Közélet

Most Mongóliának adunk 33 lélegeztetőgépet

MTI/Mónus Márton
MTI/Mónus Márton

Magyarország 33 lélegeztetőgépet adományoz mongóliai kórházaknak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Batmunk Batceceg mongol külügyminiszterrel közösen tartott ulánbátori sajtótájékoztatóján csütörtökön, a készülékek átadását követően. Nemrég a NATO-nak adtunk 30 lélegeztetőgépet, de küldtünk már Libanonnak is.

Szijjártó arról beszélt, hogy

a világjárvány eddigi hullámaiból tanulva Magyarország megteremtette a védekezéshez szükséges, kritikus fontosságú eszközök saját gyártási kapacitását, így például lélegeztetőgépeket is tudunk gyártani Magyarországon, és ennek köszönhetően baráti országoknak is tudunk segíteni

– hangsúlyozta a miniszter. Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar lélegeztetőgépek 3 központi klinikára, 9 fővárosi kórházba és 21 megyei központi kórházba kerülnek.

A miniszter azt is kiemelte, hogy az Eximbank 60 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar-mongol vállalatközi együttműködést. Hozzátette, hogy a tavalyi rendkívül nehéz évben is 19 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, a Richter 70 féle gyógyszerrel van jelen a mongol piacon, magyar vállalatok pedig 57 millió dolláros projekt keretében építik fel Mongólia állatorvosi oltóanyaggyárát, és az elmúlt 6 esztendőben 500-nál is több mongol hallgató iratkozott be magyarországi egyetemekre.

Batmunk Batceceg mongol külügyminiszter köszönetet mondott a magyar segítségért, és hozzátette, hogy a világjárvány átvészeléséhez elengedhetetlenek a közös erőfeszítések és a kölcsönös segítségnyújtás.

Lélegeztetőgépből 16 ezret vett a magyar állam tavaly, ezek zöme a raktárban van. De adományozott el már belőlük a kormány több országnak is, Csehországnak, Kárpátaljára, Vajdaságba, és a Felvidékre is jutott, Kirgizisztánnak, Ugandának is adtunk ingyen.

Kapcsolódó
Nagyot szakítottak a lélegeztetőgépeket beszerző cégek
A legtöbb megrendelést kapó tíz cég bő 28 milliárdos tiszta nyereséget ért el, a tulajdonosok közel 20 milliárdot zsebre is tesznek. A tízből három cég le sem adta a beszámolóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik