Közélet

Varga Mihály elutasítja a Matolcsy-receptet

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A pénzügyminiszter most még igennel szavazna az uniós tagságra.

Varga Mihály az atv.hu-nak reagált először Matolcsy György kritikáira. A pénzügyminiszter bízik abban, hogy az árak csak átmenetileg szabadultak el. Szerinte most a világgazdaság újraindítása, az energiaárak növekedése hajtja föl az inflációt, azt monetáris eszközökkel a jegybank tudja csökkenteni.

Nehéz megbecsülni, jövőre mekkora lesz az infláció, a költségvetés azzal számol, hogy a jegybank lépései után az infláció újra a 3%-os tartomány felé mehet 2022-ben – tette hozzá. Szerinte az alapvető élelmiszereknél az áfacsökkentés hosszútávon nem befolyásolná az árakat, mert azokat piaci folyamatok döntik el. A kormány 2013 óta adópolitikájával a munkát ösztönzi, ezért magasabb az áfakulcsunk az uniós átlagnál.

Varga Mihály nagyobb gondnak tartja az infláció mértékét, mint az államháztartási hiányét, hibának tartaná, ha azt Matolcsy György javaslatának megfelelően 5,9 százalékról 3 százalék alá szorítanák 2022-ben, mert ez megszorításokkal, a növekedés lefékezésével járna.

Nem véletlenül függesztette fel az erre vonatkozó költségvetési szabályt az Európai Bizottság.

Szerinte a gazdaság újraindítása után, 2024-ben térhetünk vissz a 3 százalékos hiányszinthez. Hibának tartaná a gyors szigorítást, mert az ismét recesszióval fenyegetne. Matolcsy György javaslata dacára nem módosítják a költségvetést.

A miniszter szerint a negyedik hullám idején a gazdaságot korlátozó intézkedésekre kevésbé lesz szükség.

Úgy vélte, a 2022-es nem választási költségvetés, azt ezúttal sem követik majd megszorító intézkedések. Varga Mihály azt mondta, a helyreállítási terv uniós jóváhagyásáig idén 450 milliárd forint ad a magyar költségvetés a programra, ha addig nem lesz egyezség, jövőre is a költségvetés finanszírozza a fejlesztési terveket, ő azonban optimista, szerinte a ’22-es választások előtt meglesz a megállapodás Brüsszellel.

Matolcsy Györggyel abban egyetért, hogy a magyar eurónál fontosabb a versenyképesség, a hatékonyság, ezért az euró bevezetéséről a következő parlamenti ciklusban még korainak tartaná a döntést. Kövér Lászlóval ellentétben, ha most népszavazás lenne az EU-tagságról, igennel voksolna, de az évtized végén térne vissza a kérdésre, mert akkor már számításaik szerint nettó befizetői leszünk az EU-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik