úton nem érvényes az, hogy „az építmények megvalósítása során a telek természetes terepfelületét és az értékes növényállományt megváltoztatni nem szabad, kivéve, ha az a rendeltetésszerű építmény-, illetve telekhasználat műszaki követelményeinek (megközelítés, csapadékvíz-elvezetés stb.) biztosítása érdekében szükséges”. Ugyanígy nem kell alkalmazni az I. kerületi önkormányzat építési szabályzatának egyes pontjait, például amelyek a támfalakra vagy a felszín alatti parkolóhelyekre vonatkoznak.

Februárban mutattuk be, hogyan jutott több száz milliárdos vagyonhoz a kormányközeli elitképző, amely Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő képzéseket az általános iskola felső tagozatától az egyetemig. A kormánypárti képviselők tavaly megszavazták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslatát, és odaajándékozták a Richter- és Mol-részvények 10 százalékát az MCC-t működtető Tihanyi Alapítványnak (tavaly szeptember óta Mathias Corvinus Collegium Alapítvány), valamint a kollégium által használt gellérthegyi ingatlant is. A részvények értéke nagyságrendileg 280 milliárd forint körül van. Erről itt olvashat bővebben:

Kapcsolódó
Százmilliárdokat adott a kormány a NER elitképzőjének, már látszik, hogy hová folyik tovább a pénz
A plakátkampányos Balásy Gyula legalább 1,2 milliárdot szakít, de százmilliók mennek utazásra is. Közben épül az ingatlan- és a cégbirodalom is a Mathias Corvinus Collegium körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik