Belföld

A kormány elajándékozta, Mészárosék 22 milliárdnyi közpénzért újítják fel az Erzsébet-táborokat

Összesen 21,58 milliárd forint közpénzért a Mészáros család cége egy másik NER-mogul vállalkozással társulva újítja fel, illetve alakítja át az Erzsébet-táborokat. Az már eddig is ismert volt, hogy a zánkai táborfejlesztésére kiírt nagyobb, nettó 16,7 milliárd forintos közbeszerzést a Fejér B.Á.L. Zrt., illetve a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel alkotott konzorciuma nyerte el, most azonban nyilvánosságra hozták a kisebb, a fonyódligeti tábor felújítására vonatkozó tender eredményét is. A befutó ezúttal is a felcsúti család vállalkozása és Szabadics Zoltán cége lett (lásd keretes írásunkat), ezúttal nettó 4,88 milliárd forintos áron.

Az Erzsébet-táborok ügye a kezdetekről rendkívül furcsa, a felületes szemlélőnek úgy tűnhet, mintha a kormány saját érdekei ellenére hozna döntéseket az ügyben. 2016-ban a kormány egyszerűen elajándékozta az addig állami tulajdonban lévő zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot. Hogy mekkora és milyen jellegű területről van szó, azt tökéletes leírja a zánkai gyermek- és ifjúsági tábor honlapján található bemutatkozás:

Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontja, 210 hektáros parkosított környezettel, hosszú, egybefüggő balatoni partszakasszal, rendezett stranddal.

A szerencsés új tulajdonos a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány lett, amely a Magyar Narancs cikke szerint a 17,5 milliárd forint forgalmi értékű ajándék mellé egy különleges kitételt is kapott. Az alapítvány a megszerzés után 15 évvel azt tesz a táborokkal, amit akar, akár el is adhatja az ingyen kapott, majd közpénz-tízmilliárdokért rendbe tett területeket. Ugyanis nem volt elég a bőkezű állami ajándék,

a kormány 2017-ben úgy döntött, hogy az állam összesen 26 milliárd forintot költ a már nem állami kézben lévő táborok felújítására. Ebből szereztek meg 21,58 milliárd forintnyi megbízást Mészárosék. 

Az alapítvány az ingatlanok és a felújítási összegek mellé feladatokat is kapott: ők bonyolították le az Erzsébet-program keretein belüli, a gyermektáborokkal és ifjúsági programokkal kapcsolatos projekteket — természetesen közpénzes finanszírozással. A táboroztatásra szánt összegre az alapítvány írhatott ki közbeszerzést, amit egyetlen pályázóként saját cége, az Erzsébet Táborok Kft. nyert el. A cég ügyvezetője az alapítvány főtitkára, Hornyák Tibor volt, aki a Balaton-part egyik legdrágább szálláshelyéről járt be a tábor területén lévő irodájába dolgozni. Erről bővebben itt olvashat:

110 ezer naponta: luxusvillából jár dolgozni a gyerektáborok főnöke
A rászoruló gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára a Balaton-part egyik legdrágább szállásáról jár be nap mint nap a zánkai irodájába.

Tavaly a Magyar Hang tárta fel, hogy nincs minden rendben a fonyódligeti tábor körül. Bár a kormány és az Európai Unió 13,5 milliárd forintot adott a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, hogy esélyteremtő programokat szervezzen rászoruló gyerekeknek, az ingyenes megszerzett tábort tavaly egyetlen fiatal sem élvezhette. Nem úgy, mint a Fidesz kedvenc-őrző védő cége: a táborokat ugyanis nem más őrzi, mint az egyebek mellett Sarka Katalin bulvárszereplő-üzletasszony férjeként ismertté vált Bessenyei István érdekeltsége, a Valton.

Szabadics Zoltán, a balatoni hajózás ura

Szabadics Zoltán neve sokáig csak azoknak lehetett ismerős, akik szorosan követték a közbeszerzések alakulását. Cége, a Szabadics Közmű Zrt. sokmilliárd forint értékben nyert el állami megbízásokat, nem egyszer a NER-hez sorolt nagyvállalkozókkal együtt. Idén februárban azonban a vállalkozó új területen bukkant fel, ő lett a a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke. Az állami többségű hajózási cég nemrég úgy döntött a Szabadics jegyezte reorganizációs terv alapján, hogy eladja a tulajdonában lévő balatoni vitorláskikötők üzemeltetési jogát, kikötőket zárna be, kempingeket és szállodát adna el. A szerencsés magánbefektetők viszont kikötőkhöz, illetve értékes ingatlanokhoz juthatnak. Az Mfor.hu cikke szerint Szabadics személyesen is érdekelt lehet abban, hogy az állami cég tulajdonában lévő balatoni vitorláskikötők üzemeltetési jogának eladásával felpezsdüljön a balatoni vitorlázás. A Szabadics Zoltán tulajdonában lévő SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft. jelentős részben állami pénzből ugyanis olyan luxusszállodát épít Balatonfüreden, ahova vitorlás hajóval is érkezhetnek majd a vendégek.

Sem az egyházmegye, sem az alapítvány nem titkolja a kormánypárthoz fűződő kapcsolatát: az alapítvány alapítói jogait a Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged–Csanádi Egyházmegye intézményfenntartója, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyakorolja. Ennek főigazgatója a Fidesz 2014-es szegedi polgármesterjelöltje, Kothencz János. Kiss-Rigó egyházi szerepe ellenére meglehetősen aktív a politikában: 2010-ben Hódmezővásárhelyen részt vett a Fidesz  kampányrendezvényén, ahol a kormánypárt melletti szavazásra buzdította az embereket. A Magyar Hangnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy barátok-e Orbán Viktor miniszterelnökkel, ezt a választ adta:

Én nem vagyok arra méltó, hogy nyilatkozzak híres, általam tisztelt emberekről, hogy ők minek tekintenek engem. Szinte mindenben egyetértünk, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.

Kiemelt kép: Bodnár Boglárka /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik