Belföld

Adómentes minimálbért akar júliustól az MSZP

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Igazságtalannak tartják, hogy a legkisebb kereseteket Európa egyik legnagyobb adóterhelése sújtja.

Az MSZP-frakció módosítaná a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a minimálbér adómentes legyen, az alacsony fizetések adóterhelése csökkenjen. A szocialisták meggyőződése, hogy

a minimumból már nem szabad elvenni!

Igazságtalannak tartják, hogy a minimálbéren, a bérminimumon
élők egyre jobban leszakadnak az átlagos keresetűektől idehaza,  nemzetközi összevetésben pedig a magyar minimálbér az EU-ban az egyik legalacsonyabb.

A magyar minimálbér legutóbbi, éves szinten 3,67 százalékos emelésénél kétszer jobban drágultak az élelmiszerek.

Mint írták, méltányos adójóváírás kell, mert az a legdurvább, hogy  a magyar minimálbért több mint 30 százalékos különböző adó terheli, vagyis a legkisebb kereseteket Európa egyik legnagyobb adóterhelése sújtja. Az MSZP az új szabályokat július 1-jén léptetné hatályba, mert úgy véli, mostanra megélhetési válság alakult ki, az Orbán-rezsim 11 éves kormányzásának az az eredménye, hogy „egy átlagos dolgozó bére alig fedezi a megélhetési költségeket”, amit csak tetéz, hogy a Fidesz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésekor a saját oligarcháit mentette a munkavállalók helyett.

Ma Magyarországon 2 millióan élnek a létminimum alatt, még a dolgozó emberek közül is sokan nélkülöznek.

Az MSZP szerint Európa egyik legkisebb minimálbérénél el kell törölni a 15%-os személyi jövedelemadó terhet, be kell vezetni az adójóváírást. A főbb pontok:

  • 1. A minimálbér szja-mentességével az érintettek havi nettója 25 110 forinttal emelkedne, évente nettó 300 ezer forinttal több maradna a minimálbéren foglalkoztatott dolgozóknál.
    2. A minimálbért meghaladó fizetések adóterhelése is csökkenne, a garantált bérminimum után 145 ezer forint helyett havi 162 ezer forintot kapna a munkavállaló.
    3. Az adójóváírás mértéke fokozatosan, egyre csökkenő módon futna ki, abban a mediánbér összegéig minden munkavállaló részesülne.

A szocialisták számítása szerint ezzel a munkavállalók fele, „több mint 2 millió 300 ezer ember jobban járna, mint ahogy ma, a Fidesz rendszerében fizet adót”.

A javaslatuk 250-300 milliárd forintba kerülne, de erre van bőven forrás, ha volt pénz arra, hogy 500 milliárd forintnyi támogatást kapjon a Mathias Corvinus Collegium Alapítványa, 210 milliárd forintot a Magyar Villamos Művek.

Szakács László a javaslatról az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón néhány napja azt mondta, most ki fog derülni, a fideszesek továbbra is a multinacionális nagytőke és a munkaadók, vagy a munkavállalók mellé állnak.

A világjárvány rávilágított, jobban kell segíteni azokat, akik keveset keresnek, hiszen egy év alatt százezrek vesztették el állásukat vagy  jövedelmük nagy részét, de a Fidesz-kormány nem segített rajtuk. Nem hosszabbították meg az álláskeresési támogatás időtartamát, nem adtak megfelelő bértámogatást – tette hozzá.

Kapcsolódó
86 milliárdot spórolhatott a kormány a munkanélkülieken
300 ezer embernek segíthetne most, ha hosszabb ideig járna az ellátás átmenetileg.

A politikus igazságtalannak nevezte, hogy jelenleg 15 százalékos személyi jövedelemadót fizet a minimálbéres és azok az oligarchák, Mészáros Lőrinc és Garancsi István is, akik százmilliárddal növelték vagyonukat tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik